Uw dossier online inzien?
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Met het patiëntenportaal MijnOLVG kunt u in een beveiligde digitale omgeving uw persoonlijke medische dossier inzien. Om MijnOLVG te gebruiken heeft u een BSN, mobiel telefoonnummer en/of e-mailadres nodig.
Naar MijnOLVGIn MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
De behandeling van nierkanker bestaat uit verschillende stappen. U krijgt tijdens uw behandeling met verschillende behandelaars en afdelingen te maken. Dit behandeltraject noemen wij een zorgpad. Onderaan deze pagina kunt u het behandeltraject per stap bekijken.
Nierkanker, een tumor in de nieren, wordt in Nederland per jaar bij ongeveer 1.700 mensen vastgesteld. De ziekte komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Ons lichaam produceert allerlei afvalstoffen. Deze afvalstoffen worden via het bloed afgevoerd naar onder meer de nieren. De nieren zijn twee boonvormige organen, die achter de buikholte liggen, aan weerszijden van de wervelkolom.
Een tumor in de nier geeft in het begin zelden klachten. Daardoor is het vaak moeilijk de ziekte in een vroeg stadium vast te stellen. Soms wordt een gezwel in de nier bij toeval ontdekt, bijvoorbeeld bij een algemeen lichamelijk onderzoek of bij een echografie van de buik, die om een andere reden wordt uitgevoerd.
Uitzaaiingen van nierkanker komen vooral voor in de lymfeklieren die dicht bij de nieren in de buikholte liggen, in de longen, de botten en de lever en soms ook in de hersenen. Als iemand met nierkanker (later) ook een tumor in de longen heeft, gaat het vrijwel nooit om longkanker, maar om nierkankercellen in de longen. Deze worden ook als nierkanker behandeld.
Nierkanker kan meerdere klachten of symptomen opleveren. De klachten hoeven niet allemaal tegelijk voor te komen. Herkent u één of meerdere van onderstaande symptomen? Dan kunt u na overleg met uw huisarts een verwijzing vragen naar OLVG.
Om de diagnose nierkanker vast te stellen zijn er een aantal onderzoeken en eventuele aanvullende onderzoeken nodig. Informatie over de onderzoeken kunt u onderaan deze pagina vinden.
Als de uitslagen van onderzoek bekend zijn, bespreekt een multidisciplinair team van artsen en deskundigen van Oncologisch Centrum Amsterdam wat de beste behandeling is in uw situatie.
Multidisciplinair oncologisch overleg (MDO). Een multidisciplinair oncologisch team van artsen en deskundigen uit de 2 ziekenhuizen het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en het AMC bespreekt de uitslagen van de onderzoeken. De kennis van elke discipline (elk specialisme) wordt meegenomen in de afweging: wat is bij deze tumorsoort, op dit moment, voor deze patiënt de beste behandeling? Het multidisciplinaire team komt gezamenlijk tot een behandelplan.
Om kanker te kunnen bestrijden willen we er alles over weten. Artsen en onderzoekers hebben daarom zoveel mogelijk gegevens nodig over patiënten met kanker. De gegevens van alle patiënten met kanker in Nederland worden verzameld. Meer informatie
Bij nierkanker zijn er meerdere behandelingen mogelijk of een combinatie hiervan. De meest toegepaste behandelingen bij nierkanker zijn, naast immunotherapie, chemotherapie en radiotherapie, een operatie en angionese-remmers.
Operaties aan de nier worden uitgevoerd door de uroloog. Een operatie bij nierkanker kan bestaan uit een nefrectomie (waarbij de nier inclusief de kanker wordt verwijderd), een partiële nefrectomie (hierbij wordt het gezwel uit de nier gesneden en kan het gezonde gedeelte van de nier worden gespaard) en een cryoablatie (deze vorm van niersparende behandeling houdt in dat het kankergezwel bevroren wordt waardoor de kankercellen dood zullen gaan). Er zijn ook andere operatieve behandelmogelijkheden waar u mogelijk van heeft gehoord of gelezen. Uiteraard zullen deze nader besproken worden. Agioneseremmers zijn medicijnen die de groei van bloedvaten in de tumore remmen. Informatie over de overige behandelingen kunt u hieronder vinden.
Als de behandeling is afgerond volgt het traject van nazorg. U krijgt regelmatig een afspraak bij uw specialist of casemanager. Doel is het verloop van uw ziekte en mogelijke klachten te vervolgen. Afhankelijk van de behandeling die u heeft gehad vinden er ook onderzoeken plaats.
In de nazorg is ook aandacht voor het dagelijks functioneren, werkhervatting, revalidatie en psychosociale problematiek.
Patiënten met kanker moeten tijdens hun behandeling op veel verschillende afdelingen binnen het ziekenhuis zijn voor onderzoeken en afspraken. Om u hierbij te helpen, heeft u gedurende het gehele behandeltraject een casemanager.
Voor patiënten met nierkanker is de gespecialiseerd verpleegkundige of verpleegkundig specialist de casemanager. U kunt bij uw casemanager terecht met vragen.
Het multidisciplinaire behandelteam bestaat uit onderstaande specialisten. Voor een deel van de behandeling verwijzen we u door naar het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis of AMC.
De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Oncologische Zorg van OLVG. Laatst gewijzigd: 18 september 2019