Meer informatie over MijnOLVG
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Met het patiëntenportaal MijnOLVG kunt u in een beveiligde digitale omgeving uw persoonlijke medische dossier inzien. Om MijnOLVG te gebruiken heeft u een BSN, mobiel telefoonnummer en/of e-mailadres nodig.
Naar MijnOLVGIn MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Borstkanker is voor u en uw naasten een ingrijpende gebeurtenis. Het is dan belangrijk dat u goed weet wat de ziekte inhoudt en welke behandelingen mogelijk zijn. In deze periode heeft u contact met verschillende zorgverleners en afdelingen. We begeleiden u stap voor stap. Dit vindt u terug in het zorgpad borstkanker. Onderaan deze pagina kunt u het behandeltraject per stap bekijken.
Veranderingen in de borst kunnen wijzen op borstkanker, maar kan ook andere oorzaken hebben. Wij raden u aan om bij afwijkingen een bezoek aan uw huisarts te brengen.
Voor meer informatie over borstkanker verwijzen we u naar de goede website van de Borstkankervereniging Nederland: www.borstkanker.nl
Meer informatie over corona in relatie tot de behandeling van borstkanker leest u op de sites van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en van de Borstkankervereniging Nederland.
Voor borstonderzoek in OLVG heeft u een verwijzing nodig van de huisarts. U krijgt dan altijd een afspraak op de afdeling Radiologie. Soms verwijzen wij u door naar de mammapoli (mamma betekent borst in het Latijn). De mammapoli is een onderdeel van afdeling Chirurgie.
Vanwege een afwijking van uw borst is onderzoek nodig. Uw huisarts heeft u daarom doorverwezen naar het ziekenhuis. De huisarts kan kiezen uit sneldiagnostiek, dan heeft u een afspraak binnen 48 uur, of een standaard afspraak binnen enkele werkdagen. Om inzicht te krijgen in de aard van de afwijking gaat u eerst naar afdeling Radiologie voor een röntgenonderzoek (mammografie). De radioloog beoordeelt de foto's. Soms is het nodig om ook een echografie te maken van uw borst. Bent u nog geen 30 jaar? Dan krijgt u eerst een echografie en indien nodig een mammografie.
Soms is ook weefselonderzoek nodig. Als dat bij u nodig is, bespreekt de radioloog dat met u. Het weefselonderzoek kan direct plaatsvinden op de afdeling Radiologie.
Als er geen weefselonderzoek nodig is, dan wordt de uitslag van de mammografie en/of echografie naar uw huisarts gestuurd.
Weefselonderzoek gebeurt op de afdeling Radiologie via een punctie of via een biopt.
Het weefselonderzoek vindt plaats op dezelfde dag als de mammografie en/of echografie. Houd er rekening mee dat de afspraak dan wat langer duurt.
Na het weefselonderzoek gaat u naar de Mammapoli. Op de Mammapoli krijgt u de uitslagen en wordt u verder begeleid.
De radioloog beoordeelt direct de beelden van het radiologisch onderzoek. De uitslag van het weefselonderzoek is niet meteen bekend. Heeft u een punctie in de ochtend gehad, dan krijgt u de uitslag diezelfde middag. Is de punctie in de middag, dan krijgt u de uitslag de volgende dag. De uitslag van een biopt krijgt u uiterlijk 3 werkdagen later.
Bij borstonderzoek kunnen de onderstaande onderzoeken worden uitgevoerd.
Als er een punctie of een biopt gedaan is, neemt een verpleegkundig specialist van de Mammapoli contact met u op over de uitslag. u krijgt ook uitleg over het vervolg.
Als de uitslagen van onderzoek bekend zijn, bespreekt een multidisciplinair team van artsen en deskundigen van Oncologisch Centrum Amsterdam wat de beste behandeling is in uw situatie.
Soms is nog meer onderzoek nodig. Dit kan een MRI-scan zijn, of een PET-ct-scan.
Mensen met borstkanker worden door een team van specialisten behandeld. Dit team bestaat uit chirurgen, internist-oncologen, radiologen, verpleegkundig specialisten, patholoog, nucleair geneeskundige, klinisch geneticus, radiotherapeut, gespecialiseerd verpleegkundigen en ondersteunende disciplines. Wij werken intensief samen met specialisten uit het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis en het BovenIJ ziekenhuis.
In het multidisciplinair overleg bespreekt het team de uitslagen van de onderzoeken die gedaan zijn. Zij maken een behandeladvies. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de uitslagen van de onderzoeken, maar ook naar persoonlijke factoren die specifiek voor u van toepassing zijn. Dit kan bijvoorbeeld gaan over uw algehele conditie, maar ook over eventuele persoonlijke voorkeuren omtrent een bepaalde behandeling.
Het behandeladvies wordt met u besproken.
Om kanker te kunnen bestrijden willen we er alles over weten. Artsen en onderzoekers hebben daarom zoveel mogelijk gegevens nodig over patiënten met kanker. De gegevens van alle patiënten met kanker in Nederland worden verzameld. (externe link)Meer informatie
Er bestaan verschillende mogelijkheden om borstkanker te behandelen. U kunt eerst chemotherapie krijgen om de tumor te verkleinen, met hierna een operatie. Soms is alleen een operatie voldoende. Hormoontherapie is vaak onderdeel van de behandeling. De zorgverlener bespreekt met u de mogelijkheden en begeleidt u samen met de mammacare-verpleegkundige.
Het multidisciplinaire behandelteam bespreekt de verdere behandeling na de chemotherapie of na de operatie. Als het nodig is verwijzen zij u door naar andere specialisten, zoals bijvoorbeeld een oncoloog, een chirurg of een radiotherapeut.
Hieronder kunt u verder lezen over de mogelijke en aanvullende behandelingen.
Borstkankervereniging Nederland heeft een handige checklist ontwikkeld om u te helpen bij de voorbereiding op gesprekken met artsen en verpleegkundigen: B-bewust
Als de behandeling is afgerond volgt het traject van nacontrole en nazorg. Gedurende 5-10 jaar krijgt u regelmatig u een afspraak bij uw specialist of casemanager. Doel is het verloop van uw ziekte en mogelijke klachten te vervolgen.
Het verloop van uw ziekte en mogelijke klachten worden in kaart gebracht middels jaarlijks lichamelijk onderzoek en een mammografie. In de nazorg is ook aandacht voor het dagelijks functioneren, werkhervatting, revalidatie en psychosociale problematiek.
Lees meer over nazorg en controle bij borstkanker
Inloophuizen
Centra voor revalidatie na kanker
Begeleiding thuis door een oncologieverpleegkundige
De care consulenten van Care for Cancer zijn ervaren oncologieverpleegkundigen. Zij bezoeken cliënten thuis, beantwoorden vragen over de gevolgen van diagnose en behandeling en geven praktische tips voor de thuis- en werksituatie.
Patiënten met kanker moeten tijdens hun behandeling op veel verschillende afdelingen binnen het ziekenhuis zijn voor onderzoeken en afspraken. Om u hierbij te helpen, heeft u gedurende het gehele behandeltraject een casemanager.
Voor patiënten met borstkanker is de gespecialiseerd verpleegkundige of verpleegkundig specialist de casemanager. U kunt bij uw casemanager terecht met vragen, of mail naar mammacare@olvg.nl
Het multidisciplinaire behandelteam bestaat o.a. uit onderstaande specialisten en een klinisch geneticus. Voor een deel van de behandeling verwijzen we u door naar het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis
De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Oncologische Zorg van OLVG. Laatst gewijzigd: 08 april 2022