home

FTR : poliep verwijderen

Uw arts heeft bij u een poliep in de dikke darm gevonden met daarin mogelijk een vroeg stadium van darmkanker. Deze kan soms worden verwijderd via een endoscopische ingreep. Dit heet een FTR (‘full-thickness’-resectie), en is een ingreep waarbij de Maag-Darm-Leverarts de poliep weg kan halen.

Een endoscopische ingreep heeft veel voordelen. Zo krijgt u geen narcose, maar een licht slaapmiddel. De ingreep duurt maximaal een uur en u mag hierna meestal snel weer naar huis. De kans op complicaties is minder groot.

FTR is geschikt voor het verwijderen van poliepen met daarin mogelijk darmkanker. Het moet hierbij wel om een vroeg stadium van darmkanker gaan. Ook kunnen met deze techniek goedaardige afwijkingen, die dieper in de darmwand liggen, worden verwijderd. Daarnaast is het mogelijk om littekenweefsel (met mogelijke resten kanker) weg te nemen.

Verloop

Voor de behandeling

De behandeling begint met een uitgebreide voorbereiding waarvoor u de instructies volgt die u leest in de folders van coloscopie (zie onder 'verder lezen' de verschillende 3 folders). Zonder de juiste voorbereiding kan de behandeling niet doorgaan!

Een uur voor de ingreep krijgt u eenmalig antibiotica via een infuus.

De behandeling

Tijdens de ingreep brengen we u in een lichte slaap (sedatie). Hierdoor merkt u weinig van de ingreep. Een sedatiepraktijkspecialist (SPS) voert de sedatie uit. De SPS is een anesthesiemedewerker die hier speciaal voor is opgeleid.

De ingreep gebeurt met een buigzame (flexibele) slang, de endoscoop. Deze wordt via de anus of stoma, ingebracht. Aan de endoscoop zit een tangetje waarmee de poliep kan worden verwijderd. Daarna plaatst de arts een clipje dat de wond dichthoudt.

Als tijdens de ingreep blijkt dat de poliep te groot is, dan is FTR niet mogelijk. Een operatieve ingreep is dan meestal noodzakelijk.

Na de behandeling

Als de ingreep zonder problemen verloopt, kunt u de volgende dag en soms dezelfde dag nog naar huis. Het kan een aantal dagen duren voordat de ontlasting weer op gang komt. Ook kan er wat bloed bij de ontlasting zitten.

Mogelijke complicaties zijn: een perforatie (gaatje in de maag of darm), een bloeding of een ontsteking, bijvoorbeeld van de alvleesklier. Hoe vaker weefsel tijdens de ingreep wordt weggenomen, hoe groter de kans op complicaties.

Heeft u na thuiskomst ernstige klachten, zoals:
• hevige buikpijn
• bloedverlies (vooral als dit niet tijdens uw ontlasting is)
• koorts boven 38,5 °C?

Neem dan contact op met het ziekenhuis. Indien u was opgenomen, bel dan tussen 8.15 en 16.15 uur de verpleegafdeling. Indien u niet was opgenomen, dan kunt u tussen tussen 8.15 en 16.15 uur contact opnemen met de Endoscopie- en Behandelafdeling. Buiten deze tijden kunt u telefonisch contact opnemen met de Spoedeisende Hulp.

Vragen & contact

Heeft u vragen? Neem dan contact op met de afdeling waar u onder behandeling bent.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten van OLVG. Laatst gewijzigd: