home

Voeding bij kanker : wat u zelf kunt doen en waar u hulp bij kunt krijgen

Het is belangrijk om goed en gezond te eten tijdens de behandeling van kanker. Goed eten helpt om in conditie te blijven. Een goede conditie kan ervoor zorgen dat u sneller herstelt na een behandeling. Soms is het moeilijk om tijdens uw behandeling goed te eten. Bijvoorbeeld omdat het eten minder goed smaakt of door lichamelijke klachten.

Over voeding bij kanker

Goed en gezond eten helpt u om in conditie te blijven. Als uw conditie goed is heeft u minder kans op bijwerkingen van de behandeling. Ook is de kans groter dat u sneller herstelt na de behandeling.
Door kanker of door de behandeling van kanker is het soms moeilijk om goed en genoeg te eten. Dit komt bijvoorbeeld doordat uw stofwisseling kan veranderen door kanker. U heeft dan minder zin in eten. Ook kunt u sneller energie verbranden dan normaal, waardoor u meer moet eten om op gewicht te blijven.

U kunt door chemotherapie en immunotherapie ook klachten krijgen tijdens het eten. Bijvoorbeeld pijn, misselijkheid of verandering van smaak. Niet iedereen krijgt deze klachten. Dit hangt onder andere af van het soort kanker, de behandeling, uw conditie en uw voedingsgewoonten. 

Advies over voeding

Als u veel afvalt of het lukt u niet om genoeg te eten, kunt u dit bespreken met uw casemanager of uw arts.

Er zijn verschillende websites die informatie en tips geven over voeding bij kanker. Uw casemanager weet waar u voor meer informatie of hulp terecht kunt.

Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact op met uw casemanager.  

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Oncologisch Centrum van OLVG. Laatst gewijzigd: