home

Zorgpad

Acute leukemie : stap voor stap onderzoek en behandeling

Vanaf het moment dat er een vermoeden is dat u acute leukemie heeft, krijgt u een aantal onderzoeken en behandelingen. U gaat naar verschillende zorgverleners en afdelingen. Op deze pagina’s vindt u stap voor stap wat u kunt verwachten van de onderzoeken en behandelingen van acute leukemie. We noemen dit een zorgpad. Hoe de behandeling bij u precies gaat, bespreekt u met uw arts.

Persoonlijk behandelplan

Een team van verschillende specialisten geeft u advies voor een persoonlijk behandelplan.

Uw contactpersoon

U heeft in elke fase van uw behandeling een vast contactpersoon.

Samenwerking

Voor de behandeling van acute leukemie werken we veel samen met andere ziekenhuizen, zoals het Amsterdam UMC.

Over acute leukemie

Acute leukemie is een vorm van beenmergkanker. Bij acute leukemie maakt het beenmerg plotseling te veel witte bloedcellen. Deze witte bloedcellen groeien niet op de goede manier. Het zijn kwaadaardige cellen. De cellen kunnen het lichaam niet goed beschermen tegen bacteriën en virussen. Het gevolg is dat de weerstand van het lichaam minder wordt. Ook ontstaan er tekorten van andere normale bloedcellen, zoals rode bloedcellen en bloedplaatjes. Dat komt doordat de kwaadaardige witte bloedcellen teveel ruimte in het beenmerg innemen.

Er is ook een vorm van leukemie die chronisch is. Dat betekent dat de ziekte blijft bestaan, maar ook minder erg is.

Leukemie kan op alle leeftijden ontstaan.

Zo ontstaat kanker

Uw lichaam maakt steeds nieuwe cellen aan. Soms gaat er bij het maken van nieuwe cellen iets mis. Er kan dan een kwaadaardige afwijking ontstaan.
Bij acute leukemie ontstaan er in korte tijd veel soorten klachten. Klachten bij acute leukemie zijn bijvoorbeeld:

 • een bleke kleur
 • moeilijk ademen en hartkloppingen
 • vermoeid zijn
 • spontane bloedingen
 • blauwe plekken
 • infecties
 • koorts en zweten tijdens de nacht
 • zwellen van lymfeklieren
 • pijn in de bovenbuik
 • pijn in de botten
 • zwellen van tandvlees
 • hoofdpijn

Als u een verandering merkt bij uzelf, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Als het nodig is, kan de huisarts u doorverwijzen naar de afdeling Medische Oncologie en Hematologie in OLVG.

Over het zorgpad acute leukemie

Het zorgpad acute leukemie bestaat uit verschillende stappen. U doorloopt deze stappen als u een behandeling voor acute leukemie krijgt. Tijdens het zorgpad acute leukemie krijgt u te maken met artsen en verpleegkundigen van verschillende specialismen. Deze artsen en verpleegkundigen werken samen en overleggen met elkaar wat voor u de beste behandeling is. De arts bespreekt het advies voor uw behandeling met u. U beslist samen met de zorgverlener welke behandeling u wilt.
Soms is een deel van de behandeling in Amsterdam UMC. De arts bespreekt dit met u.

Stap 1

Afspraak

Als er een vermoeden is dat u acute leukemie heeft, krijgt u op korte termijn een afspraak bij de polikliniek Medische Oncologie en Hematologie. U spreekt dan een hematoloog of een verpleegkundig specialist.
Soms moet u in het ziekenhuis blijven.

Voorbereiden afspraak

Het kan helpen om voor uw afspraak bij de polikliniek uw vragen op te schrijven.
Wij adviseren u iemand mee te nemen: 2 horen meer dan 1.
U kunt het gesprek opnemen om later nog eens af te luisteren. Overleg dit eerst met uw zorgverlener.
Meer tips over het voorbereiden van uw afspraak staan bij elkaar op de webpagina: Zo bent u goed voorbereid op uw afspraak.

Polikliniek Medische Oncologie en Hematologie

Locatie

OLVG, locatie Oost, Oosterpark 9
Oost, P2

Openingstijden

ma t/m vrij 8.15-16.30 uur

Contact

Telefonisch bereikbaar

ma t/m vrij 8.15 - 16.15 uur

Polikliniek Medische Oncologie en Hematologie

Locatie

OLVG, locatie West, Jan Tooropstraat 164
West, route 14

Openingstijden

8.15 - 16.30 uur

Contact

Telefonisch bereikbaar

ma t/m vrij 8.15 - 16.15 uur

Stap 2

Onderzoek en diagnose

Om te onderzoeken of u acute leukemie heeft, kunt u 1 of meer van de volgende onderzoeken krijgen: 

 • Bloedonderzoek
 • Beenmergpunctie
 • Cytologische punctie of biopsie. Bij een cytologische punctie haalt de patholoog cellen en vocht uit de lymfeklieren. De cellen gaan voor onderzoek naar het laboratorium. Bij een biopsie verwijder de patholoog de lymfeklier voor onderzoek onder de microscoop.
 • Bij een ruggenprik haalt de arts met een naald vocht uit uw ruggenmerg. Het vocht gaat voor onderzoek naar het laboratorium. Ruggenprik heet ook lumbaalpunctie.
 • CT-scan. Met een CT-scan is het mogelijk om ziektes of afwijkingen op te sporen. Een CT-scan gebeurt met röntgenstralen.
 • Onderzoek van het hart.

Diagnose

Als de uitslagen van de onderzoeken bekend zijn, bespreekt een team zorgverleners de uitslagen van de onderzoeken. Het team overlegt over de beste behandeling in uw situatie. De arts bespreekt het advies voor uw behandeling met u.

Multidisciplinair oncologisch overleg

Het team zorgverleners bestaat uit artsen, verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen van verschillende afdelingen.  Dit heet een multidisciplinair team. Het overleg heet een multidisciplinair oncologisch overleg, ook wel MDO genoemd.

Het multidisciplinair team bestaat uit:

 • internist-hematologen
 • verpleegkundig specialisten
 • radiologen
 • nucleair geneeskundigen
 • pathologen
 • ondersteunende zorgverleners

De artsen van OLVG werken samen met artsen van het Amsterdam UMC.

Registratie van kanker

Om kanker te kunnen bestrijden willen we er alles over weten. Artsen en onderzoekers hebben daarom zoveel mogelijk gegevens nodig over patiënten met kanker. Het Integraal Kankercentrum Nederland verzamelt de gegevens van alle patiënten met kanker in Nederland.
U kunt hier meer over lezen in de folder van het Integraal Kankercentrum Nederland.

Stap 3

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen voor acute leukemie. De artsen bespreken met u welke behandeling het beste bij u past. Samen beslist u over de behandeling. De artsen kijken naar hoe fit u bent, uw leeftijd en welke soort leukemie u heeft. De behandeling start altijd met chemotherapie.

Soorten behandeling

De behandeling start altijd met chemotherapie. Er kunnen ook andere behandelingen nodig zijn.

 • Chemotherapie
  Bij chemotherapie krijgt u medicijnen die ervoor zorgen dat de kankercellen stoppen met groeien of minder snel groeien. Soms krijgt u chemotherapie via een infuus. Soms krijgt u de chemotherapie via een ruggenprik. Het is afhankelijk van de soort leukemie. De behandeling kan gebeuren op de verpleegafdeling of de polikliniek. Dit is afhankelijk van uw situatie.
 • Immunotherapie
 • Bloedtransfusie
  Toedienen van bloed om het aantal bloedcellen te verhogen.
  Bij een tekort aan bloedplaatjes kan transfusie van bloedplaatjes nodig zijn.
 • Antibiotica
  U krijgt medicijnen om ervoor te zorgen dat u minder kans heeft op infecties.
 • Stamceltransplantatie
  Het toedienen van gezonde stamcellen aan uw bloed. Stamcellen zijn cellen die bloed maken.
 • Deelnemen wetenschappelijk onderzoek
  Sommige patiënten kunnen meedoen met een studie over de behandeling van alvleesklierkanker. Uw zorgverlener geeft u meer informatie over de behandeling.

Palliatieve behandeling

Als u niet meer kunt genezen, kunt u kiezen voor een palliatieve behandeling. De palliatieve behandeling is bedoeld om de kwaliteit van uw leven zo goed mogelijk te laten zijn. De zorg kan het ziek zijn vertragen. Ook kan de behandeling gedaan worden om minder of geen klachten te hebben. Uw wensen en de wensen van uw naasten staan centraal.

Stap 4

Leven met of na kanker

De ziekte kanker en behandeling van kanker hebben veel invloed op het leven van u en uw naasten. Daarom zijn er verschillende zorgverleners en organisaties die ondersteuning en informatie geven over leven met of na kanker.

Invloed op uw leven

Kanker en de behandeling van kanker kan veel invloed hebben op uw dagelijks leven. U kunt moe zijn, psychische klachten krijgen of uw uiterlijk verandert. Misschien heeft u vragen over bewegen of sporten of over gezond en lekker eten. Ook kan kanker invloed hebben op uw relatie en op uw gezin.

Er zijn vele organisaties en websites die informatie en hulp bieden tijdens en na uw behandeling met kanker. U kunt in OLVG hulp krijgen, maar er zijn ook plekken buiten OLVG waar u hulp en informatie kunt krijgen. U kunt de mogelijkheden met uw casemanager mammacare bespreken.

Op de pagina’s hieronder geven wij u meer informatie over hulp bij klachten die u kunt ervaren tijdens of na de behandeling van kanker.

Huisbezoek oncologie

Een van de mogelijkheden is het huisbezoek oncologie. Een gespecialiseerd wijkverpleegkundige voor mensen met kanker komt dan bij u thuis. Dit kan in elke fase van uw ziekte. U bespreekt samen hoe vaak en wanneer de wijkverpleegkundige komt. Tijdens het huisbezoek kunt u van alles bespreken. De wijkverpleegkundige kan advies geven en helpt u met praktische oplossingen. Er zijn verschillende thuiszorgorganisaties die een huisbezoek oncologie aanbieden.
U kunt de mogelijkheden met uw casemanager of andere zorgverlener bespreken.

Registratie van kanker

Om kanker te kunnen bestrijden willen we er alles over weten. Artsen en onderzoekers hebben daarom zoveel mogelijk gegevens nodig over patiënten met kanker. De gegevens van alle patiënten met kanker in Nederland worden verzameld. Meer informatie

OLVG magazine over Leven & Kanker

In samenwerking met Stichting Ook ontwikkelde OLVG een magazine voor oncologie patiënten en hun naasten. In het magazine vind je een greep uit het aanbod van ondersteunende zorg die we binnen OLVG verzorgen, maar laten we ook zien wat onze partners van buiten het ziekenhuis bieden om patiënten te ondersteunen tijdens en na de behandeling. Ook staan er ervaringen in van patiënten die te maken krijgen met kanker.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gekoppelde patiënteninformatie

Stap 5

Nazorg

Als de behandeling in het ziekenhuis klaar is, komt u de eerste 5 jaar een paar keer per jaar op controle. De zorgverlener bespreekt met u de uitslagen van onderzoeken en vraagt hoe het met u gaat.

Over nacontrole bij acute leukemie

Na een behandeling van acute leukemie kan acute leukemie terugkomen. De eerste 5 jaar na het einde van de behandeling is de kans dat de terugkomt het grootst. Daarom heeft u de eerste 5 jaar na uw behandeling elk jaar een nacontrole.

Voor de nacontrole is er bloedonderzoek. Tijdens de nacontrole doet de zorgverlener lichamelijk onderzoek.

Voor de uitslag van de onderzoeken kunt u kiezen of u een afspraak op de polikliniek of een afspraak via de telefoon wilt hebben.

Bespreken van uw klachten

U kunt na uw behandeling last hebben van klachten. De klachten kunnen lichamelijk zijn zoals vermoeidheid, neuropathie of moeilijk concentreren. Maar de klachten kunnen ook psychisch zijn zoals somberheid of angst.

Tijdens de nacontrole kunt u deze klachten bespreken met uw arts of verpleegkundig specialist. Uw arts of verpleegkundig specialist kan u advies en tips geven hoe u het beste met de klachten om kunt gaan. Als het nodig is kan uw arts of verpleegkundig specialist u doorverwijzen naar een andere zorgverlener zoals een fysiotherapeut of een psycholoog.

Als u zich zorgen maakt omdat u klachten heeft tussen de controles in, kunt u altijd contact opnemen met uw huisarts. Als het nodig is, kan uw huisarts u doorverwijzen naar OLVG.

Angst voor terugkeer

Het komt vaak voor dat iemand die acute leukemie heeft gehad, na de behandeling bang is dat de ziekte terugkomt. De controles kunnen spannend zijn. U kunt uw zorgen met uw arts of verpleegkundig specialist bespreken. U kunt bijvoorbeeld afspreken om meer afspraken te krijgen via de telefoon als u dat fijner vindt.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Oncologisch Centrum van OLVG. Laatst gewijzigd: