Home

Fysiotherapiebewegen naar beter

Fysiotherapie | OLVG

Contact & afspraak

Locatie West

020 510 83 67

Locatie Oost

020 599 30 13

Naar MijnOLVG

De fysiotherapeutische behandeling is gericht op het verbeteren van de conditie, spierkracht of bijvoorbeeld het (opnieuw) kunnen uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals het opstaan uit een stoel of het traplopen. Daarnaast heeft de fysiotherapeut ook een adviserende rol. Afhankelijk van de klachten wordt de patiënt individueel of in groepsverband behandeld.

Fysiotherapie tijdens opname in OLVG

De ziekenhuisfysiotherapeut is gespecialiseerd in de zorg voor patiënten met acute, meervoudige en snel wisselende problemen zoals die bij patiënten in het ziekenhuis vaak voorkomen. De fysiotherapeut richt zich met name op het bewegend functioneren en maakt deel uit van een multidisciplinair team. 

Uit onderzoek is gebleken dat bewegen zorgt voor sneller herstel. Dat betekent dat het goed is om al zoveel mogelijk te bewegen voordat u naar het ziekenhuis komt. Maar ook tijdens en na uw opname is het belangrijk zo snel en zo veel mogelijk te bewegen en zo min mogelijk in bed te liggen.

Vroeger was bedrust populair en geloofde men dat bedrust het herstel zou bevorderen. Bedrust werd zelfs regelmatig voorgeschreven als behandeling. Halverwege de vorige eeuw kwam hier verandering in. Men ontdekte dat mensen door te bewegen verrassend snel herstelden van infecties en blessures.

Gevolgen van niet bewegen
Bij een opname in het ziekenhuis denken mensen nog vaak aan liggen. 'Ik lig in het ziekenhuis.' Het is bekend dat de grootste groep opgenomen patiënten niet beweegt, zij zijn minder dan 4 uur per dag uit bed. Deze bedrust heeft grote gevolgen voor lichaam en geest:

 • Het lichaam kan na 20 uur bedrust minder goed de bloeddruk regelen. U merkt dat u duizelig wordt als u rechtop gaat zitten, staan en lopen. Soms vallen mensen hierdoor flauw.
 • De kans op bijvoorbeeld een longontsteking of trombose neemt flink toe.
 • 1 week bedrust zorgt voor 12% minder spiermassa. Na 3 tot 5 weken is dit 50%. Met minder spiermassa kunt u activiteiten moeilijker uitvoeren. Het kost meer energie. Een kopje koffie halen in de keuken kan dan voelen als een marathon.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat niet bewegen of bedrust voor uw gezondheid kunnen betekenen. Omdat wij in OLVG uw gezondheid belangrijk vinden, geven wij u een aantal adviezen:

 • Zorg dat u tijdens uw opname beschikt over de hulpmiddelen die u thuis ook gebruikt. Denk hierbij aan hoorapparaat, bril, gebit, maar ook loophulpmiddelen als een stok of rollator.
 • Zorg dat u gemakkelijk zittende kleding en goed stevig schoeisel bij u heeft.
 • Neem iets mee wat kan zorgen voor afleiding en ontspanning. Denk hierbij aan een boek, tablet/laptop, muziek, puzzels en dergelijke.
 • Draag uw gewone kleding in plaats van een pyjama.
 • Pak zo snel mogelijk uw gewone activiteiten weer op. Denk hierbij aan lopen naar het toilet, tandenpoetsen en wassen in de badkamer en eten aan tafel.
 • Bedenk dat zitten in de stoel al beter is dan liggen in bed en lopen beter dan zitten in de stoel. Iets is beter dan niets en alle beetjes helpen.
 • Ga met bezoek van de kamer of afdeling af.
 • Gebruik het bed alleen om te slapen of te rusten.

Foto's & video