home

Onderzoek naar afwijking in borst of oksel : onderzoek met een soepele metalen draad

Als u een afwijking of tumor in uw borst of oksel heeft, krijgt u vaak een operatie. Soms is deze afwijking niet te voelen. De chirurg die u opereert, heeft dan een hulpmiddel nodig om de afwijking of tumor te vinden. Daarvoor wordt er dan een dunne soepele metalen draad ingebracht in de borst of de oksel. Het plaatsen van de draad gebeurt met echografie op de afdeling Radiologie. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

Over het plaatsen van de draad

De ingreep bestaat uit het inbrengen van een dunne metalen draad in uw borst of oksel door een gespecialiseerde radioloog.
Het bepalen van de juiste plaats gebeurt met echografie. Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Na een kleine verdoving wordt de draad geplaatst en met een pleister vastgeplakt.
Meestal gebeurt de draadlokalisatie op de dag van de operatie en soms op de dag voor de operatie. U komt dan zelf naar de afdeling Radiologie.

Zo gaat het plaatsen van de draad

Voor de ingreep

Op de dag van de ingreep
Op de dag van de ingreep brengt een verpleegkundige u in een rolstoel naar de afdeling Radiologie waar de draad geplaatst wordt. U draagt operatiekleding of loszittende kleding.

De dag voor de ingreep
Als u niet in het ziekenhuis verblijft, komt u de dag voor de operatie zelf vanuit huis naar de afdeling Radiologie. Draag loszittende kleding, zodat u zich makkelijk kunt uitkleden en aankleden en de draad niet verplaatst.

De ingreep

De gespecialiseerde radioloog kijkt met echografie om de juiste plaats te bepalen waar de draad moet komen. Hierna wordt de huid van de borst en/of de oksel gedesinfecteerd. Daarna krijgt u een kleine verdovingsinjectie om de huid te verdoven. Na de verdoving plaatst deze radioloog met echografie de draad.

Oksel
Als de draad in de oksel is geplaatst, is een mammografie niet nodig.

Borst
Als de draad in de borst is geplaatst, krijgt u een mammografie. De druk van deze mammografie is minder dan bij een standaard mammografie. De radioloog bekijkt de foto om te zien of de draad goed zit. Zit de draad goed, dan bent u klaar.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek met de eventuele mammografie duurt ongeveer 20 minuten.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Afdeling Radiologie, locatie Oost, C1
020 599 33 25 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
radiologieoosterpark@olvg.nl

Afdeling Radiologie, locatie West, route 15
020 510 88 98 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
radiologie.afdeling@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Radiologie en Nucleaire geneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: