Meer informatie over MijnOLVG
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. U neemt plaats op een onderzoekstafel of -bed. Meestal moet u op uw zij liggen, soms kunt u rechtop zitten. De neuroloog vraagt u om uw knieën zo ver mogelijk op te trekken, het hoofd naar de knieën te brengen en uw rug zo bol mogelijk te maken. Vervolgens bepaalt hij de plaats waar hij gaat prikken in het onderste deel van de rug. Bij de lumbaalpunctie prikt de arts een naald in het vochtzakje onder in de rug, tussen de wervelbogen. In het vochtzakje zit hersenvocht. Dit vocht wordt opgevangen in een buisje en in het laboratorium onderzocht.
Na het onderzoek moet u een uur plat blijven liggen. Tijdens dat uur komt een verpleegkundige regelmatig vragen hoe het met u gaat en geeft u iets te drinken. Na een uur mag u langzaam overeind komen. Als u zich goed voelt, mag u weer opstaan.
Wij adviseren u voor begeleiding te zorgen. U kunt na het onderzoek beter niet zelf autorijden, fietsen of met het openbaar vervoer gaan, omdat u last kunt krijgen van hoofdpijn of misselijkheid.
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Neurologie.