Meer informatie over MijnOLVG
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Nierkanker, een tumor in de nieren, wordt in Nederland per jaar bij ongeveer 1.700 mensen vastgesteld. De ziekte komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Ons lichaam produceert allerlei afvalstoffen. Deze afvalstoffen worden via het bloed afgevoerd naar onder meer de nieren. De nieren zijn twee boonvormige organen, die achter de buikholte liggen, aan weerszijden van de wervelkolom.
Een tumor in de nier geeft in het begin zelden klachten. Daardoor is het vaak moeilijk de ziekte in een vroeg stadium vast te stellen. Soms wordt een gezwel in de nier bij toeval ontdekt, bijvoorbeeld bij een algemeen lichamelijk onderzoek of bij een echografie van de buik, die om een andere reden wordt uitgevoerd.
Uitzaaiingen van nierkanker komen vooral voor in de lymfeklieren die dicht bij de nieren in de buikholte liggen, in de longen, de botten en de lever en soms ook in de hersenen. Als iemand met nierkanker (later) ook een tumor in de longen heeft, gaat het vrijwel nooit om longkanker, maar om nierkankercellen in de longen. Deze worden ook als nierkanker behandeld.
ma t/m vrij 8.15 - 16.15 uur
ma t/m vrij 8.15 - 16.15 uur
Als de uitslagen van onderzoek bekend zijn, bespreekt een multidisciplinair team van specialisten uit wat de beste behandeling is in uw situatie.
Multidisciplinair oncologisch overleg (MDO). Een multidisciplinair gespecialiseerd team van artsen en deskundigen uit OLVG, AmsterdamUMC en het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis bespreekt de uitslagen van de onderzoeken. De kennis van elke discipline (elk specialisme) wordt meegenomen in de afweging: wat is bij deze tumorsoort, op dit moment, voor deze patiënt de beste behandeling? Het multidisciplinaire team komt gezamenlijk tot een behandelplan.
Om kanker te kunnen bestrijden willen we er alles over weten. Artsen en onderzoekers hebben daarom zoveel mogelijk gegevens nodig over patiënten met kanker. De gegevens van alle patiënten met kanker in Nederland worden verzameld. Meer informatie
In samenwerking met Stichting Ook ontwikkelde OLVG een magazine voor oncologie patiënten en hun naasten. In het magazine vind je een greep uit het aanbod van ondersteunende zorg die we binnen OLVG verzorgen, maar laten we ook zien wat onze partners van buiten het ziekenhuis bieden om patiënten te ondersteunen tijdens en na de behandeling. Ook staan er ervaringen in van patiënten die te maken krijgen met kanker.
Operaties aan de nier worden uitgevoerd door de uroloog. Een operatie bij nierkanker kan bestaan uit een nefrectomie (waarbij de nier inclusief de kanker wordt verwijderd), een partiële nefrectomie (hierbij wordt het gezwel uit de nier gesneden en kan het gezonde gedeelte van de nier worden gespaard) en een cryoablatie (deze vorm van niersparende behandeling houdt in dat het kankergezwel bevroren wordt waardoor de kankercellen dood zullen gaan). Er zijn ook andere operatieve behandelmogelijkheden waar u mogelijk van heeft gehoord of gelezen. Uiteraard zullen deze nader besproken worden. Agioneseremmers zijn medicijnen die de groei van bloedvaten in de tumore remmen. Informatie over de overige behandelingen kunt u hieronder vinden.
In de nazorg is ook aandacht voor het dagelijks functioneren, werkhervatting, revalidatie en psychosociale problematiek.
Inloophuizen
Centra voor revalidatie na kanker