home

Zorgpad

Slokdarmkanker : u kunt hiervoor terecht bij Oncologisch Centrum

De behandeling van slokdarmkanker bestaat uit verschillende stappen. U krijgt tijdens uw behandeling met verschillende behandelaars en afdelingen te maken. Dit behandeltraject noemen wij een zorgpad. Onderaan deze pagina kunt u het behandeltraject per stap bekijken.  

Het merendeel van de mensen met slokdarmkanker is ouder dan 50 jaar. Factoren die een rol spelen bij het ontstaan van slokdarmkanker zijn roken en overmatig alcoholgebruik.

Er bestaan verschillende soorten slokdarmkanker. De meest voorkomende vormen van slokdarmkanker zijn:

 • Adenocarcinoom: deze tumor bevindt zich in het onderste deel van de slokdarm naar de overgang van de maag. De tumor ontstaat vanuit klierweefsel. Deze vorm van slokdarmkanker komt het meest voor.
 • Plaveiselcelcarcinoom: deze tumor bevindt zich hoog in de slokdarm en ontstaat vanuit het slijmvlies van de slokdarm.

Persoonlijk behandelplan

Een multidisciplinair oncologisch team uit verschillende ziekenhuizen bespreekt uw persoonlijk behandelplan.

Eén vast aanspreekpunt

U krijgt een eigen casemanager; uw vaste contactpersoon tijdens de gehele behandeling.

Samenwerking

Voor de behandeling van slokdarmkanker werken we intensief samen met BovenIJ en het AMC.

Stap 1

Symptomen

Slokdarmkanker kan meerdere klachten of symptomen opleveren. De klachten hoeven niet allemaal tegelijk voor te komen. Daarnaast geeft slokdarmkanker in een vroeg stadium vaak geen klachten. Herkent u één of meerdere van onderstaande symptomen of klachten? Dan kunt u na overleg met uw huisarts een verwijzing vragen naar OLVG.

Klachten bij slokdarmkanker:

 • slikklachten
 • het gevoel dat het eten niet 'zakt' en blijft hangen achter het borstbeen
 • langdurige hik of het 'opboeren' van eten
 • verminderde eetlust en gewichtsverlies
 • vermoeidheid door bloedarmoede
 • heesheid

Omdat slokdarmkanker pas laat klachten geeft wordt de ziekte bij veel mensen pas vastgesteld op het moment dat een operatie niet meer mogelijk is.

Stap 2

Afspraak bij de polikliniek

Polikliniek MDL

Locatie

OLVG, locatie Oost, Oosterpark 9
Oost, P1

Openingstijden

ma t/m vrij: 8.30 - 16.30 uur

Telefonisch bereikbaar

ma t/m vrij 8.15 - 12.00 uur en 12.30 - 16.15 uur

Naar MijnOLVG

Polikliniek MDL

Locatie

OLVG, locatie West, Jan Tooropstraat 164
West, route 14

Openingstijden

op afspraak

Telefonisch bereikbaar

ma t/m vrij 8.15 - 12.00 uur en 12.30 - 16.15 uur

Stap 4

Diagnose

Als de uitslagen van onderzoek bekend zijn en het duidelijk is dat het gaat om slokdarmkanker, verwijzen wij u door naar het AmsterdamUMC.

Om kanker te kunnen bestrijden willen we er alles over weten. Artsen en onderzoekers hebben daarom zoveel mogelijk gegevens nodig over patiënten met kanker. De gegevens van alle patiënten met kanker in Nederland worden verzameld. Meer informatie

Registratie van kanker

Om kanker te kunnen bestrijden willen we er alles over weten. Artsen en onderzoekers hebben daarom zoveel mogelijk gegevens nodig over patiënten met kanker. De gegevens van alle patiënten met kanker in Nederland worden verzameld. Meer informatie

OLVG magazine over Leven & Kanker

In samenwerking met Stichting Ook ontwikkelde OLVG een magazine voor oncologie patiënten en hun naasten. In het magazine vind je een greep uit het aanbod van ondersteunende zorg die we binnen OLVG verzorgen, maar laten we ook zien wat onze partners van buiten het ziekenhuis bieden om patiënten te ondersteunen tijdens en na de behandeling. Ook staan er ervaringen in van patiënten die te maken krijgen met kanker.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nuttige sites

Stap 5

Behandeling

Bij slokdarmkanker zijn meerdere behandelingen en palliatieve behandelingen mogelijk of een combinatie hiervan. 

Als een operatie mogelijk is 

Als een operatie mogelijk is, verwijst uw arts u - na overleg met u - door naar het AmsterdamUMC. De operatieve behandeling van slokdarmkanker een zeer complexe operatie. Deze operatie mag slechts door een klein aantal ziekenhuizen in Nederland worden uitgevoerd. In het OLVG voeren wij deze operatie niet uit. We werken hiervoor samen met het AmsterdamUMC.
Een operatie bij slokdarmkanker wordt meestal gecombineerd met  bestraling (radiotherapie) en  chemotherapie. Ook dit gebeurt in het AmsterdamUMC.

Als een operatie niet meer mogelijk is

Als na onderzoek en overleg met alle betrokken artsen blijkt dat een operatieve verwijdering van de tumor niet meer mogelijk is, bespreekt uw arts de palliatieve behandeling met u. Deze behandeling zal de klachten zo veel mogelijk verminderen en verzachten, maar kan de kanker niet genezen. De palliatieve behandeling van slokdarmkanker kan in OLVG plaatsvinden.

Palliatieve behandeling kan bestaan uit:

 • Het plaatsen van een buisje in de slokdarm Als de tumor de slokdarm dreigt af te sluiten.
 • Bestraling (radiotherapie) Behandeling met straling zodat de tumor kleiner wordt en voedsel de slokdarm weer kan passeren.
 • Chemotherapie Behandeling met medicijnen die de kankercellen doden of niet verder laten groeien om te proberen de tumor kleiner te maken.

Ook kunnen u en uw naasten een beroep doen op ons team palliatieve zorg

Psychosociale zorg

Naast de behandeling van uw ziekte is er ook aandacht voor psychosociale zorg. Kanker is een ingrijpende ziekte die uw dagelijks leven op allerlei manieren kan beïnvloeden. Uw casemanager bespreekt dit met u.

Stap 6

Nazorg en ondersteunende zorg

Als de behandeling is afgerond volgt het traject van nazorg. U krijgt regelmatig een afspraak bij uw specialist of casemanager. Doel is het verloop van uw ziekte en mogelijke klachten te vervolgen.

Afhankelijk van de behandeling die u heeft gehad vinden er ook onderzoeken plaats. In de nazorg is ook aandacht voor het dagelijks functioneren, werkhervatting, revalidatie en psychosociale problematiek.

Buiten OLVG kunt u ondersteuning krijgen bij

Inloophuizen

Centra voor revalidatie na kanker

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Oncologisch Centrum van OLVG. Laatst gewijzigd: