Uw dossier online inzien?
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Met het patiëntenportaal MijnOLVG kunt u in een beveiligde digitale omgeving uw persoonlijke medische dossier inzien. Om MijnOLVG te gebruiken heeft u een BSN, mobiel telefoonnummer en/of e-mailadres nodig.
Naar MijnOLVGIn MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
De behandeling van borstkanker bestaat uit verschillende stappen. U krijgt tijdens uw behandeling met verschillende behandelaars en afdelingen te maken. Dit behandeltraject noemen wij een zorgpad. Onderaan deze pagina kunt u het behandeltraject per stap bekijken.
Het komt vaak voor dat vrouwen een knobbeltje of een onregelmatigheid in de borst ontdekken. In heel veel gevallen blijkt na onderzoek dat het niet om kanker gaat, maar om een goedaardige afwijking. Een voorbeeld van een goedaardige afwijking in de borst is een cyste, een met vocht gevulde holte. Een afwijking kan ook duiden op borstkanker. Ga daarom altijd naar uw huisarts als u een afwijking in de borst ontdekt.
Er is geen eenduidige oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van borstkanker. Meestal spelen meerdere factoren een rol. Aangetoond is dat erfelijke aanleg, de hormoonhuishouding en overgewicht na de overgang een rol kunnen spelen.
Borstkankervereniging Nederland heeft een handige checklist ontwikkeld om u te helpen bij de voorbereiding op gesprekken met artsen en verpleegkundigen: B-bewust
Meer informatie over corona in relatie tot de behandeling van borstkanker leest u op de sites van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en van de Borstkankervereniging Nederland.
Borstkanker kan meerdere klachten of symptomen opleveren. De klachten hoeven niet allemaal tegelijk voor te komen. Herkent u één of meerdere van onderstaande symptomen? Dan kunt u na overleg met uw huisarts een verwijzing vragen naar OLVG.
Afwijkingen aan een borst kunnen wijzen op borstkanker, maar het kan ook een goedaardige afwijking zijn. Een goedaardig gezwel drukt het omringend weefsel opzij zonder ernstige schade aan te richten. Bij een kwaadaardig gezwel (kanker) worden de omliggende cellen wel aangetast.
Een goedaardig gezwel (benigne tumor) drukt het omringende weefsel opzij zonder al te veel schade aan te richten. Een goedaardige gezwel zal niet in het omringende weefsel groeien.
© KWF Kankerbestrijding
afbeelding van een goedaardige afwijking
Alleen bij een kwaadaardig gezwel (maligne tumor) spreken we van kanker. Wanneer deze cellen in de borst zitten, is het borstkanker. Bij een kwaadaardig gezwel dringen de schadelijke cellen de omliggende weefsels binnen en tasten deze aan. Bovendien kunnen cellen van een kwaadaardig gezwel zich door het lichaam verspreiden. Op deze manier ontstaan op andere plaatsen in het lichaam ook tumoren. Dit noemen we uitzaaiingen of metastasen.
© KWF Kankerbestrijding
afbeelding kwaadaardinge afwijking
Onderzoeken en aanvullende onderzoeken die nodig kunnen zijn om borstkanker vast te kunnen stellen zijn:
Als de uitslagen van onderzoek bekend zijn, bespreekt een multidisciplinair team van artsen en deskundigen van Oncologisch Centrum Amsterdam wat de beste behandeling is in uw situatie.
Mensen met borstkanker worden door een team van specialisten behandeld. Dit team bestaat uit een chirurg, internist-oncoloog, radioloog, patholoog, nucleair geneeskundigen, klinisch geneticus, radiotherapeut, gespecialiseerd verpleegkundigen en ondersteunende disciplines. Wij werken intensief samen met specialisten uit BovenIJ ziekenhuis en het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis.
In het multidisciplinair overleg bespreekt het team de uitslagen van de onderzoeken die verricht zijn. Aan de hand hiervan wordt een behandeladvies geformuleerd. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de uitslagen van de onderzoeken, maar ook naar persoonlijke factoren die specifiek voor u van toepassing zijn. Dit kan bijvoorbeeld gaan over bijvoorbeeld uw algehele conditie, maar ook over eventuele persoonlijke voorkeuren omtrent een bepaalde behandeling.
Het behandeladvies wordt met u besproken.
Om kanker te kunnen bestrijden willen we er alles over weten. Artsen en onderzoekers hebben daarom zoveel mogelijk gegevens nodig over patiënten met kanker. De gegevens van alle patiënten met kanker in Nederland worden verzameld. Meer informatie
De behandeling van borstkanker bestaat uit meerdere stappen. Afhankelijk van uw situatie zal de behandeling bestaan uit een operatie en eventueel gevolg door aanvullende behandelingen. Tegenwoordig kan de eerste behandeling chemotherapie zijn. Doel is dan de tumor te verkleinen en daarna te opereren.
Er wordt ook weefselonderzoek verricht bij borstkanker. Na de operatie wordt het verwijderde borstweefsel onderzocht. Dit gaat mogelijk via de schildwachtklierprocedure. Dit is een pathologisch onderzoek naar tumorcellen in de eerste lymfeklier(en) die in contact staat met de borsttumor.
Het multidisciplinaire behandelteam bespreekt de verdere behandeling na de operatie. De chirurg is de hoofdbehandelaar en bespreekt het behandeladvies met u. Als het nodig is verwijst hij u door naar andere specialisten, zoals bijvoorbeeld een oncoloog of een radiotherapeut. Hieronder kunt u verder lezen over de mogelijke en aanvullende behandelingen.
Als uw borst vanwege borstkanker geheel verwijderd moet worden is het mogelijk de borst te reconstrueren. Er zijn verschillende manieren om een borst te reconstrueren. Niet iedere methode is geschikt voor elke patiënt. Welke methode voor u het meest geschikt is, zal de plastisch chirurg met u bespreken.
Proms (Patient Reported Outcome Measures) zijn vragenlijsten waarmee het effect van de behandeling op de door u ervaren kwaliteit van leven gemeten kan worden. De uitkomsten van de vragenlijsten zullen met u besproken worden door de casemanager of uw specialist in het eerst volgende polibezoek. Proms zijn daarmee een onderdeel van uw behandeling. Alleen uw casemanager of specialist kunnen de antwoorden zien.
U krijgt de vragenlijst per e-mail toegestuurd, u kunt deze thuis beantwoorden. In het eerste jaar krijgt u 2 x een vragenlijst. Daarna gedurende 4 jaar eenmaal per jaar .
Als de behandeling is afgerond volgt het traject van nazorg. Gedurende 5-10 jaar krijgt u regelmatig u een afspraak bij uw specialist of casemanager. Doel is het verloop van uw ziekte en mogelijke klachten te vervolgen.
Het verloop van uw ziekte en mogelijke klachten worden in kaart gebracht middels jaarlijks lichamelijk onderzoek en een mammografie. In de nazorg is ook aandacht voor het dagelijks functioneren, werkhervatting, revalidatie en psychosociale problematiek.
Lees meer over nazorg en controle bij borstkanker
Inloophuizen
Centra voor revalidatie na kanker
Begeleiding thuis door een oncologieverpleegkundige
De care consulenten van Care for Cancer zijn ervaren oncologieverpleegkundigen. Zij bezoeken cliënten thuis, beantwoorden vragen over de gevolgen van diagnose en behandeling en geven praktische tips voor de thuis- en werksituatie.
Patiënten met kanker moeten tijdens hun behandeling op veel verschillende afdelingen binnen het ziekenhuis zijn voor onderzoeken en afspraken. Om u hierbij te helpen, heeft u gedurende het gehele behandeltraject een casemanager.
Voor patiënten met borstkanker is de gespecialiseerd verpleegkundige of verpleegkundig specialist de casemanager. U kunt bij uw casemanager terecht met vragen.
Het multidisciplinaire behandelteam bestaat o.a. uit onderstaande specialisten en een klinisch geneticus. Voor een deel van de behandeling verwijzen we u door naar het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis
De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Oncologische Zorg van OLVG. Laatst gewijzigd: 02 november 2020