home

Oncologisch Centrum : we zijn er voor u op ingrijpende momenten

Foto van een medewerker in gesprek met een patient. Foto van een medewerker in gesprek met een patient.

Wanneer het vermoeden bestaat dat u kanker heeft, is het prettig zo snel mogelijk te weten waar u aan toe bent. U krijgt dan vaak te maken met meerdere (onderzoeks) afdelingen en zorgverleners. Met de casemanager als aanspreekpunt proberen we u zo goed mogelijk te begeleiden door de periode van onzekerheid en ziekte.

OLVG is een groot behandelcentrum voor kanker. Jaarlijks komen er ongeveer 2000 nieuwe patiënten in OLVG voor een kankerbehandeling. U kunt bij ons terecht voor een groot aantal oncologische onderzoeken en behandelingen.

In OLVG geven we oncologische zorg op de volgende afdelingen:

Daarnaast zijn er verschillende poliklinieken en spreekuren voor patiënten met kanker:

  • Polikliniek hematologie/oncologie
  • Polikliniek GIT-care, voor patiënten met kanker in het maag-darmstelsel
  • Mammapoli, voor patiënten met borstkanker
  • Verpleegkundig spreekuur Oncologische Urologie

Naast veel voorkomende vormen van kanker – zoals borstkanker, darmkanker en longkanker, zijn bijzondere aandachtsgebieden van de oncologie in OLVG de behandeling van:

  • alvleesklierkanker,
  • uitzaaiingen van kanker in de lever
  • kanker in het bloed (zoals leukemie)
  • nierkanker

In OLVG wordt zoveel mogelijk minimaal invasief geopereerd. Dat betekent dat ook grote operaties via kleine sneetjes uitgevoerd kunnen worden. Hierdoor is er minder kans op complicaties en gaat het herstel sneller dan bij een ‘gewone’ operatie.

Operatierobot

Iedere patiënt met kanker in OLVG kan rekenen op een passend behandelplan. In onze multidisciplinaire besprekingen (per kankersoort) bespreken de specialisten uit OLVG, samen met specialisten uit AmsterdamUMC en/ of het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis alle mogelijke behandelopties per patiënt. Deze opties worden vervolgens met u besproken.

Soms kan de behandeling thuis plaatsvinden. Tijdens een kankerbehandeling brengen patiënten veel tijd in het ziekenhuis door. Wij weten dat deze periode als zeer belastend wordt ervaren. Met de chemobakfiets kunnen we een deel van de behandeling gewoon thuis bij de patiënt verzorgen. Uiteraard onder begeleiding van hun eigen OLVG oncologieverpleegkundige. Zorg precies zoals in het ziekenhuis, maar dan thuis met de vertrouwde gezichten.

Bakfiets

OLVG vormt samen met het BovenIJ Ziekenhuis Oncologisch Centrum Amsterdam het grootste oncologische samenwerkingsverband van Amsterdam.  

 

OLVG magazine over Leven & Kanker

In samenwerking met Stichting Ook ontwikkelde OLVG een magazine voor oncologie patiënten en hun naasten. In het magazine vind je een greep uit het aanbod van ondersteunende zorg die we binnen OLVG verzorgen, maar laten we ook zien wat onze partners van buiten het ziekenhuis bieden om patiënten te ondersteunen tijdens en na de behandeling. Ook staan er ervaringen in van patiënten die te maken krijgen met kanker.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nederlandse Kankerregistratie

Een aantal gegevens uit het medisch dossier van patiënten met kanker wordt opgenomen in de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). In deze folder leest u hier meer over.

Poliklinieken

Waar heeft u een afspraak? Klik op de Poliklinieken voor locatie, route & contact.

Ervaringsverhaal

Darmkankermaand: 'Ik zal mijn stoma nooit accepteren'

Ongeveer 1 op de 20 mensen krijgt in zijn of haar leven darmkanker. De diagnose en behandeling hebben een enorme impact op iemands leven. Maar ook jaren later kan de ziekte nog mentale of fysieke gevolgen hebben. In maart, Darmkankermaand, interviewen we drie ex-darmkankerpatiënten die op een bijzondere manier hun ziekte verwerken. Deze keer: Jos en zijn echtgenoot Jan. ‘We hebben de consequenties van de operatie niet kunnen overzien.’

Lees verder

Veelgestelde vragen

Kanker is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziekten. Al deze verschillende soorten kanker hebben één gemeenschappelijk kenmerk: een ongeremde deling van lichaamscellen. Iedere soort kanker heeft eigen oorzaken en risicofactoren en eigen behandelingsmogelijkheden. De kans op genezing verschilt per kankersoort.

Uitzaaiingen of metastasen zijn kwaadaardige tumoren op een andere plaats in het lichaam dan de oorspronkelijke (de primaire) tumor. Afhankelijk van het soort kanker en het stadium van de ziekte wordt er onderzoek gedaan of er uitzaaiingen in het lichaam aanwezig zijn.

Nadat u zelf eerst de diagnose heeft moeten verwerken, komt u al snel op het punt waarbij u zich afvraagt hoe u uw kinderen gaat uitleggen wat er aan de hand is. Uit onderzoek blijkt dat u dit het beste zo snel mogelijk kan doen. Het is belangrijk dat zij van u te horen krijgen wat er aan de hand is, en niet van iemand anders. Hierbij is het van belang dat u open en eerlijk bent in het geven van de informatie over uw ziekte. Kies een rustig moment, geef de informatie gedoseerd en vertel alleen wat op dat moment van belang is voor u en uw gezin. Hieronder vindt u informatie die kan helpen bij het vertellen aan uw kind:

Kanker heeft, net als de behandeling ervan, een grote impact op uw lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Uw lichamelijke conditie kan achteruitgaan, en dit kan zich uiten in vermoeidheid. Vroeger werd bij ziekte en vermoeidheid vaak rust voorgeschreven. Rust heeft echter als bijwerking dat de conditie nog verder achteruitgaat. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat sporten en bewegen tijdens en na de behandeling een belangrijke bijdrage kan leveren aan het opbouwen van de conditie en het herstel.

Lees meer

Wij raden u aan om gedurende de gehele behandeling lichamelijk actief te blijven of te worden. Het is niet noodzakelijk om intensief te sporten. Een stukje fietsen of wandelen is meestal voldoende. Plan het bewegen zelf in, in uw eigen omgeving, op een moment dat voor u goed uitkomt. Beweeg tenminste 5 dagen per week, 30 tot 60 minuten per dag. U kunt de inspanning ook verdelen: 6 x 10 minuten matig tot intensief bewegen is net zo effectief als 1 x 60 minuten. Als u niet gewend ben om te bewegen, start dan met het aantal minuten dat u vol kunt houden zonder buiten adem te raken. Dit kunt u vervolgens elke dag een beetje uitbreiden.

Een diagnose kanker betekent nogal wat. Het is lichamelijk ingrijpend, heeft een flinke emotionele impact en kan veel vragen oproepen. Daarom biedt OLVG naast medische zorg ook passende, persoonlijke begeleiding met een gespecialiseerd verpleegkundige die vaste contactpersoon is tijdens de behandeling: de casemanager.