home

Zorgpad

Chronische leukemie : stap voor stap onderzoek en behandeling

Vanaf het moment dat er een vermoeden is dat u chronische leukemie heeft, krijgt u een aantal onderzoeken en behandelingen. U gaat naar verschillende zorgverleners en afdelingen. Op deze pagina’s vindt u stap voor stap wat u kunt verwachten van de onderzoeken en behandelingen van chronische leukemie. We noemen dit een zorgpad. Hoe de behandeling bij u precies gaat, bespreekt u met uw arts.

Persoonlijk behandelplan

Een team van verschillende specialisten geeft u advies voor een persoonlijk behandelplan.

Uw contactpersoon

U heeft in elke fase van uw behandeling een vast contactpersoon.

Samenwerking

Voor de behandeling van chronische leukemie werken we veel samen met andere ziekenhuizen, zoals het Amsterdam UMC.

Over chronische leukemie

Leukemie is een vorm van bloedkanker. Bij chronische leukemie maakt het beenmerg te veel witte bloedcellen. Witte bloedcellen heten ook wel lymfocyten. Deze witte bloedcellen groeien niet op de goede manier. Het lichaam kan de groei niet zelf remmen. Het zijn kwaadaardige cellen. De cellen kunnen het lichaam niet goed beschermen tegen bacteriën en virussen. Het gevolg is dat de weerstand van het lichaam minder wordt. Ook kunnen er tekorten ontstaan van andere normale bloedcellen, zoals rode bloedcellen en bloedplaatjes. Dat komt doordat de kwaadaardige witte bloedcellen te veel ruimte in het beenmerg innemen.

Er bestaan 2 soorten chronische leukemie:

 • Chronische lymfatische leukemie
 • Chronische myeloïde leukemie

De diagnose chronische lymfatische leukemie komt vaak toevallig naar voren bij bloedonderzoek dat om andere redenen wordt gedaan. Patiënten hebben vaak dan ook geen klachten.

Bij de diagnose chronische myeloïde leukemie hebben patiënten in het begin vaak wel klachten.

Chronische leukemie is niet te genezen, maar is minder agressief dan acute leukemie.  Leukemie kan op alle leeftijden ontstaan. De chronische vorm ontstaat vaker vanaf 50 jaar.

Zo ontstaat kanker

Uw lichaam maakt steeds nieuwe cellen aan. Soms gaat er bij het maken van nieuwe cellen iets mis. Er kan dan een kwaadaardige afwijking ontstaan.

Mogelijke klachten bij chronische leukemie

 • vermoeid zijn
 • veel zweten tijdens de nacht
 • grotere lymfeklieren
 • gewichtsverlies
 • spontane bloedingen
 • blauwe plekken
 • infecties
 • pijn in de bovenbuik
 • grotere milt en lever
 • hoofdpijn

Als u een verandering merkt bij uzelf, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Als het nodig is, kan de huisarts u doorverwijzen naar de afdeling Medische Oncologie en Hematologie in OLVG.

Over het zorgpad chronische leukemie

Het zorgpad chronische leukemie bestaat uit verschillende stappen. U doorloopt deze stappen als u de diagnose chronische leukemie krijgt. Tijdens het zorgpad chronische leukemie krijgt u te maken met artsen en verpleegkundigen van verschillende specialismen. Deze artsen en verpleegkundigen werken samen en overleggen met elkaar wat voor u de beste aanpak is. Soms is dat afwachten, en soms een behandeling starten. De arts bespreekt het advies met u. U beslist samen met de zorgverlener welke aanpak voor u het beste is.
Soms is een deel van de behandeling in Amsterdam UMC. De arts bespreekt dit met u.

Stap 1

Afspraak

Als er een vermoeden is dat u chronische leukemie heeft, krijgt u op korte termijn een afspraak bij de polikliniek Medische Oncologie en Hematologie. U spreekt dan een hematoloog of een verpleegkundig specialist.

Voorbereiden afspraak

Het kan helpen om voor uw afspraak bij de polikliniek uw vragen op te schrijven.
Wij adviseren u iemand mee te nemen: 2 horen meer dan 1.
U kunt het gesprek opnemen om later nog eens af te luisteren. Overleg dit eerst met uw zorgverlener.
Meer tips over het voorbereiden van uw afspraak staan bij elkaar op de webpagina: Zo bent u goed voorbereid op uw afspraak.

Polikliniek Medische Oncologie en Hematologie

Locatie

OLVG, locatie Oost, Oosterpark 9
Oost, P2

Openingstijden

ma t/m vrij 8.15-16.30 uur

Contact

Telefonisch bereikbaar

ma t/m vrij 8.15 - 16.15 uur

Polikliniek Medische Oncologie en Hematologie

Locatie

OLVG, locatie West, Jan Tooropstraat 164
West, route 14

Openingstijden

8.15 - 16.30 uur

Contact

Telefonisch bereikbaar

ma t/m vrij 8.15 - 16.15 uur

Stap 2

Onderzoek en diagnose

Om te onderzoeken of u chronische leukemie heeft, is eerst bloedonderzoek nodig.

Afhankelijk van de uitslagen kunnen daarna 1 of meer van de volgende onderzoeken nodig zijn:

 • Cytologische punctie of biopsie. Bij een cytologische punctie haalt de patholoog cellen en vocht uit de lymfeklieren. De cellen gaan voor onderzoek naar het laboratorium. Bij een biopsie verwijder de patholoog de lymfeklier voor onderzoek onder de microscoop.
 • CT-scan zonder contrastmiddel. Een CT-scan is een onderzoek om eventuele afwijkingen in uw lichaam in beeld te brengen.
 • Echografie. Dit is een onderzoek om de buik in beeld te brengen.
 • Beenmergpunctie. Dit is een onderzoek om te zien hoe goed uw lichaam nieuw bloed maakt.

Diagnose

Als de uitslagen van de onderzoeken bekend zijn, bespreekt een team zorgverleners de uitslagen van de onderzoeken. Het team overlegt over de beste behandeling in uw situatie. De arts bespreekt het advies met u.

Multidisciplinair oncologisch overleg

Het team zorgverleners bestaat uit artsen, verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen van verschillende afdelingen.  Dit heet een multidisciplinair team. Het overleg heet een multidisciplinair oncologisch overleg, ook wel MDO genoemd.

Het multidisciplinair team bestaat uit:

 • internist-hematologen
 • verpleegkundig specialisten
 • radiologen
 • pathologen
 • ondersteunende zorgverleners

De artsen van OLVG werken samen met artsen van het Amsterdam UMC.

Registratie van kanker

Om kanker te kunnen bestrijden willen we er alles over weten. Artsen en onderzoekers hebben daarom zoveel mogelijk gegevens nodig over patiënten met kanker. Het Integraal Kankercentrum Nederland verzamelt de gegevens van alle patiënten met kanker in Nederland.

U kunt hier meer over lezen in de folder van het Integraal Kankercentrum Nederland.

Stap 3

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen voor chronische leukemie. De artsen bespreken met u welke behandeling het beste bij u past. Soms is nog geen behandeling nodig. Samen beslist u over de behandeling. De artsen kijken naar hoe fit u bent, uw leeftijd en welke soort kanker u heeft. Verblijf in het ziekenhuis is vaak niet nodig.

Soorten behandeling

Mogelijke behandelingen zijn:

 • Controle zonder behandeling
  Soms is nog geen behandeling nodig. U heeft dan regelmatig controle-afspraken, maar hoeft nog geen medicijnen te gebruiken. Dit heet watchful waiting.
 • Medicijnen
  Er zijn verschillende medicijnen die bij de behandeling kunnen passen. Het is afhankelijk van uw situatie.
  • Bij chemotherapie krijgt u medicijnen die ervoor zorgen dat de kankercellen stoppen met groeien of minder snel groeien.
  • Immunotherapie is een behandeling met medicijnen die het afweersysteem van uw lichaam sterker maken. Het afweersysteem kan de kankercellen dan beter doden.
  • Antistoffen. Dit zijn een soort eiwitten die de kwaadaardige cellen vernietigen. Het bekendste voorbeeld is rituximab. Meestal wordt u niet erg ziek van de medicijnen. De medicijnen hebben soms wel bijwerkingen.
  • Antibiotica. Dit zijn medicijnen om ervoor te zorgen dat u minder kans heeft op infecties
  • Andere medicijnen die bij uw situatie passen.
 • Bloedtransfusie
  Toedienen van bloed om het aantal bloedcellen te verhogen.
  Bij een tekort aan bloedplaatjes kan transfusie van bloedplaatjes nodig zijn.
 • Deelnemen wetenschappelijk onderzoek
  Sommige patiënten kunnen meedoen met een studie over de behandeling van chronische leukemie. Uw zorgverlener geeft u meer informatie over de behandeling.

Stap 4

Leven met of na kanker

De ziekte kanker en behandeling van kanker hebben veel invloed op het leven van u en uw naasten. Daarom zijn er verschillende zorgverleners en organisaties die ondersteuning en informatie geven over leven met of na kanker.

Invloed op uw leven

Kanker en de behandeling van kanker kan veel invloed hebben op uw dagelijks leven. U kunt moe zijn, psychische klachten krijgen of uw uiterlijk verandert. Misschien heeft u vragen over bewegen of sporten of over gezond en lekker eten. Ook kan kanker invloed hebben op uw relatie en op uw gezin.

Er zijn vele organisaties en websites die informatie en hulp bieden tijdens en na uw behandeling met kanker. U kunt in OLVG hulp krijgen, maar er zijn ook plekken buiten OLVG waar u hulp en informatie kunt krijgen. U kunt de mogelijkheden met uw casemanager bespreken.

OLVG magazine over Leven & Kanker

In samenwerking met Stichting Ook ontwikkelde OLVG een magazine voor oncologie patiënten en hun naasten. In het magazine vind je een greep uit het aanbod van ondersteunende zorg die we binnen OLVG verzorgen, maar laten we ook zien wat onze partners van buiten het ziekenhuis bieden om patiënten te ondersteunen tijdens en na de behandeling. Ook staan er ervaringen in van patiënten die te maken krijgen met kanker.  

 

Op deze pagina’s geven wij u meer informatie over hulp bij klachten die u kunt ervaren tijdens of na de behandeling van kanker:

Stap 5

Controle

U blijft altijd onder controle op de polikliniek. De zorgverlener bespreekt met u de uitslagen van onderzoeken en vraagt hoe het met u gaat.

Over controle bij chronische leukemie

U blijft levenslang onder controle. Na de behandeling krijgt u elke 3, 6 of 12 maanden een afspraak met een zorgverlener. Dit is afhankelijk van uw situatie.

Voor elke controle-afspraak krijgt u bloedonderzoek. Voor de uitslag van de onderzoeken krijgt u een afspraak. In overleg met de zorgverlener heeft u de afspraak op de polikliniek of via de telefoon.

Bespreken van uw klachten

Tijdens de controle kunt u uw klachten bespreken met uw arts of verpleegkundig specialist. Uw arts of verpleegkundig specialist kan u advies en tips geven hoe u het beste met de klachten om kunt gaan. Als het nodig is kan uw arts of verpleegkundig specialist u doorverwijzen naar een andere zorgverlener zoals een fysiotherapeut of een psycholoog.

Als u zich zorgen maakt omdat u klachten heeft tussen de controles in, kunt u altijd contact opnemen met uw huisarts. Als het nodig is, kan uw huisarts u doorverwijzen naar OLVG.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Oncologisch Centrum van OLVG. Laatst gewijzigd: