home

Zorgpad

Multipel myeloom : stap voor stap onderzoek en behandeling

U heeft misschien multipel myeloom en krijgt binnenkort een afspraak in OLVG. U krijgt daar een aantal onderzoeken. En soms een behandeling. Dat kan zijn op locatie Oost of West. Voor stamceltransplantatie gaat u naar Amsterdam UMC. Lees stap voor stap wat u kunt verwachten.

Persoonlijk behandelplan

Een team van verschillende specialisten geeft u advies voor een persoonlijk behandelplan.

Uw contactpersoon

U heeft tijdens uw behandeling een vast contactpersoon.

Samenwerking

Voor de behandeling van multipel myeloom werken we samen met andere ziekenhuizen zoals het Amsterdam UMC.

Onderzoek, behandeling en extra zorg

Uw huisarts heeft u doorgestuurd naar OLVG omdat u misschien multipel myeloom heeft. 

U krijgt hier uw onderzoeken. En als het nodig is vaak ook de behandeling. De onderzoeken en behandelingen heten samen een zorgpad. U heeft 1 vast contactpersoon. Daar kunt u altijd terecht met vragen over uw ziekte of behandeling. Hier leest u stap voor stap wat er gebeurt.

Stap 1: Afspraak maken

U gaat naar OLVG voor onderzoeken. Daarvoor maakt u eerst een afspraak. Het is fijn als u daar goed op voorbereid bent. 

Tips voor een afspraak met uw arts

Stap 2: Onderzoek en diagnose

Eerst krijgt u onderzoeken. Zo zoekt de arts uit of u multipel myeloom heeft. Na de onderzoeken bespreekt u met de arts de uitslag. De arts vertelt of het multipel myeloom is of niet. Dit heet een diagnose.

Welke onderzoeken krijg ik

Stap 3: Behandeling

De arts maakt een behandelplan voor u. En werkt hiervoor samen met artsen en verpleegkundigen van andere afdelingen of ziekenhuizen. U beslist samen welke behandeling voor u het beste is. 

Welke behandeling krijg ik

Stap 4: Zorg en hulp na uw behandeling

Soms heeft u tijdens uw behandeling extra zorg nodig. Omdat u lang moe blijft, of angstig of somber bijvoorbeeld. Ook voor zorg als u leeft met kanker helpen we u.

Wat voor hulp kan ik krijgen

Stap 5: Nacontrole

Na uw behandeling blijft onder controle bij uw arts of verpleegkundig specialist. Tijdens de controle bespreken jullie de uitslag van onderzoeken. En hoe het met u gaat.

Hoe gaat een controle-afspraak

Over multipel myeloom

Multipel myeloom is kanker van de plasmacellen in het beenmerg. Door multipel myeloom zijn er te veel plasmacellen. Er zijn ook plasmacellen die niet hetzelfde zijn als gezonde plasmacellen. Plasmacellen maken antistoffen die het lichaam beschermen tegen bacteriën en virussen. Bij multipel myeloom maakt het beenmerg te veel plasmacellen van 1 soort. Daardoor ontstaan ook te veel antistoffen van 1 soort. Deze soort antistof heeft het M-proteïne. Multipel Myeloom is niet te genezen. Het is meestal wel mogelijk om de ziekte langere tijd tot rust te brengen. U heeft dan minder klachten. Na een korte of langere tijd komen de klachten wel terug. Multipel myeloom wordt ook wel de ziekte van Kahler genoemd.

Multipel myeloom komt vaker voor bij mensen boven de 60 jaar.

Zo ontstaat kanker

Uw lichaam maakt steeds nieuwe cellen aan. Soms gaat er bij het maken van nieuwe cellen iets mis. Er kan dan een kwaadaardige afwijking ontstaan.

Bij multipel myeloom kunt u meerdere klachten hebben. De klachten hoeven niet allemaal tegelijk voor te komen. Klachten bij multipel myeloom zijn bijvoorbeeld:

  • pijn in de botten
  • moe zijn
  • infecties
  • dorst hebben
  • misselijk zijn
  • verward zijn
  • kortademig zijn en hartkloppingen

Als u een verandering merkt bij uzelf, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Als het nodig is, kan de huisarts u doorverwijzen naar de afdeling Hematologie in OLVG.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Hematologie van OLVG. Laatst gewijzigd:

Kies zelf je niveau

Met "compleet" werkt alles het best. Maar je kunt ook kiezen voor een ander niveau. Je keuze kun je natuurlijk altijd aanpassen.

Persoonlijk

  • Functionele cookies
  • Analyse cookies (anoniem)
  • Personalisatie