home

Zorgpad

Schildklierkanker : u kunt hiervoor terecht bij Oncologisch Centrum

De behandeling van schildkanker bestaat uit verschillende stappen. U krijgt tijdens uw behandeling met verschillende behandelaars en afdelingen te maken. Dit behandeltraject noemen wij een zorgpad. Onderaan deze pagina kunt u het behandeltraject per stap bekijken.  

Schildklierkanker is een vrij zeldzame soort kanker. Er zijn verschillende vormen van schildklierkanker waarvan de meeste goed te behandelen 

Persoonlijk behandelplan

Een multidisciplinair oncologisch team uit verschillende ziekenhuizen bespreekt uw persoonlijk behandelplan.

Eén vast aanspreekpunt

U krijgt een eigen casemanager; uw vaste contactpersoon tijdens de gehele behandeling.

Samenwerking

Voor de behandeling van het schildkliercarcinoom werken we samen met het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en AMC.

De schildklier

De schildklier bevindt zich voor in de hals. Deze klier maakt hormonen aan die ervoor zorgen dat allerlei functies in het lichaam in een goed tempo verlopen. Bijvoorbeeld de stofwisseling, de opslag van vetten en de werking van spieren, zoals het hart. Om deze hormonen aan te kunnen maken heeft de schildklier jodium nodig.

Stap 1

Symptomen

Schildklierkanker kan meerdere klachten of symptomen opleveren. De klachten hoeven niet allemaal tegelijk voor te komen. Herkent u één of meerdere van onderstaande symptomen? Dan kunt u na overleg met uw huisarts een verwijzing vragen naar OLVG.

Mogelijke klachten of symptomen bij schildklierkanker:

  • Een plaatselijke verdikking (knobbel) in de schildklier, waardoor het soms lijkt alsof iemand alsmaar iets weg moet slikken
  • Onverklaarbare heesheid
  • Benauwdheid door vernauwing van de luchtweg
  • Zwelling in de lymfeklieren in de hals

Stap 2

Afspraak bij de polikliniek

U kunt voor een afspraak worden verwezen naar de polikliniek:

Polikliniek Interne Geneeskunde

Locatie

OLVG, locatie Oost, Oosterpark 9
Oost, P2

Openingstijden

ma t/m vrij 8.15-16.30 uur

Contact

Telefonisch bereikbaar

ma t/m vrij 8.15 - 16.15 uur

Naar MijnOLVG 

Polikliniek Interne Geneeskunde

Locatie

OLVG, locatie West, Jan Tooropstraat 164
West, route 14

Openingstijden

ma t/m vrij: 8.15-16.30 uur

Contact

Telefonisch bereikbaar

ma t/m vrij 8.15 - 16.15 uur

Stap 4

Diagnose

Als de uitslagen van onderzoek bekend zijn, bespreekt een multidisciplinair team van artsen en deskundigen van Oncologisch Centrum Amsterdam wat de beste behandeling is in uw situatie.

Het behandelvoorstel wordt onder meer gebaseerd op het stadium van de ziekte, de plaats en grootte van de tumor, en de algehele lichamelijke conditie.

De kennis van elke discipline (elk specialisme) wordt meegenomen in de afweging: wat is bij deze tumorsoort, op dit moment, voor deze patiënt de beste behandeling? Het multidisciplinaire team komt gezamenlijk tot een behandelplan.

Registratie van kanker

Om kanker te kunnen bestrijden willen we er alles over weten. Artsen en onderzoekers hebben daarom zoveel mogelijk gegevens nodig over patiënten met kanker. De gegevens van alle patiënten met kanker in Nederland worden verzameld. Meer informatie

OLVG magazine over Leven & Kanker

In samenwerking met Stichting Ook ontwikkelde OLVG een magazine voor oncologie patiënten en hun naasten. In het magazine vind je een greep uit het aanbod van ondersteunende zorg die we binnen OLVG verzorgen, maar laten we ook zien wat onze partners van buiten het ziekenhuis bieden om patiënten te ondersteunen tijdens en na de behandeling. Ook staan er ervaringen in van patiënten die te maken krijgen met kanker.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nuttige sites

Stap 5

Behandeling

Bij schildklierkanker zijn meerdere behandelingen mogelijk of een combinatie hiervan. De meest toegepaste behandelingen bij schildklierkanker zijn naast behandeling met radio actief jodium, een bestraling een operatie. Bij een operatie is er sprake van een gehele of gedeeltelijke verwijdering van de schildklier en of hals lymfeklieren. Meer informatie over de behandelingen kunt u hieronder vinden. 

Stap 6

Nazorg en ondersteunende zorg

Als de behandeling is afgerond volgt het traject van nazorg. U krijgt regelmatig een afspraak bij uw specialist of casemanager. Doel is het verloop van uw ziekte en mogelijke klachten te vervolgen.

Afhankelijk van de behandeling die u heeft gehad vinden er ook onderzoeken plaats. In de nazorg is ook aandacht voor het dagelijks functioneren, werkhervatting, revalidatie en psychosociale problematiek.

Buiten OLVG kunt u ondersteuning krijgen bij:

Inloophuizen

Centra voor revalidatie na kanker

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Oncologisch Centrum van OLVG. Laatst gewijzigd: