Zorgpad

Alvleesklierkanker : u kunt hiervoor terecht bij Oncologisch Centrum

De behandeling van alvleesklierkanker bestaat uit verschillende stappen. U krijgt tijdens uw behandeling met verschillende behandelaars en afdelingen te maken. Dit behandeltraject noemen wij een zorgpad. Onderaan deze pagina kunt u het behandeltraject per stap bekijken.

OLVG is één van de ziekenhuizen in Nederland waar alvleesklieroperaties mogen worden uitgevoerd. De behandeling van alvleesklierkanker bestaat uit verschillende stappen. U krijgt tijdens uw behandeling met verschillende behandelaars en afdelingen te maken. Dit behandeltraject noemen wij een zorgpad. Onderaan deze pagina kunt u het behandeltraject per stap bekijken.

Persoonlijk behandelplan

Een multidisciplinair oncologisch team van artsen en deskundigen bespreekt uw persoonlijk behandelplan.

Eén vast aanspreekpunt

U krijgt een eigen casemanager; uw vaste contactpersoon tijdens de gehele behandeling.

Samenwerking

Voor de behandeling van alvleesklierkanker werken we vanuit Oncologisch Centrum Amsterdam intensief samen met o.a. het AMC.

Over alvleesklierkanker

Alvleesklierkanker of pancreascarcinoom is een kanker die ontstaat in de alvleesklier. Alvleesklierkanker komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Vooral vanaf het zestigste levensjaar. Alvleesklierkanker wordt vaak in een laat stadium ontdekt doordat de verschijnselen in het begin van de ziekte erg onduidelijk kunnen zijn. Bij late ontdekking zijn de overlevingskansen meestal beperkt. De behandeling is dan vooral gericht op verlichting van de klachten.

Stap 1

Symptomen

Alvleesklierkanker kan meerdere klachten of symptomen opleveren. Herkent u één of meerdere van onderstaande symptomen of klachten? Dan kunt u na overleg met uw huisarts een verwijzing vragen naar OLVG.

Symptomen of klachten bij alvleesklierkanker:

Geelzucht (icterus)

De symptomen van alvleesklierkanker zijn afhankelijk van de precieze plaats van de tumor in de klier. Ook de grootte van de tumor is van invloed op de klachten.
Een tumor in de kop van de alvleesklier komt het meest voor, dit wordt ook wel een pancreaskopcarcinoom genoemd. Door de kop van de alvleesklier loopt de belangrijkste galgang. Hier zit gal dat van de lever naar de darm gaat. Door een tumor in de kop van de alvleesklier kan de galgang geblokkeerd raken. Hierdoor kan het gal niet meer afvloeien naar de darm. Dit veroorzaakt geelzucht (icterus). 

Overige klachten

  • Pijn in de bovenbuik
  • Verminderde eetlust
  • Misselijkheid
  • Veranderd ontlastingspatroon
  • Gewichtsafname

Stap 2

Afspraak bij de polikliniek

U kunt voor een afspraak worden verwezen naar de polikliniek:

Polikliniek MDL

Locatie

OLVG, locatie Oost, Oosterpark 9
Oost, P1

Openingstijden

ma t/m vrij: 8.30 - 16.30 uur

Telefonisch bereikbaar

ma t/m vrij 8.15 - 12.00 uur en 12.30 - 16.15 uur

Naar MijnOLVG

Polikliniek MDL

Locatie

OLVG, locatie West, Jan Tooropstraat 164
West, route 14

Openingstijden

op afspraak

Telefonisch bereikbaar

ma t/m vrij 8.15 - 12.00 uur en 12.30 - 16.15 uur

Stap 4

Diagnose

Als de uitslagen van onderzoek bekend zijn, bespreekt een multidisciplinair team van artsen en deskundigen van Oncologisch Centrum Amsterdam wat de beste behandeling is in uw situatie.

Registratie van kanker

Om kanker te kunnen bestrijden willen we er alles over weten. Artsen en onderzoekers hebben daarom zoveel mogelijk gegevens nodig over patiënten met kanker.
De gegevens van alle patiënten met kanker in Nederland worden verzameld. Meer informatie

Multidisciplinair oncologisch overleg (MDO)

Mensen met alvleesklier kanker worden door een team van specialisten behandeld. Dit team bestaat uit een MDL arts, chirurg, internist-oncoloog, radioloog, patholoog, nucleair geneeskundigen, gespecialiseerd verpleegkundigen en ondersteunende disciplines.  Wij werken intensief samen met specialisten uit het AMC en het BovenIJ ziekenhuis.

In het multidisciplinair overleg bespreekt het team  de uitslagen van de onderzoeken die verricht zijn. Aan de hand hiervan wordt een behandeladvies geformuleerd. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de uitslagen van de onderzoeken, maar ook naar persoonlijke factoren die specifiek voor u van toepassing zijn. Dit kan bijvoorbeeld gaan over bijvoorbeeld uw algehele conditie, maar ook over eventuele persoonlijke voorkeuren omtrent een bepaalde behandeling.

Het behandeladvies wordt met u besproken.

OLVG magazine over Leven & Kanker

In samenwerking met Stichting Ook ontwikkelde OLVG een magazine voor oncologie patiënten en hun naasten. In het magazine vind je een greep uit het aanbod van ondersteunende zorg die we binnen OLVG verzorgen, maar laten we ook zien wat onze partners van buiten het ziekenhuis bieden om patiënten te ondersteunen tijdens en na de behandeling. Ook staan er ervaringen in van patiënten die te maken krijgen met kanker.  

 

 

Stap 5

Behandeling

Als bij u alvleesklierkanker is vastgesteld spreekt de verpleegkundig specialist of specialist met u het verdere behandeltraject door. Als alvleesklierkanker niet naar andere plekken in het lichaam is verspreid (uitgezaaid), is een operatie mogelijk. De behandelmogelijkheden zijn:

Operatie alvleesklierkanker

Een alvleesklieroperatie is een zware operatie waarbij vaak niet alleen de tumor wordt verwijderd, maar ook het deel van de alvleesklier waarin de tumor gegroeid is en een deel van de omliggende organen: maag, galblaas, hoofdgalgang en de 12-vingerige darm. Deze operatie heet de ‘Whipple’. Als de maag in zijn geheel gespaard blijft, dan heet de operatie een 'PPPD'. Na de operatie is soms een kortdurende opname op de Intensive Care van het ziekenhuis noodzakelijk.

Voor de alvleesklieroperatie

Soms is voorafgaand aan de operatie een combinatie van chemotherapie en radiotherapie (bestraling) nodig. Of deze voorbereiding nodig is, wordt in het multidisciplinair overleg besproken.

Als de tumor niet verwijderd kan worden

Als tijdens de operatie blijkt dat de pancreastumor niet verwijderd kan worden, wordt er een bypass (omleiding voor de afvoer van gal) aangelegd.

Als na de eerste onderzoeken duidelijk is dat een operatie niet mogelijk is

Uw arts zal met u bespreken hoe de verschillende klachten van de tumorgroei zo veel mogelijk beperkt gehouden kunnen worden. Om pijnklachten te verminderen, kan de chirurg een beroep doen op het Pijncentrum van OLVG.

Als u veel last heeft van geelzucht is een ERCP mogelijk. Hierbij wordt via de mond een kleine camera ingebracht waarmee de galwegen (die grenzen aan de alvleesklier) kunnen worden onderzocht. Als u geel ziet is het via dit onderzoek mogelijk om tijdelijk een buisje in te brengen dat het gal afvoert.

Andere behandelvormen

  • Chemotherapie Een chemokuur of cytostaticakuur bestaat uit medicijnen die de kankercellen doden of niet verder laten groeien. Deze medicijnen krijgt een patiënt via een infuus of als pillen.
  • Bestraling (radiotherapie) Behandeling van kanker met straling, met als doel de kankercellen te doden. Radiotherapie vindt niet plaats in OLVG, voor dit deel van de behandeling verwijzen we u door naar het AMC of AVL.

Stap 6

Nazorg

Als de behandeling is afgerond volgt het traject van nazorg. U krijgt regelmatig een afspraak bij uw specialist of casemanager. Doel is het verloop van uw ziekte en mogelijke klachten te vervolgen.

Afhankelijk van de behandeling die u heeft gehad vinden er ook onderzoeken plaats. Ook is er aandacht voor het dagelijks functioneren, werkhervatting, revalidatie en psychosociale problematiek. Lees meer over nazorg en controle bij alvleesklierkanker 

Buiten OLVG kunt u ondersteuning krijgen bij

Inloophuizen 

Centra voor revalidatie na kanker

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Oncologisch Centrum van OLVG. Laatst gewijzigd: