home

Uitwendige borstprothese : na een borstamputatie

Na een borstamputatie waarbij 1 of beide borsten zijn geamputeerd, kunt u een uitwendige borstprothese gaan dragen. Als u dat wilt, krijgt u meteen na uw operatie op de verpleegafdeling een prothese. Een uitwendige borstprothese draagt u in een bh. U krijgt eerst een tijdelijke borstprothese. Als de wond in uw borst genoeg is hersteld, kunt u een siliconen borstprothese nemen.

Tijdelijke borstprothese

Als u een borstamputatie heeft gehad moet de wond eerst genezen. Meestal heeft u na de operatie ook een tijd last van vocht bij het wondgebied. Soms moet de casemanager mammacare het vocht weghalen. Het kan 6 weken of meer duren voor het vocht is verdwenen. Zolang u nog last heeft van vochtophopingen kunt u een tijdelijke prothese dragen.
De tijdelijke prothese is gemaakt van zacht materiaal. U kunt de tijdelijke prothese meteen na de operatie dragen. De verpleegkundige op de verpleegafdeling meet bij u een prothese aan. U krijgt ook een bh van de verpleegkundige. In deze bh zit een zakje waar de tijdelijke prothese in past. U mag ook een bh van thuis meenemen. U kunt dan het beste een bh meenemen zonder beugel. Wij adviseren u ook een strak hemdje of T-shirt mee te nemen.

Siliconen borstprothese

Meestal is het gebied rond de wond 6 tot 8 weken na de borstoperatie goed hersteld. U kunt dan een siliconen borstprothese dragen.
Bespreek met uw casemanager mammacare wat voor u het juiste moment is om een siliconen borstprothese te kopen. U heeft een verwijzing nodig om een siliconen borstprothese te kopen. Uw casemanager mammacare kan u doorverwijzen naar een speciale winkel waar u een siliconen borstprothese en speciale prothese bh kunt kopen.

Siliconen borstprotheses zijn ongeveer even zwaar en zacht als uw eigen borst.
Een siliconen borstprothese neemt de temperatuur van uw huid aan.

Borstprothese op maat

De meeste vrouwen kunnen een goede gewone siliconen borstprothese vinden. Soms lukt dit niet, bijvoorbeeld als uw borst groter dan gemiddeld is. U kunt dan een borstprothese op maat laten maken.

Het dragen van de borstprothese

In de winkel waar u een siliconen borstprothese koopt, krijgt u ook advies over een passende bh:

  • Er zijn speciale prothese-bh’s. Deze prothese-bh’s worden niet vergoed door de verzekering. U kun uw prothese ook in uw eigen bh dragen.
  • U kunt dan een zakje in uw bh laten maken waar de prothese in past.
  • Soms kan het ook prettig zijn om een niet te strakke sport-bh te dragen.

Een definitieve borstprothese kopen

  • Als u een uitwendige borstprothese gaat kopen, heeft u een verwijzing nodig. Uw casemanager mammacare kan u doorverwijzen.
  • Wij adviseren u om van tevoren een afspraak te maken bij de winkel waar u een prothese wilt kopen. Neem de verwijzing mee als u een afspraak heeft.
  • Trek een strak T-shirt en een goede bh aan. Dan kunt u de vorm van verschillende borstprotheses goed vergelijken.
  • Beweeg bij het passen van een prothese, dan kunt u zien of de borstprothese goed blijft zitten.
  • Er zijn ook speciale protheses voor als u gaat zwemmen. U kunt in de winkel bespreken of u deze prothese wilt kopen.

Vergoeding kosten

Neem contact op met uw zorgverzekeraar en vraag of u een vergoeding kunt krijgen. Zorgverzekeraars betalen de kosten van de siliconen borstprothese of prothese op maat meestal 1 keer per 2 jaar.
Voor speciale lingerie en badkleding krijgt u meestal geen vergoeding.

Verkoopadressen

U kunt siliconen borstprotheses, bh’s en badkleding kopen bij verschillende winkels in Amsterdam en in de buurt van Amsterdam:

Andere soorten protheses:

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Casemanager mammacare
mammacare@olvg.nl

Mammapoli, locatie Oost, P3
020 510 81 95 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

Mammapoli, locatie West, route 06
020 510 81 95 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Oncologische Chirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: