home

Zorgpad

Blaaskanker : stap voor stap onderzoek en behandeling

Vanaf het moment dat er een vermoeden is dat u blaaskanker heeft, krijgt u verschillende onderzoeken en behandelingen. U gaat naar diverse zorgverleners en afdelingen. Op deze pagina’s vindt u stap voor stap wat u kunt verwachten van de onderzoeken en behandelingen bij blaaskanker. Dit noemen wij een zorgpad.  Hoe de behandeling bij u precies gaat, bespreekt u met uw arts.

Persoonlijk behandelplan

Een team van verschillende specialisten geeft u advies voor een persoonlijk behandelplan.

Vaste contactpersoon

U heeft in elke fase van uw behandeling een vaste contactpersoon.

Samenwerking

Voor de behandeling van blaaskanker werken we intensief samen met Antoni van Leeuwenhoek en Amsterdam UMC.

Over blaaskanker 

Blaaskanker is kanker die ontstaat vanuit het slijmvlies van de wand van de blaas. Een tumor kan groeien in het spierweefsel van de blaas of aan de oppervlakte van de blaas. De behandeling is dan anders.

Soorten blaaskanker

 • Niet-spierinvasieve blaaskanker: blaaskanker waarbij de kanker niet in de spierlaag van de blaas is gegroeid.
 • Spierinvasieve blaaskanker: blaaskanker waarbij de kanker in de spierlaag van de blaas is gegroeid. Bij spierinvasieve blaaskanker ontstaan soms uitzaaiingen. De uitzaaiingen kunnen ontstaan in de lymfeklieren, de lever, de longen en in de botten.

Meestal begint kanker van de blaas met niet-spierinvasieve blaaskanker.

In Nederland krijgen ongeveer 7000 mensen per jaar blaaskanker. Mannen hebben vaker blaaskanker dan vrouwen. De meeste mensen met blaaskanker zijn ouder 60 jaar.

Zo ontstaat kanker

Uw lichaam maakt steeds nieuwe cellen aan. Soms gaat er bij het maken van nieuwe cellen iets mis. Er kunnen dan een kwaadaardige cellen ontstaan: een tumor.
Blaaskanker geeft in het begin vrijwel geen klachten. Klachten bestaan niet altijd tegelijk. Klachten bij blaaskanker kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • bloed in de urine waarbij u geen pijn heeft
 • pijn bij plassen
 • vaak moeten plassen

Als u een verandering merkt bij uzelf, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Als het nodig is, kan de huisarts u verwijzen naar de uroloog in OLVG.

Over het zorgpad blaaskanker

Het zorgpad blaaskanker bestaat uit verschillende stappen. U volgt deze stappen als u onderzoek en behandeling bij blaaskanker krijgt. Tijdens het zorgpad blaaskanker krijgt u te maken met artsen en verpleegkundigen van verschillende specialismen. Deze artsen en verpleegkundigen werken samen en overleggen met elkaar wat voor u de beste behandeling is. De arts bespreekt het advies voor uw behandeling met u. U beslist samen met de zorgverlener welke behandeling u wilt.

Voor uw onderzoeken of behandelingen moet u naar verschillende afdelingen in OLVG. U kunt afspraken hebben in OLVG, locatie Oost en OLVG, locatie West.

Stap 1

Afspraak

Als er een vermoeden is dat u blaaskanker heeft, verwijst uw huisarts u naar de polikliniek Urologie. U krijgt een afspraak bij de polikliniek Urologie. U spreekt dan een arts.

Voorbereiden afspraak

Het kan helpen om voor uw afspraak op de polikliniek uw vragen op te schrijven.
Wij adviseren u iemand mee te nemen: 2 horen meer dan 1.
U kunt het gesprek opnemen om later nog eens af te luisteren. Overleg dit eerst met uw zorgverlener.
Lees op onze website ook de tips over het voorbereiden van uw afspraak.

Polikliniek Urologie

Locatie

OLVG, locatie Oost, Oosterpark 9
Oost, P3

Openingstijden

ma t/m vrij: 8.30-12.00 uur 13.00-16.00 uur

Contact

Telefonisch bereikbaar

ma t/m vrij 8.15 - 16.15 uur

Polikliniek Urologie

Locatie

OLVG, locatie West, Jan Tooropstraat 164
West, route 16

Openingstijden

ma t/m vrij: 8.30-12.00 uur 13.00-16.00 uur

Contact

Telefonisch bereikbaar

ma t/m vrij 8.15 - 16.15 uur

Stap 2

Onderzoek en diagnose

Om te onderzoeken of u blaaskanker heeft, is eerst bloedonderzoek en onderzoek van urine nodig.
Daarna zijn 1 of meer van de volgende onderzoeken nodig. 

 • Een cystoscopie is een inwendig kijkonderzoek van de blaas. Dit kijkonderzoek gebeurt met een cystoscoop. Een cystoscoop is een dun buisje met een camera. Met de camera kan de arts de plasbuis en blaas goed bekijken.
 • CT-scan met contrastmiddel. Een CT-scan is een onderzoek om eventuele afwijkingen in uw lichaam in beeld te brengen.
 • Pet/CT-scan F-18 FDG. Dit onderzoek is niet altijd nodig. Dit is een onderzoek met radioactieve straling. Met de PET/CT-scan onderzoekt de arts of er uitzaaiingen zijn van de blaaskanker.

Diagnose

Als de uitslagen van de onderzoeken bekend zijn, bespreekt een team zorgverleners de uitslagen van de onderzoeken. Het team overlegt over de beste behandeling in uw situatie. De arts bespreekt het advies voor uw behandeling met u. U beslist samen met de zorgverlener welke behandeling u wilt.

Multidisciplinair oncologisch overleg

Het team zorgverleners bestaat uit artsen, verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen van verschillende afdelingen. Dit heet een multidisciplinair team. Het overleg heet een multidisciplinair oncologisch overleg, ook wel MDO genoemd.

Het multidisciplinair team bestaat uit:

 • urologen
 • verpleegkundig specialisten
 • radiologen
 • nucleair geneeskundigen
 • pathologen
 • ondersteunende zorgverleners

De artsen van OLVG werken samen met artsen van het Amsterdam UMC en Antoni van Leeuwenhoek.

Registratie van kanker

Om kanker te kunnen bestrijden, willen we er alles over weten. Artsen en onderzoekers hebben daarom zoveel mogelijk gegevens nodig van patiënten met kanker. Het Integraal Kankercentrum Nederland verzamelt de gegevens van alle patiënten met kanker in Nederland.
U kunt hier meer over lezen in de folder van het Integraal Kankercentrum Nederland.

Gekoppelde patiënteninformatie

Stap 3

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen voor blaaskanker. Vaak is een combinatie van behandelingen nodig. De artsen bespreken met u welke behandeling het beste bij u past. Samen beslist u over de behandeling. De artsen kijken naar hoe fit u bent, uw leeftijd en welke soort kanker u heeft.

Mogelijke behandelingen bij blaaskanker

Verwijderen tumor via de plasbuis

Deze operatie heet een transurethrale resectie.

Blaasspoelingen met medicijnen

De medicijnen verkleinen de kans dat er weer een tumor in de blaas gaat groeien. De medicijnen kunnen zijn MMC of BCG.

 • MMC is een spoelvloeistof: mitomycine. Dit is een medicijn dat de groei van cellen remt.
 • BCG is een medicijn dat de afweerreactie van uw blaas verbetert.

Mogelijke behandelingen bij spierinvasief blaascarcinoom

Verwijderen van de blaas

Als dit geadviseerd wordt, gaat u voor deze operatie naar het Antoni van Leeuwenhoek. Lees meer op de website van Antoni van Leeuwenhoek.

Chemotherapie 

Bij chemotherapie krijgt u medicijnen die ervoor zorgen dat de kankercellen stoppen met groeien of minder snel groeien. U krijgt de medicijnen via een infuus of als pillen.

Radiotherapie

Radiotherapie heet ook wel bestraling. Radiotherapie is bedoeld om kankercellen te doden. Radiotherapie gebeurt in het Antonie van Leeuwenhoek of Amsterdam UMC.

Gekoppelde patiënteninformatie

Stap 4

Leven met of na kanker

De ziekte kanker en behandeling van kanker hebben veel invloed op het leven van u en uw naasten. Daarom zijn er verschillende zorgverleners en organisaties die ondersteuning en informatie geven over leven met of na kanker.

Invloed op uw leven

Kanker en de behandeling van kanker kan veel invloed hebben op uw dagelijks leven. U kunt moe zijn, psychische klachten krijgen of uw uiterlijk verandert. Misschien heeft u vragen over bewegen of sporten of over gezond en lekker eten. Ook kan kanker invloed hebben op uw relatie en op uw gezin.

Er zijn vele organisaties en websites die informatie en hulp bieden tijdens en na uw behandeling van kanker. U kunt in OLVG hulp krijgen, maar er zijn ook plekken buiten OLVG waar u hulp en informatie kunt krijgen. U kunt de mogelijkheden met uw casemanager bespreken.

OLVG magazine over Leven & Kanker

In samenwerking met Stichting Ook ontwikkelde OLVG een magazine voor oncologie patiënten en hun naasten.
In het magazine vind je een greep uit het aanbod van ondersteunende zorg die we binnen OLVG verzorgen, maar laten we ook zien wat onze partners van buiten het ziekenhuis bieden om patiënten te ondersteunen tijdens en na de behandeling. Ook staan er ervaringen in van patiënten die te maken krijgen met kanker.  

Gekoppelde patiënteninformatie

Stap 5

Nacontrole en nazorg

Als de behandeling is afgerond volgt het traject van nazorg. U krijgt regelmatig een afspraak bij uw specialist of casemanager. Doel is het verloop van uw ziekte en mogelijke klachten te vervolgen.

Over nacontrole bij blaaskanker

Na een behandeling voor blaaskanker kan blaaskanker soms terugkomen.. Daarom heeft u na uw behandeling regelmatig een nacontrole. Voor elke controle krijgt u een cystoscopie en soms een CT-scan

Bespreken van uw klachten

U kunt na uw behandeling klachten krijgen. De klachten kunnen lichamelijk zijn , maar de klachten kunnen ook psychisch zijn zoals somberheid of angst.

Tijdens de nacontrole kunt u deze klachten bespreken met uw arts of verpleegkundig specialist. Uw arts of verpleegkundig specialist kan u advies en tips geven hoe u het beste met de klachten om kunt gaan. Als het nodig is kan uw arts of verpleegkundig specialist u doorverwijzen naar een andere zorgverlener zoals een fysiotherapeut of een psycholoog.

Als u zich zorgen maakt omdat u klachten heeft tussen de controles in, kunt u altijd contact opnemen met uw huisarts of de polikliniek Urologie.

Angst voor terugkeer of uitzaaiingen

Het komt vaak voor dat iemand die blaaskanker heeft gehad, na de behandeling bang is dat de ziekte terugkomt. De controles kunnen spannend zijn. U kunt uw zorgen met uw arts bespreken.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Oncologisch Centrum van OLVG. Laatst gewijzigd: