home

Zorgpad

Baarmoederhalskanker : u kunt hiervoor terecht bij Oncologisch Centrum

De behandeling van baarmoederhalskanker bestaat uit verschillende stappen. U krijgt tijdens uw behandeling met verschillende behandelaars en afdelingen te maken. Dit behandeltraject noemen wij een zorgpad. Onderaan deze pagina kunt u het behandeltraject per stap bekijken.

Persoonlijk behandelplan

Een multidisciplinair oncologisch team uit verschillende ziekenhuizen bespreekt uw persoonlijk behandelplan.

Eén vast aanspreekpunt

U krijgt een eigen casemanager; uw vaste contactpersoon tijdens de gehele behandeling.

Samenwerking

Voor de behandeling van baarmoederhalskanker werken we intensief samen met het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, het AMC en het VUmc.

Over baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker is kanker van het slijmvlies van de baarmoederhals. Baarmoederhalskanker komt voor bij vrouwen van alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen van 30 tot 55 jaar.
Om de kans op vroege ontdekking van baarmoederhalskanker te vergroten, krijgen vrouwen tussen de 30 en 60 jaar in Nederland elke 5 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Bij dit bevolkingsonderzoek wordt een uitstrijkje gemaakt. Door het bevolkingsonderzoek wordt baarmoederhalskanker of het voorstadium hiervan vaak vroeg ontdekt. Bij het voorstadium van baarmoederhalskanker bevinden zich afwijkende cellen in de baarmoederhals. Dit voorstadium kan spontaan genezen of worden verwijderd door een kleine operatie aan de baarmoedermond (lisexcisie of conisatie).

Meer informatie

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Stap 1

Symptomen

Baarmoederhalskanker levert in het begin meestal geen klachten of symptomen en wordt de diagnose na afname weefsel uit de baarmoederhals bij bevolkingsonderzoek gesteld. De klachten hoeven niet allemaal tegelijk voor te komen. Herkent u één of meerdere van onderstaande symptomen? Dan kunt u na overleg met uw huisarts een verwijzing vragen naar OLVG.

Klachten en symptomen

Bij toename van de tumormassa kunnen veranderingen van het baarmoederhalsweefsel de volgende klachten optreden:

  • Ongewoon vaginaal bloedverlies
  • Abnormale afscheiding buiten de menstruatie
  • Vaginaal bloedverlies tussen uw normale menstruaties door
  • Contactbloedingen en abnormale fluor vaginalis
  • Stoornissen bij plassen of ontlasting
  • Pijn onder in de buik of rug
  • Optreden van lymfoedeem

Stap 2

Afspraak bij de polikliniek

U kunt voor een afspraak worden verwezen naar de polikliniek:

Polikliniek Gynaecologie

Locatie

OLVG, locatie West, Jan Tooropstraat 164
West, route 22

Openingstijden

ma t/m vrij: 8.00-16.00 uur

Contact

Telefonisch bereikbaar

ma t/m vrij 8.15 - 16.15 uur

Polikliniek Gynaecologie

Locatie

OLVG, locatie Oost, Oosterpark 9
Oost, P1

Openingstijden

ma t/m vrij: 8.00-16.30 uur

Contact

Telefonisch bereikbaar

ma t/m vrij 8.15 - 16.15 uur

Stap 4

Diagnose

Als de uitslagen van onderzoek bekend zijn, bespreekt een multidisciplinair team van artsen en deskundigen van Oncologisch Centrum Amsterdam wat de beste behandeling is in uw situatie.

Registratie van kanker

Om kanker te kunnen bestrijden willen we er alles over weten. Artsen en onderzoekers hebben daarom zoveel mogelijk gegevens nodig over patiënten met kanker. De gegevens van alle patiënten met kanker in Nederland worden verzameld. Meer informatie

Multidisciplinair oncologisch overleg (MDO)

Mensen met baarmoederhalskanker worden door een team van specialisten behandeld. Dit team bestaat uit een gynaecoloog,  internist-oncoloog,  radioloog, patholoog, nucleair geneeskundigen, gespecialiseerd verpleegkundigen en ondersteunende disciplines.  Wij werken intensief samen met specialisten uit BovenIJ ziekenhuis, het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis, AMC  en VUMC.

In het multidisciplinair overleg bespreekt het team  de uitslagen van de onderzoeken die verricht zijn. Aan de hand hiervan wordt een behandeladvies geformuleerd. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de uitslagen van de onderzoeken, maar ook naar persoonlijke factoren die specifiek voor u van toepassing zijn. Dit kan bijvoorbeeld gaan over bijvoorbeeld uw algehele conditie, maar ook over eventuele persoonlijke voorkeuren omtrent een bepaalde behandeling.

Het behandeladvies wordt met u besproken.

OLVG magazine over Leven & Kanker

In samenwerking met Stichting Ook ontwikkelde OLVG een magazine voor oncologie patiënten en hun naasten. In het magazine vind je een greep uit het aanbod van ondersteunende zorg die we binnen OLVG verzorgen, maar laten we ook zien wat onze partners van buiten het ziekenhuis bieden om patiënten te ondersteunen tijdens en na de behandeling. Ook staan er ervaringen in van patiënten die te maken krijgen met kanker.  

 

 

 

 

Stap 5

Behandeling

De kans op genezing van baarmoederhalskanker is afhankelijk van het stadium van de ziekte. Ook de keuze voor behandeling is hiervan afhankelijk. De behandeling kan bestaan uit een operatie waarbij de baarmoeder en eventueel de eierstokken worden verwijderd. Ook is behandeling met bestraling, medicijnen of warmtetherapie mogelijk.

Vrouwen met baarmoederhalskanker of andere kwaadaardige aandoeningen op gynaecologisch gebied worden meestal in samenwerking met het (externe link)Centrum Gynaecologische Oncologie Amsterdam (CGOA) behandeld. Het onderzoek vindt meestal in OLVG plaats. De behandeling kan plaatsvinden in het AMC, VUmc of AVL.

De behandeling van baarmoederhalskanker kan bestaan uit verschillende onderdelen. Vaak is een combinatie nodig.

Stap 6

Nazorg

Als de behandeling is afgerond volgt het traject van nazorg. U krijgt regelmatig een afspraak bij uw specialist of casemanager. Doel is het verloop van uw ziekte en mogelijke klachten te vervolgen.

Afhankelijk van uw behandeling worden onderzoeken gedaan. In de nazorg is ook aandacht voor het dagelijks functioneren, werkhervatting, revalidatie en psychosociale problematiek. Lees meer over nazorg en controle bij baarmoederhalskanker 

Buiten OLVG kunt u ondersteuning krijgen bij:

Inloophuizen

Centra voor revalidatie na kanker

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Oncologisch Centrum van OLVG. Laatst gewijzigd: