Meer informatie over MijnOLVG
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Alvleesklierkanker of pancreascarcinoom is een kanker die ontstaat in de alvleesklier. Alvleesklierkanker komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Vooral vanaf het zestigste levensjaar. Alvleesklierkanker wordt vaak in een laat stadium ontdekt doordat de verschijnselen in het begin van de ziekte erg onduidelijk kunnen zijn. Bij late ontdekking zijn de overlevingskansen meestal beperkt. De behandeling is dan vooral gericht op verlichting van de klachten.
De symptomen van alvleesklierkanker zijn afhankelijk van de precieze plaats van de tumor in de klier. Ook de grootte van de tumor is van invloed op de klachten.
Een tumor in de kop van de alvleesklier komt het meest voor, dit wordt ook wel een pancreaskopcarcinoom genoemd. Door de kop van de alvleesklier loopt de belangrijkste galgang. Hier zit gal dat van de lever naar de darm gaat. Door een tumor in de kop van de alvleesklier kan de galgang geblokkeerd raken. Hierdoor kan het gal niet meer afvloeien naar de darm. Dit veroorzaakt geelzucht (icterus).
ma t/m vrij 8.15 - 12.00 uur en 12.30 - 16.15 uur
ma t/m vrij 8.15 - 12.00 uur en 12.30 - 16.15 uur
Om kanker te kunnen bestrijden willen we er alles over weten. Artsen en onderzoekers hebben daarom zoveel mogelijk gegevens nodig over patiënten met kanker.
De gegevens van alle patiënten met kanker in Nederland worden verzameld. Meer informatie
Mensen met alvleesklier kanker worden door een team van specialisten behandeld. Dit team bestaat uit een MDL arts, chirurg, internist-oncoloog, radioloog, patholoog, nucleair geneeskundigen, gespecialiseerd verpleegkundigen en ondersteunende disciplines. Wij werken intensief samen met specialisten uit het AMC en het BovenIJ ziekenhuis.
In het multidisciplinair overleg bespreekt het team de uitslagen van de onderzoeken die verricht zijn. Aan de hand hiervan wordt een behandeladvies geformuleerd. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de uitslagen van de onderzoeken, maar ook naar persoonlijke factoren die specifiek voor u van toepassing zijn. Dit kan bijvoorbeeld gaan over bijvoorbeeld uw algehele conditie, maar ook over eventuele persoonlijke voorkeuren omtrent een bepaalde behandeling.
Het behandeladvies wordt met u besproken.
In samenwerking met Stichting Ook ontwikkelde OLVG een magazine voor oncologie patiënten en hun naasten. In het magazine vind je een greep uit het aanbod van ondersteunende zorg die we binnen OLVG verzorgen, maar laten we ook zien wat onze partners van buiten het ziekenhuis bieden om patiënten te ondersteunen tijdens en na de behandeling. Ook staan er ervaringen in van patiënten die te maken krijgen met kanker.
Een alvleesklieroperatie is een zware operatie waarbij vaak niet alleen de tumor wordt verwijderd, maar ook het deel van de alvleesklier waarin de tumor gegroeid is en een deel van de omliggende organen: maag, galblaas, hoofdgalgang en de 12-vingerige darm. Deze operatie heet de ‘Whipple’. Als de maag in zijn geheel gespaard blijft, dan heet de operatie een 'PPPD'. Na de operatie is soms een kortdurende opname op de Intensive Care van het ziekenhuis noodzakelijk.
Soms is voorafgaand aan de operatie een combinatie van chemotherapie en radiotherapie (bestraling) nodig. Of deze voorbereiding nodig is, wordt in het multidisciplinair overleg besproken.
Als tijdens de operatie blijkt dat de pancreastumor niet verwijderd kan worden, wordt er een bypass (omleiding voor de afvoer van gal) aangelegd.
Uw arts zal met u bespreken hoe de verschillende klachten van de tumorgroei zo veel mogelijk beperkt gehouden kunnen worden. Om pijnklachten te verminderen, kan de chirurg een beroep doen op het Pijncentrum van OLVG.
Als u veel last heeft van geelzucht is een ERCP mogelijk. Hierbij wordt via de mond een kleine camera ingebracht waarmee de galwegen (die grenzen aan de alvleesklier) kunnen worden onderzocht. Als u geel ziet is het via dit onderzoek mogelijk om tijdelijk een buisje in te brengen dat het gal afvoert.
Afhankelijk van de behandeling die u heeft gehad vinden er ook onderzoeken plaats. Ook is er aandacht voor het dagelijks functioneren, werkhervatting, revalidatie en psychosociale problematiek. Lees meer over nazorg en controle bij alvleesklierkanker