Meer informatie over MijnOLVG
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Als kankercellen losraken van de tumor, komen de kankercellen als eerste in de lymfeklieren in de oksel terecht. Vanuit de lymfeklieren in de oksel kan de kanker zich verspreiden in het lichaam. Dit heet uitzaaien.
Als borstkanker uitzaait, gebeurt dit meestal via de lymfeklieren in de oksel. Als er uitzaaiingen in de okselklieren zijn, is het meestal nodig om de okselklieren te verwijderen. De chirurg verwijdert dan alle lymfeklieren in de oksel.
Rookt u? Voor uw herstel is het beter om te stoppen met roken rond de operatie. Als u niet rookt heeft u minder kans op complicaties zoals een ontsteking. Stop als het kan 4 weken voor uw operatie met roken. Rook niet tot minstens 4 weken na de operatie. Kijk voor meer informatie op de webpagina: Roken en een operatie. |
De operatie duurt ongeveer 1 uur
Uitstel operatie of ingreep?Een operatie of ingreep kan soms niet doorgaan. Bijvoorbeeld als een andere patiënt spoedeisende hulp nodig heeft. Om medische redenen krijgt deze patiënt altijd voorrang. U krijgt zo snel mogelijk een nieuwe afspraak. OpleidingsziekenhuisOLVG is een opleidingsziekenhuis. Dat betekent dat de specialist altijd wordt geholpen door een arts-assistent in opleiding tot specialist. Soms doet een arts-assistent (een deel van) de operatie of ingreep. |
Lees ook de webpagina Bewegen na borstamputatie, okselkliertoilet of borstamputatie met een reconstructie.
Als de okselklieren bij u zijn verwijderd, kunt u klachten krijgen zoals:
De eerste week na de operatie: U mag de arm functioneel gebruiken. Dit betekent dat u uw arm mag bewegen bij dagelijkse activiteiten, bijvoorbeeld bij uw lichamelijke verzorging en lichte huishoudelijke taken. U mag geen kracht gebruiken en u mag geen pijn hebben.
U mag de eerste week na de operatie niet autorijden of fietsen. Na deze week hangt het af van het herstel van uw arm en wond. Het is ook belangrijk dat u goed kunt reageren in onverwachte situaties. U bepaalt zelf of u weer gaat fietsen of autorijden.
1 week na de operatie: U start met alle oefeningen. De oefeningen staan op de webpagina Bewegen na borstamputatie, okselkliertoilet of borstamputatie met een reconstructie.
6 weken na de operatie: U mag alles weer doen, u mag ook sporten. Let erop dat u geen klachten krijgt.
Zolang de wond niet genezen is, raden we het gebruik van crèmes en deodorant af. Wanneer de wond goed genezen is, kunt u het litteken en de omliggende huid insmeren met een crème. Voor het gebruik van littekenproducten kunt u overleggen met de casemanager mammacare.
Na het verwijderen van de okselklieren kunnen wondjes sneller ontsteken. Ook kunt u last krijgen van lymfoedeem. Lymfeoedeem is een ophoping van lymfevocht. U merkt dit aan een zwelling of een zwaar gevoel in uw arm of borst. Lymfoedeem kan schadelijk zijn voor uw gezondheid.
Adviezen om geen wondjes te krijgen.
Iedere operatie heeft risico’s. Bij deze operatie bestaat een kleine kans op een ontsteking, te veel vocht bij de wond of een nabloeding.
Als u vragen heeft of zich zorgen maakt, kunt u de BorstZorg Monitor in MijnOLVG raadplegen. De BorstZorg Monitor is na de operatie voor u beschikbaar in MijnOLVG via Zorgadvies. Met de BorstZorg Monitor kunt u thuis eenvoudig uw klachten na uw operatie meten en doorgeven. Wij kunnen u zo op afstand begeleiden.
Neem contact op met het ziekenhuis als u 1 of meer van deze klachten heeft:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Casemanager mammacare
mammacare@olvg.nl
Mammapoli, locatie Oost, P3
020 510 81 95 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Mammapoli, locatie West, route 06
020 510 81 95 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Verpleegafdeling Chirurgie B5, locatie Oost
020 599 25 03 (bij spoed dag en nacht bereikbaar)
Verpleegafdeling Chirurgie A4, locatie West
020 510 84 14 en 020 510 82 14 (bij spoed dag en nacht bereikbaar)