home

Zorgpad

Baarmoederkanker : u kunt hiervoor terecht bij Oncologisch Centrum

De behandeling van baarmoederkanker bestaat uit verschillende stappen. U krijgt tijdens uw behandeling met verschillende behandelaars en afdelingen te maken. Dit behandeltraject noemen wij een zorgpad. Onderaan deze pagina kunt u het behandeltraject per stap bekijken.

Persoonlijk behandelplan

Een multidisciplinair oncologisch team uit verschillende ziekenhuizen bespreekt uw persoonlijk behandelplan.

Eén vast aanspreekpunt

U krijgt een eigen casemanager; uw vaste contactpersoon tijdens de gehele behandeling.

Samenwerking

Voor de behandeling van baarmoederkanker werken we intensief samen met het AvL, AMC, VUMC en het Centrum voor Gynaecologische Oncologie.

Over baarmoederkanker

Baarmoederkanker is een kwaadaardige aandoening van het slijmvlies van de baarmoederholte. Kanker van de baarmoeder of endometriumkanker komt vooral voor bij vrouwen na de overgang. Elk jaar ontstaat de ziekte bij ongeveer 1900 vrouwen in Nederland.

Er is een relatie tussen de oestrogeenspiegel en het ontstaan van baarmoederkanker. Hierdoor komt baarmoederkanker vaker voor bij vrouwen die geen kinderen hebben gekregen, of bij vrouwen die laat in de overgang zijn. 

Stap 1

Symptomen

Baarmoederkanker kan meerdere klachten of symptomen opleveren. Baarmoederkanker is een kankersoort die meestal snel ontdekt kan worden. De klachten hoeven niet allemaal tegelijk voor te komen. Herkent u één of meerdere van onderstaande symptomen? Dan kunt u na overleg met uw huisarts een verwijzing vragen naar OLVG.

Mogelijke klachten baarmoederkanker:

  • Vaginaal bloedverlies na de overgang
  • Onregelmatig bloedverlies

Behandeling van baarmoederkanker:

De behandeling is vrijwel altijd een operatie waarbij de baarmoeder en eierstokken worden verwijderd. Soms is ook bestraling nodig. De kans op genezing is afhankelijk van het stadium waarin de ziekte wordt ontdekt.

Stap 2

Afspraak bij de polikliniek

U kunt voor een afspraak worden verwezen naar de polikliniek:

Polikliniek Gynaecologie

Locatie

OLVG, locatie West, Jan Tooropstraat 164
West, route 22

Openingstijden

ma t/m vrij: 8.00-16.00 uur

Contact

Telefonisch bereikbaar

ma t/m vrij 8.15 - 16.15 uur

Polikliniek Gynaecologie

Locatie

OLVG, locatie Oost, Oosterpark 9
Oost, P1

Openingstijden

ma t/m vrij: 8.00-16.30 uur

Contact

Telefonisch bereikbaar

ma t/m vrij 8.15 - 16.15 uur

Stap 4

Diagnose

Als de uitslagen van onderzoek bekend zijn, bespreekt een multidisciplinair team van artsen en deskundigen van Oncologisch Centrum Amsterdam wat de beste behandeling is in uw situatie.

Registratie van kanker

Om kanker te kunnen bestrijden willen we er alles over weten. Artsen en onderzoekers hebben daarom zoveel mogelijk gegevens nodig over patiënten met kanker. De gegevens van alle patiënten met kanker in Nederland worden verzameld. (externe link)Meer informatie.

Multidisciplinair oncologisch overleg (MDO)

Mensen met baarmoederhalskanker worden door een team van specialisten behandeld. Dit team bestaat uit een gynaecoloog,  internist-oncoloog,  radioloog, patholoog, nucleair geneeskundigen, gespecialiseerd verpleegkundigen en ondersteunende disciplines.  Wij werken intensief samen met specialisten uit BovenIJ ziekenhuis, het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis, AMC  en VUMC.

In het multidisciplinair overleg bespreekt het team  de uitslagen van de onderzoeken die verricht zijn. Aan de hand hiervan wordt een behandeladvies geformuleerd. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de uitslagen van de onderzoeken, maar ook naar persoonlijke factoren die specifiek voor u van toepassing zijn. Dit kan bijvoorbeeld gaan over bijvoorbeeld uw algehele conditie, maar ook over eventuele persoonlijke voorkeuren omtrent een bepaalde behandeling.

Het behandeladvies wordt met u besproken.

OLVG magazine over Leven & Kanker

In samenwerking met Stichting Ook ontwikkelde OLVG een magazine voor oncologie patiënten en hun naasten. In het magazine vind je een greep uit het aanbod van ondersteunende zorg die we binnen OLVG verzorgen, maar laten we ook zien wat onze partners van buiten het ziekenhuis bieden om patiënten te ondersteunen tijdens en na de behandeling. Ook staan er ervaringen in van patiënten die te maken krijgen met kanker.  

 

 

Stap 5

Behandeling

Vrouwen met baarmoederkanker worden meestal in OLVG behandeld. Soms gebeurt de behandeling in samenwerking met het Centrum Gynaecologische Oncologie Amsterdam (CGOA). Een deel van de behandeling kan dan in het AMC, VUmc of AVL plaatsvinden.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij baarmoederkanker zoals een operatie. Bij een operatie worden meestal de baarmoeder, eierstokken, eileiders en lymfeklieren in de bekken verwijderd. Hoe ingrijpend de operatie zal worden uitgevoerd, hangt af van het stadium van de ziekte. De overige meest toegepaste behandelingen bij baarmoederkanker zijn: bestraling, chemotherapie en hormoontherapie. Vaak is een combinatie van deze behandelingen nodig.

Afwegingen bij behandeling

Welke behandeling voor de patiënt het beste is, is afhankelijk van het soort kankercellen, de mate van kwaadaardigheid van deze cellen en van het stadium van baarmoederkanker. Bij de keuze van een behandeling speelt ook mee wat de patiënt zelf wil en aankan.

Stap 6

Nazorg

Als de behandeling is afgerond volgt het traject van nazorg. U krijgt regelmatig een afspraak bij uw specialist of casemanager. Doel is het verloop van uw ziekte en mogelijke klachten te vervolgen.

Afhankelijk van uw behandeling worden onderzoeken gedaan. In de nazorg is ook aandacht voor het dagelijks functioneren, werkhervatting, revalidatie en psychosociale problematiek. Lees meer over nazorg en controle bij baarmoederkanker

Buiten OLVG kunt u ondersteuning krijgen bij:

Inloophuizen

Centra voor revalidatie na kanker

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Oncologisch Centrum van OLVG. Laatst gewijzigd: