Meer informatie over MijnOLVG
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Bij lymfeklierkanker (lymfoom) is een bepaald soort bloedcel, de lymfocyt, kwaadaardig gaan woekeren.
Lymfocyten zijn afweercellen die zich in de lymfeklieren bevinden en die via het bloed en de lymfevaten tussen verschillende lymfeklieren circuleren op zoek naar virussen, bacteriën en andere organismen die ons ziek kunnen maken.
Het lichaam kent veel verschillende typen lymfocyten. De hoofdgroepen zijn B-lymfocyten en T-lymfocyten. Lymfeklierkanker wordt meestal gevonden in de lymfeklieren, en soms in aangrenzende organen van deze klieren, zoals de longen of de lever.
Lymfeklierkanker kan op elke leeftijd voorkomen, zowel bij mannen als bij vrouwen. Er zijn ruim dertig verschillende vormen van lymfeklierkanker. Men maakt onderscheid tussen:
Het Hodgkin-lymfoom komt bij ongeveer 15% van de patiënten met lymfeklierkanker voor en gaat uit van een bepaald type B-lymfocyt. De ziekte van Hodgkin ontstaat in één lymfklier - meestal in de bovenste helft van het lichaam. Daarna breidt het zich uit van lymfeklier naar lymfeklier in de loop van maanden tot jaren.
Er bestaan ruim dertig soorten non-Hodgkin-lymfomen. Zij verschillen van elkaar door de soort lymfocyt dat is gaan woekeren. Onderling vertonen de vormen vaak duidelijke verschillen in ziekteverloop en behandeling. De ziekte ontstaat op één plaats in het lichaam, meestal in een lymfeklier of in het beenmerg en breidt zich vervolgens verder uit in de loop van maanden tot jaren. Er is een onderscheid tussen zogenaamde laaggradige (indolente) non-Hodgkinlymfomen en agressieve (hooggradige) non-Hodgkinlymfomen. De eerste groep heeft meestal een langzaam beloop van de ziekte en is vaak eenvoudig te behandelen met relatief milde therapie. Wel heeft de ziekte de neiging na jaren steeds weer terug te komen. Bij de agressieve lymfomen ontwikkelt de ziekte zich sneller. Dit vraagt om een zwaardere behandeling met chemotherapie, die vaak succes heeft. De ziekte is dan meestal definitief genezen.
ma t/m vrij 8.15 - 16.15 uur
ma t/m vrij 8.15 - 16.15 uur
Het is ook mogelijk dat er aanvullende onderzoeken nodig zijn om de diagnose te kunnen stellen. Aanvullende onderzoeken voor lymfeklierkanker/lymfoom zijn: een Endoscopie, een MRI, een Echo-onderzoek, een KNO-onderzoek en PET-scan. Een KNO-onderzoek vindt plaats om te onderzoeken of er een ontsteking in één van de holtes is (sinusitis) of dat er lymfoom in het KNO gebied aanwezig is. Een PET-scan (Positron Emissie Tomografie) is een techniek om foto's te makne van de activiteit van het tumorweefsel. Voor dit onderzoek wordt u verwezen naar het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis. Informatie over aanvullende onderzoeken kunt u hieronder vinden.
Om kanker te kunnen bestrijden willen we er alles over weten. Artsen en onderzoekers hebben daarom zoveel mogelijk gegevens nodig over patiënten met kanker. De gegevens van alle patiënten met kanker in Nederland worden verzameld. Meer informatie
In samenwerking met Stichting Ook ontwikkelde OLVG een magazine voor oncologie patiënten en hun naasten. In het magazine vind je een greep uit het aanbod van ondersteunende zorg die we binnen OLVG verzorgen, maar laten we ook zien wat onze partners van buiten het ziekenhuis bieden om patiënten te ondersteunen tijdens en na de behandeling. Ook staan er ervaringen in van patiënten die te maken krijgen met kanker.
Naar de behandeling van lymfeklierkanker wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Behandelingen vinden plaats in nationaal (HOVON-studies) of internationaal onderzoeksverband (EORTC-studies). In Nederland houdt de stichting Hemato-Oncologie voor Volwassenen Nederland (HOVON) zich bezig met het verbeteren en bevorderen van behandelmethoden van patiënten met een hematologische kwaadaardige ziekte, zoals leukemie en lymfklierkanker.
EORTC staat voor Europese Organisatie voor Onderzoek en Behandeling Kanker. Patiënten van het OLVG met een hematologische kwaadaardige ziekte kunnen door de behandelende hematoloog uitgenodigd worden om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. Vooraf krijgt u hierover uitgebreide informatie. Begeleiding van de onderzoeken vindt onder andere plaats door gespecialiseerde verpleegkundigen (research-verpleegkundigen).
Tijdens de behandeling wordt u ondersteund door een multidisciplinair team. Hierbij is er bijvoorbeeld aandacht voor: lichaamsbeweging, voeding, pijnklachten, misselijkheid en psychisch welbevinden.
Als de behandeling is afgerond volgt het traject van nazorg. U krijgt regelmatig een afspraak bij uw specialist of casemanager. Doel is het verloop van uw ziekte en mogelijke klachten te vervolgen.
Het verloop van uw ziekte en mogelijk klachten wordt in kaart gebracht middels onderzoek van het bloed, longfoto en echo lever. Ook is er aandacht voor het dagelijks functioneren, werkhervatting, revalidatie en psychosociale problematiek.