Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Leukemie is een vorm van bloedkanker. Bij chronische leukemie maakt het beenmerg te veel witte bloedcellen. Witte bloedcellen heten ook wel lymfocyten. Deze witte bloedcellen groeien niet op de goede manier. Het lichaam kan de groei niet zelf remmen. Het zijn kwaadaardige cellen. De cellen kunnen het lichaam niet goed beschermen tegen bacteriën en virussen. Het gevolg is dat de weerstand van het lichaam minder wordt. Ook kunnen er tekorten ontstaan van andere normale bloedcellen, zoals rode bloedcellen en bloedplaatjes. Dat komt doordat de kwaadaardige witte bloedcellen te veel ruimte in het beenmerg innemen.
Er bestaan 2 soorten chronische leukemie:
De diagnose chronische lymfatische leukemie komt vaak toevallig naar voren bij bloedonderzoek dat om andere redenen wordt gedaan. Patiënten hebben vaak dan ook geen klachten.
Bij de diagnose chronische myeloïde leukemie hebben patiënten in het begin vaak wel klachten.
Chronische leukemie is niet te genezen, maar is minder agressief dan acute leukemie. Leukemie kan op alle leeftijden ontstaan. De chronische vorm ontstaat vaker vanaf 50 jaar.
Uw lichaam maakt steeds nieuwe cellen aan. Soms gaat er bij het maken van nieuwe cellen iets mis. Er kan dan een kwaadaardige afwijking ontstaan.
Mogelijke klachten bij chronische leukemie
Als u een verandering merkt bij uzelf, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Als het nodig is, kan de huisarts u doorverwijzen naar de afdeling Medische Oncologie en Hematologie in OLVG.
Het zorgpad chronische leukemie bestaat uit verschillende stappen. U doorloopt deze stappen als u de diagnose chronische leukemie krijgt. Tijdens het zorgpad chronische leukemie krijgt u te maken met artsen en verpleegkundigen van verschillende specialismen. Deze artsen en verpleegkundigen werken samen en overleggen met elkaar wat voor u de beste aanpak is. Soms is dat afwachten, en soms een behandeling starten. De arts bespreekt het advies met u. U beslist samen met de zorgverlener welke aanpak voor u het beste is.
Soms is een deel van de behandeling in Amsterdam UMC. De arts bespreekt dit met u.
Het kan helpen om voor uw afspraak bij de polikliniek uw vragen op te schrijven.
Wij adviseren u iemand mee te nemen: 2 horen meer dan 1.
U kunt het gesprek opnemen om later nog eens af te luisteren. Overleg dit eerst met uw zorgverlener.
Meer tips over het voorbereiden van uw afspraak staan bij elkaar op de webpagina: Zo bent u goed voorbereid op uw afspraak.
ma t/m vrij 8.15 - 16.15 uur
ma t/m vrij 8.15 - 16.15 uur
Om te onderzoeken of u chronische leukemie heeft, is eerst bloedonderzoek nodig.
Afhankelijk van de uitslagen kunnen daarna 1 of meer van de volgende onderzoeken nodig zijn:
Als de uitslagen van de onderzoeken bekend zijn, bespreekt een team zorgverleners de uitslagen van de onderzoeken. Het team overlegt over de beste behandeling in uw situatie. De arts bespreekt het advies met u.
Het team zorgverleners bestaat uit artsen, verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen van verschillende afdelingen. Dit heet een multidisciplinair team. Het overleg heet een multidisciplinair oncologisch overleg, ook wel MDO genoemd.
Het multidisciplinair team bestaat uit:
De artsen van OLVG werken samen met artsen van het Amsterdam UMC.
Om kanker te kunnen bestrijden willen we er alles over weten. Artsen en onderzoekers hebben daarom zoveel mogelijk gegevens nodig over patiënten met kanker. Het Integraal Kankercentrum Nederland verzamelt de gegevens van alle patiënten met kanker in Nederland.
U kunt hier meer over lezen in de folder van het Integraal Kankercentrum Nederland.
Mogelijke behandelingen zijn:
Kanker en de behandeling van kanker kan veel invloed hebben op uw dagelijks leven. U kunt moe zijn, psychische klachten krijgen of uw uiterlijk verandert. Misschien heeft u vragen over bewegen of sporten of over gezond en lekker eten. Ook kan kanker invloed hebben op uw relatie en op uw gezin.
Er zijn vele organisaties en websites die informatie en hulp bieden tijdens en na uw behandeling met kanker. U kunt in OLVG hulp krijgen, maar er zijn ook plekken buiten OLVG waar u hulp en informatie kunt krijgen. U kunt de mogelijkheden met uw casemanager bespreken.
In samenwerking met Stichting Ook ontwikkelde OLVG een magazine voor oncologie patiënten en hun naasten. In het magazine vind je een greep uit het aanbod van ondersteunende zorg die we binnen OLVG verzorgen, maar laten we ook zien wat onze partners van buiten het ziekenhuis bieden om patiënten te ondersteunen tijdens en na de behandeling. Ook staan er ervaringen in van patiënten die te maken krijgen met kanker.
Op deze pagina’s geven wij u meer informatie over hulp bij klachten die u kunt ervaren tijdens of na de behandeling van kanker:
U blijft levenslang onder controle. Na de behandeling krijgt u elke 3, 6 of 12 maanden een afspraak met een zorgverlener. Dit is afhankelijk van uw situatie.
Voor elke controle-afspraak krijgt u bloedonderzoek. Voor de uitslag van de onderzoeken krijgt u een afspraak. In overleg met de zorgverlener heeft u de afspraak op de polikliniek of via de telefoon.
Tijdens de controle kunt u uw klachten bespreken met uw arts of verpleegkundig specialist. Uw arts of verpleegkundig specialist kan u advies en tips geven hoe u het beste met de klachten om kunt gaan. Als het nodig is kan uw arts of verpleegkundig specialist u doorverwijzen naar een andere zorgverlener zoals een fysiotherapeut of een psycholoog.
Als u zich zorgen maakt omdat u klachten heeft tussen de controles in, kunt u altijd contact opnemen met uw huisarts. Als het nodig is, kan uw huisarts u doorverwijzen naar OLVG.