home

Zorgpad

Darmkanker : stap voor stap onderzoek en behandeling

Vanaf het moment dat er een vermoeden is dat u darmkanker heeft, krijgt u een aantal onderzoeken en behandelingen. U gaat naar verschillende zorgverleners en afdelingen. Op deze pagina’s vindt u stap voor stap wat u kunt verwachten van de onderzoeken en behandelingen van darmkanker. We noemen dit een zorgpad. Hoe de behandeling bij u precies gaat, bespreekt u met uw arts.

Persoonlijk behandelplan

Een team van verschillende specialisten geeft u advies voor een persoonlijk behandelplan.

Uw contactpersoon

U heeft in elke fase van uw behandeling een vast contactpersoon. Dit is de casemanager.

Samenwerking

Voor de behandeling van darmkanker werken we veel samen met andere ziekenhuizen, zoals Amsterdam UMC en AVL: Antoni van Leeuwenhoek

Over darmkanker

Darmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker. Ongeveer 1 op de 20 mensen krijgt in zijn leven darmkanker. Er zijn 2 soorten darmkanker: dikkedarmkanker en endeldarmkanker. OLVG heeft veel ervaring met de behandeling van darmkanker.

Zo ontstaat kanker

Uw lichaam maakt steeds nieuwe cellen aan. Soms gaat er bij het maken van nieuwe cellen iets mis. Er kan dan een kwaadaardig afwijking ontstaan: een tumor.
Bij darmkanker kunt u meerdere klachten hebben. De klachten hoeven niet allemaal tegelijk voor te komen. 

Klachten bij darmkanker zijn bijvoorbeeld:

 • Bloed of slijm bij uw ontlasting.
 • Ontlasting die anders is dan normaal: dunner of dikker.
 • Vaker of minder vaak naar de wc.
 • Het gevoel dat de darm niet of niet helemaal leeg is na het poepen.
 • Gewichtsverlies dat u niet kunt verklaren.
 • Buikpijn die niet weggaat, zoals krampen en een opgeblazen gevoel.
 • Vermoeid en duizelig zijn.

Als u een verandering merkt bij uzelf, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Als het nodig is, kan de huisarts u doorverwijzen naar de maag-darm-leverarts in OLVG.

Darmkanker geeft niet altijd klachten. Omdat het belangrijk is darmkanker snel te ontdekken, bestaat het landelijke bevolkingsonderzoek darmkanker voor mensen vanaf 55 jaar. Door het bevolkingsonderzoek kan darmkanker in een vroeg stadium worden ontdekt. De mogelijkheden om darmkanker te behandelen zijn dan beter. Ook de kans op overleven is groter.

Over het zorgpad darmkanker

Het zorgpad darmkanker bestaat uit verschillende stappen. U doorloopt deze stappen als u een behandeling voor darmkanker krijgt. Tijdens het zorgpad darmkanker krijgt u te maken met artsen en verpleegkundigen van verschillende specialismen. Deze artsen en verpleegkundigen werken samen en overleggen met elkaar wat voor u de beste behandeling is. De arts bespreekt het advies voor uw behandeling met u. U beslist samen met de zorgverlener welke behandeling u wilt.
Voor uw onderzoeken of behandelingen moet u naar verschillende afdelingen in OLVG. U kunt afspraken hebben in OLVG, locatie Oost en OLVG, locatie West. Als u bestraling krijgt, verwijst de arts u meestal naar het Amsterdam UMC.

Stap 1

Onderzoek en diagnose

Coloscopie

Om te onderzoeken of u darmkanker heeft, krijgt u eerst een coloscopie.
Een coloscopie is een onderzoek van de binnenkant van uw dikke darm en het laatste deel van de dunne darm. Het is nodig dat uw darmen helemaal schoon zijn voor het onderzoek. Het schoonmaken van de darm kan met een laxeermiddel.

Meer onderzoeken

Als er een verdenking is op darmkanker volgen enkele andere onderzoeken. De arts en casemanager bespreken dit met u.
Mogelijke onderzoeken zijn:

 • CT-scan van longen en buik, met contrastvloeistof. Een CT-scan is een onderzoek om eventuele afwijkingen n uw longen en buik in beeld te brengen. Contrastmiddel zorgt dat de beelden duidelijker zijn.
 • Bij verdenking op endeldarmkanker kan een MRI nodig zijn. Dit is een onderzoek om eventuele afwijkingen in uw lichaam in beeld te brengen.
 • Soms is een MRI nodig om de lever beter in beeld te brengen.

Diagnose

Als de uitslagen van de onderzoeken bekend zijn, bespreekt een team zorgverleners de uitslagen van de onderzoeken. Het team overlegt over de beste behandeling in uw situatie. De arts bespreekt het advies voor uw behandeling met u. U beslist samen met de zorgverlener welke behandeling u wilt.

Multidisciplinair oncologisch overleg

Het team zorgverleners bestaat uit artsen, verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen van verschillende afdelingen.  Dit heet een multidisciplinair team. Het overleg heet een multidisciplinair oncologisch overleg, ook wel MDO genoemd.

Het multidisciplinair team bestaat uit:

 • maag-darm-leverartsen
 • chirurgen
 • internist-oncologen
 • radiologen
 • verpleegkundig specialisten
 • pathologen
 • radiotherapeuten
 • casemanager
 • ondersteunende zorgverleners

De artsen van OLVG werken samen met artsen van het BovenIJ ziekenhuis en Amsterdam UMC.

Registratie van kanker

Om kanker te kunnen bestrijden willen we er alles over weten. Artsen en onderzoekers hebben daarom zoveel mogelijk gegevens nodig over patiënten met kanker. Het Integraal Kankercentrum Nederland verzamelt de gegevens van alle patiënten met kanker in Nederland.

U kunt hier meer over lezen in de folder van het Integraal Kankercentrum Nederland.

Onderzoeken

Stap 2

Afspraak

Na het multidisciplinair overleg krijgt u dezelfde dag een afspraak bij het spreekuur GIT-care op de polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten. GIT betekent Gastro Intestinale Tumoren. Dit zijn de tumoren van slokdarm, maag, pancreas, lever, dunne darm, dikke darm en endeldarm.

Het spreekuur GIT-care is speciaal voor patiënten bij wie mogelijk kanker is vastgesteld. Op 1 dag krijgt u 1 of meer gesprekken met verschillende zorgverleners over de onderzoeken en de diagnose. De zorgverleners met wie u een gesprek kunt hebben zijn de verpleegkundig specialist, de casemanager, de chirurg, de maag-darm-leverarts, de oncoloog.

De zorgverleners bespreken de uitslagen van de onderzoeken en de diagnose. U krijgt informatie over de mogelijke behandelingen. Na deze dag kunt u een besluit nemen over uw behandeling.

Uw afspraken zijn zoveel mogelijk na elkaar. U hoeft dan niet lang te wachten. Soms loopt een gesprek uit en moet u wel even wachten. Wij vragen hiervoor uw begrip.
De casemanager belt later in de week om te informeren hoe het met u gaat en of u nog vragen heeft. 

Voorbereiden afspraak

Het kan helpen om voor uw afspraak bij het GIT-care-spreekuur uw vragen op te schrijven.
Wij adviseren u iemand mee te nemen: 2 horen meer dan 1.
U kunt het gesprek opnemen om later nog eens af te luisteren. Overleg dit eerst met uw zorgverlener.
Meer tips over het voorbereiden van uw afspraak staan bij elkaar op de webpagina: Zo bent u goed voorbereid op uw afspraak.

Polikliniek MDL

Locatie

OLVG, locatie Oost, Oosterpark 9
Oost, P1

Openingstijden

ma t/m vrij: 8.30 - 16.30 uur

Telefonisch bereikbaar

ma t/m vrij 8.15 - 12.00 uur en 12.30 - 16.15 uur

Naar MijnOLVG

Polikliniek MDL

Locatie

OLVG, locatie West, Jan Tooropstraat 164
West, route 14

Openingstijden

op afspraak

Telefonisch bereikbaar

ma t/m vrij 8.15 - 12.00 uur en 12.30 - 16.15 uur

Stap 3

Behandeling

Er kunnen verschillende manieren zijn om darmkanker te behandelen. Vaak is een combinatie van behandelingen nodig. De soort behandeling hangt bijvoorbeeld af van het type darmkanker en de plaats van de darmkanker. De behandeling is ook anders als er kankercellen op andere plekken in uw lichaam zitten. Deze kankercellen op andere plekken in uw lichaam heten uitzaaiingen.

Soort behandelingen

De soort behandeling is afhankelijk van de grootte van de tumor en de plaats van de tumor. De soorten behandeling zijn:

 • Verwijderen kleine tumor.
  Dit is een kleine ingreep met plaatselijke verdoving. Het verwijderen van de tumor gebeurt via een endoscopische resectie. Dit heet een FTR.
 • Operatie
  De soort operatie hangt af van waar de tumor zit en hoe ver de ziekte is uitgebreid. Soms kan een operatie ook bij uitzaaiingen helpen.
 • Bestraling
  Bestraling is bedoeld om plaatselijk kankercellen te doden.
 • Chemotherapie of immunotherapie
  Chemotherapie is een medicijn dat via de bloedbaan kankercellen doodt. Of chemotherapie wordt gegeven, is afhankelijk van de grootte van de tumor en eventuele uitzaaiingen in bijvoorbeeld de lymfeklieren.
 • Deelnemen wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van darmkanker.
  Sommige patiënten kunnen meedoen met een studie over de behandeling van darmkanker. De studie is een experimentele behandeling. Uw zorgverlener geeft u meer informatie over de behandeling.

Palliatieve behandeling

Als u niet meer kunt genezen, kunt u kiezen voor een palliatieve behandeling. De palliatieve behandeling is bedoeld om de kwaliteit van uw leven zo goed mogelijk te laten zijn. De zorg kan het ziek zijn vertragen. Ook kan de behandeling gedaan worden om minder of geen klachten te hebben. Uw wensen en de wensen van uw naasten staan centraal.

Besluit over uw behandeling

Uw zorgverlener vertelt u wat er voor u mogelijk is. Samen beslist u over uw behandeling.
Uw huisarts kan u ook ondersteunen bij het besluit over uw behandeling. Uw arts in OLVG laat uw huisarts weten welke behandelingen u kunt krijgen. Met uw huisarts kunt u bijvoorbeeld de volgende onderwerpen bespreken:

 • Heb ik alle informatie goed begrepen?
 • Wil ik een behandeling?
 • Hoe gaat de behandeling?
 • Ben ik bij het juiste ziekenhuis en de juiste arts?

Voeding bij darmkanker

De diëtist overlegt met u welke voeding het beste bij u past. Informatie staat in de folder Voeding rondom een darmoperatie.

 

Behandelingen

Stap 4

Leven met of na kanker

De ziekte kanker en behandeling van kanker hebben veel invloed op het leven van u en uw naasten. Daarom zijn er verschillende zorgverleners en organisaties die ondersteuning en informatie geven over leven met of na kanker.

Invloed op uw leven

Kanker en de behandeling van kanker kan veel invloed hebben op uw dagelijks leven. U kunt moe zijn, psychische klachten krijgen of uw uiterlijk verandert. Misschien heeft u vragen over bewegen of sporten of over gezond en lekker eten. Ook kan kanker invloed hebben op uw relatie en op uw gezin.

Er zijn vele organisaties en websites die informatie en hulp bieden tijdens en na uw behandeling met kanker. U kunt in OLVG hulp krijgen, maar er zijn ook plekken buiten OLVG waar u hulp en informatie kunt krijgen. U kunt de mogelijkheden met uw casemanager bespreken.

Huisbezoek oncologie

Een van de mogelijkheden is het huisbezoek oncologie. Een gespecialiseerd wijkverpleegkundige voor mensen met kanker komt dan bij u thuis. Dit kan in elke fase van uw ziekte. U bespreekt samen hoe vaak en wanneer de wijkverpleegkundige komt. Tijdens het huisbezoek kunt u van alles bespreken. De wijkverpleegkundige kan advies geven en helpt u met praktische oplossingen. Er zijn verschillende thuiszorgorganisaties die een huisbezoek oncologie aanbieden.
U kunt de mogelijkheden met uw casemanager of andere zorgverlener bespreken.

OLVG magazine over Leven & Kanker

In samenwerking met Stichting Ook ontwikkelde OLVG een magazine voor oncologie patiënten en hun naasten. In het magazine vind je een greep uit het aanbod van ondersteunende zorg die we binnen OLVG verzorgen, maar laten we ook zien wat onze partners van buiten het ziekenhuis bieden om patiënten te ondersteunen tijdens en na de behandeling. Ook staan er ervaringen in van patiënten die te maken krijgen met kanker.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gekoppelde patiënteninformatie

Stap 5

Nacontrole en nazorg

Als de behandeling in het ziekenhuis klaar is, komt u de eerste 5 jaar een paar keer per jaar op controle. U heeft dan een afspraak bij uw verpleegkundig specialist. De zorgverlener bespreekt met u de uitslagen van onderzoeken en vraagt hoe het met u gaat.

Over nacontrole bij darmkanker

Na een behandeling voor darmkanker kan darmkanker terugkomen. De eerste 2 jaar na het einde van de behandeling is de kans dat de darmkanker terugkomt het grootst.
1 dag voor elke controle moet u bloed laten afnemen voor controle op het eiwit CEA. Het eiwit CEA geeft een aanwijzing of de ziekte mogelijk is teruggekeerd. Dit heet een tumormarker.

Voor sommige afspraken vraagt de verpleegkundig specialist ook andere onderzoeken aan. De verpleegkundig specialist kan de volgende onderzoeken aanvragen:

 • CT-scan longen en buik. Dit gebeurt 1 jaar na de behandeling.
 • Coloscopie: onderzoek van de binnenkant van uw dikke darm en het laatste deel van de dunne darm. U krijgt een coloscopie 1 jaar en 4 jaar na de behandeling.

U kunt zelf een afspraak maken bij de afdeling Bloedafname.

Over nazorg bij darmkanker

U kunt na uw behandeling nog klachten hebben. U kunt bijvoorbeeld erg moe zijn, of last hebben klachten als somberheid of angst.

Tijdens de nacontrole kunt u deze klachten bespreken met uw arts of verpleegkundig specialist. Uw arts of verpleegkundig specialist kan u advies en tips geven hoe u het beste met de klachten om kunt gaan. Als het nodig is kan uw arts of verpleegkundig specialist u doorverwijzen naar een andere zorgverlener zoals een fysiotherapeut of een psycholoog.

Als u zich zorgen maakt omdat u klachten heeft tussen de controles in, kunt u altijd contact opnemen met de casemanager. Na 5 jaar kunt bij uw huisarts terecht.

Angst voor terugkeer of uitzaaiingen

Het komt vaak voor dat iemand die kanker heeft gehad, na de behandeling bang is dat de ziekte terugkomt. De controles kunnen spannend zijn. U kunt uw zorgen met uw arts of verpleegkundig specialist bespreken. U kunt bijvoorbeeld afspreken om meer afspraken te krijgen via de telefoon als u dat fijner vindt.

Nazorg: Afspraak met de verpleegkundig specialist

In het eerste en het tweede jaar na uw behandeling heeft u elke 3 maanden een afspraak met de verpleegkundig specialist.
In het derde, vierde en vijfde jaar na uw behandeling heeft u 2 keer per jaar een afspraak met de verpleegkundig specialist.
De meeste afspraken zijn telefonisch. U hoeft dan niet naar het ziekenhuis te komen. Vertel uw zorgverlener als u liever naar OLVG komt voor de afspraak.

Onderzoeken

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Oncologisch Centrum van OLVG. Laatst gewijzigd: