Uw dossier online inzien?
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Met het patiëntenportaal MijnOLVG kunt u in een beveiligde digitale omgeving uw persoonlijke medische dossier inzien. Om MijnOLVG te gebruiken heeft u een BSN, mobiel telefoonnummer en/of e-mailadres nodig.
Naar MijnOLVGIn MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
De behandeling van leukemie bestaat uit verschillende stappen. U krijgt tijdens uw behandeling met verschillende behandelaars en afdelingen te maken. Dit behandeltraject noemen wij een zorgpad. Onderaan deze pagina kunt u het behandeltraject per stap bekijken.
Leukemie wordt ook wel bloedkanker genoemd. De naam leukemie betekent letterlijk 'wit bloed', afgeleid van de grote hoeveelheid witte bloedcellen die bij leukemie in het bloed gevonden kan worden. Er zijn verschillende vormen van leukemie.
In het beenmerg van de mens bevinden zich stamcellen die verantwoordelijk zijn voor de bloedaanmaak. Een stamcel uit het beenmerg maakt drie verschillende soorten bloedcellen:
Er zijn verschillende vormen van leukemie. Men maakt onderscheid in vier vormen:
Leukemie kan in principe op alle leeftijden voorkomen, maar gemiddeld genomen komen de chronische vormen meer op oudere leeftijd voor (vanaf 50 jaar).
Bij chronische lymfatische leukemie ontstaat een beeld wat veel kan lijken op dat van lymfeklierkanker. Hierbij is er een fout opgetreden in de lymfocyt, het type cel waaruit lymfeklieren bestaan. Doordat deze cellen zijn gaan woekeren zijn er meer dan normaal van.
Chronische lymfatische leukemie kan meerdere klachten of symptomen opleveren. De klachten hoeven niet allemaal tegelijk voor te komen. Herkent u één of meerdere van onderstaande symptomen? Dan kunt u na overleg met uw huisarts een verwijzing vragen naar OLVG.
Om de diagnose chronische lymfatische leukemie te kunnen stellen zijn er een aantal onderzoeken en aanvullende onderzoeken die plaatsvinden.
De diagnose chronische lymfatische leukemie (CLL) wordt meestal gesteld op basis van specialistisch bloedonderzoek.
Wanneer tot behandeling overgegaan moet worden volgt vaak nog een beenmergonderzoek om zeker te zijn dat eventuele klachten ook daadwerkelijk door de CLL worden veroorzaakt. Met de overige onderzoeken wordt de uitgebreidheid van de ziekte in kaart gebracht. Dit heeft consequenties voor de prognose en voor de keuze van behandeling.
Om kanker te kunnen bestrijden willen we er alles over weten. Artsen en onderzoekers hebben daarom zoveel mogelijk gegevens nodig over patiënten met kanker. De gegevens van alle patiënten met kanker in Nederland worden verzameld. Meer informatie
Naar de behandeling van chronische lymfatische leukemie wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Behandelingen vinden plaats in nationaal (HOVON-studies) of internationaal onderzoeksverband (EORTC-studies). In Nederland houdt de stichting Hemato-Oncologie voor Volwassenen Nederland (HOVON) zich bezig met het verbeteren en bevorderen van behandelmethoden van patiënten met een hematologische kwaadaardige ziekte, zoals leukemie en lymfklierkanker.
EORTC staat voor Europese Organisatie voor Onderzoek en Behandeling Kanker. Patiënten van het OLVG met een hematologische kwaadaardige ziekte kunnen door de behandelende hematoloog uitgenodigd worden om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. Vooraf krijgt u hierover uitgebreide informatie. Begeleiding van de onderzoeken vindt onder andere plaats door gespecialiseerde verpleegkundigen (research-verpleegkundigen).
De diagnose chronische lymfatische leukemie wordt vaak bij toeval gesteld bij bloedonderzoek om andere redenen. Wanneer patienten geen klachten hebben en er ook geen sprake is van bloedarmoede of een laag aantal bloedplaatjes, is het starten van een behandeling meestal niet nodig. Indien er toch een behandelindicatie is (of in de loop van de tijd ontstaat) is de behandeling van chronische lymfatische leukemie vaak betrekkelijk mild, met medicijnen waarvoor ziekenhuisopname meestal onnodig is. De behandelmogelijkheden nemen snel toe: er zijn diverse middelen die heel effectief zijn bij geselecteerde patiënten. Deze middelen worden meestal goed verdragen maar kunnen ook wel bijwerkingen hebben. Ook worden er steeds meer antistoffen gebruikt. Dit zijn afweereiwitten gericht tegen leukemiecellen. Het bekendste voorbeeld is rituximab.
Aanvullende behandelingen kunnen bestaan uit:
Tijdens de behandeling wordt u ondersteund door een multidisciplinair team. Hierbij is er bijvoorbeeld aandacht voor: lichaamsbeweging, voeding, pijnklachten, misselijkheid en psychisch welbevinden.
Als de behandeling is afgerond volgt het traject van nazorg. U krijgt regelmatig een afspraak bij uw specialist of casemanager. Doel is het verloop van uw ziekte en mogelijke klachten te vervolgen.
Afhankelijk van uw behandeling worden onderzoeken gedaan. In de nazorg is ook aandacht voor het dagelijks functioneren, werkhervatting, revalidatie en psychosociale problematiek.
Patiënten met kanker moeten tijdens hun behandeling op veel verschillende afdelingen binnen het ziekenhuis zijn voor onderzoeken en afspraken. De verpleegkundig specialist kan u helpen om vragen over het zorgpad en het behandeltraject te beantwoorden.
U bent onder behandeling bij de afdeling Oncologie/Hematologie van OLVG.
Een oncoloog/hematoloog is een medisch specialist (internist) die gespecialiseerd is in het vaststellen en behandelen van kanker en bloed ziekten. De verpleegkundig specialist is een gespecialiseerde verpleegkundige die bevoegd is bepaalde medische handelingen uit te voeren. Zij begeleidt en behandelt patiënten zelfstandig (inclusief het voorschrijven van medicatie), maar altijd onder de eindverantwoordelijkheid van een medisch specialist.
Het behandelteam wordt bijgestaan door betrokken en deskundige oncologie- en hematologieverpleegkundigen, polikliniekassistenten en het palliatief team.
Het behandelteam is verantwoordelijk voor de kliniek, dagbehandeling en polikliniek OLVG, locatie Oost en OLVG, locatie West.
Het kan zijn dat u in een korte periode meerdere afspraken met de oncoloog/hematoloog en verpleegkundig specialist heeft. Wij doen ons best uw afspraken steeds bij dezelfde zorgverlener te plannen. Helaas is dit niet altijd mogelijk,omdat de afspraken moeten aansluiten op uw behandelschema.
Graag stellen we u daarom alvast voor aan ons behandelteam.
De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Oncologische Zorg van OLVG. Laatst gewijzigd: 18 september 2019