home

Lumbaalpunctie : u kunt hiervoor terecht bij Neurologie

Bij een lumbaalpunctie, ook wel ruggenprik genoemd, wordt onderaan de wervelkolom hersenvocht afgenomen. Onderzoek van het hersenvocht levert belangrijke informatie op over veel neurologische ziekten.

Verloop

Het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. U neemt plaats op een onderzoekstafel of -bed. Meestal moet u op uw zij liggen, soms kunt u rechtop zitten. De neuroloog vraagt u om uw knieën zo ver mogelijk op te trekken, het hoofd naar de knieën te brengen en uw rug zo bol mogelijk te maken. Vervolgens bepaalt hij de plaats waar hij gaat prikken in het onderste deel van de rug. Bij de lumbaalpunctie prikt de arts een naald in het vochtzakje onder in de rug, tussen de wervelbogen. In het vochtzakje zit hersenvocht. Dit vocht wordt opgevangen in een buisje en in het laboratorium onderzocht.

Na het onderzoek

Na het onderzoek moet u een uur plat blijven liggen. Tijdens dat uur komt een verpleegkundige regelmatig vragen hoe het met u gaat en geeft u iets te drinken. Na een uur mag u langzaam overeind komen. Als u zich goed voelt, mag u weer opstaan.

Wij adviseren u voor begeleiding te zorgen. U kunt na het onderzoek beter niet zelf autorijden, fietsen of met het openbaar vervoer gaan, omdat u last kunt krijgen van hoofdpijn of misselijkheid.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Neurologie. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Neurologie van OLVG. Laatst gewijzigd: