Uw dossier online inzien?
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Met het patiëntenportaal MijnOLVG kunt u in een beveiligde digitale omgeving uw persoonlijke medische dossier inzien. Om MijnOLVG te gebruiken heeft u een BSN, mobiel telefoonnummer en/of e-mailadres nodig.
Naar MijnOLVGIn MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
De behandeling van darmkanker bestaat uit verschillende stappen. Dit behandeltraject noemen wij een zorgpad. Onderaan deze pagina kunt u het behandeltraject per stap bekijken.
Darmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten. Ongeveer 1 op de 20 mensen krijgt in zijn of haar leven darmkanker. OLVG heeft veel ervaring met de behandeling van darmkanker. Om gespecialiseerde zorg op maat te kunnen geven werken wij met casemanagers. Onze casemanagers coördineren uw zorg en werken nauw samen met de artsen die u behandelen. Ook met uw vragen kunt u bij uw casemanager terecht. Heeft u nog geen casemanager of heeft uw vragen over een behandeling? Dan kunt u contact met ons opnemen.
Darmkanker kan meerdere klachten of symptomen opleveren. De klachten hoeven niet allemaal tegelijk voor te komen. Herkent u één of meerdere van onderstaande symptomen? Dan kunt u na overleg met uw huisarts een verwijzing vragen naar OLVG.
Darmkanker geeft niet altijd klachten, om die reden is in 2014 gestart met het landelijke bevolkingsonderzoek darmkanker. Hiermee kan darmkanker in een vroeg stadium worden ontdekt. Hoe eerder darmkanker wordt ontdekt, hoe beter de behandelmogelijks zijn en hoe groter de kan op overleven is. Ook OLVG participeert in dit onderzoek. Lees verder
U kunt voor een afspraak worden verwezen naar de polikliniek:
Wanneer er een verdenking op darmkanker is wordt er aanvullende onderzoek verricht. Dit kan uit verschillende onderzoeken bestaan. Hieronder staan de meest voorkomende onderzoeken uitgelegd.
Als de uitslagen van onderzoek bekend zijn, bespreekt een multidisciplinair team van artsen en deskundigen wat de beste behandeling is in uw situatie.
De kennis van de verschillende betrokken medisch specialisten wordt meegenomen in de afweging: wat is bij deze tumorsoort, op dit moment, voor deze patiënt de beste behandeling? Dit behandeladvies krijgt u dezelfde dag te horen op onze eendags gitcarepolikliniek. Tijdens dit spreekuur verneemt u eerst de diagnose en het verdere behandelplan van de maag-, darm-, leverarts. Aansluitend zullen de bij het behandelplan betrokken specialisten uw nadere uitleg geven over hun deel van de behandeling. Dit is bijvoorbeeld een chirurg die direct uitleg geeft over de operatie of een oncoloog die direct uitleg geeft over chemotherapie. Op deze manier krijgt u direct informatie over uw behandeling. De GITcarepoli bespoedigt het behandelproces en brengt u op een dag samen met al uw betrokken behandelaren. Lees verder:
Mensen met kanker worden door een team van specialisten behandeld. Dit team bestaat afhankelijk van de kanker die u heeft uit een chirurg, internist-oncoloog, uroloog, gynaecoloog, longarts, radioloog, patholoog, nucleair geneeskundigen, gespecialiseerd verpleegkundigen en ondersteunende disciplines. Wij werken intensief samen met specialisten uit BovenIJ ziekenhuis, het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis, AMC en VUMC.
In het multidisciplinair overleg bespreekt het team de uitslagen van de onderzoeken die verricht zijn. Aan de hand hiervan wordt een behandeladvies geformuleerd. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de uitslagen van de onderzoeken, maar ook naar persoonlijke factoren die specifiek voor u van toepassing zijn. Dit kan bijvoorbeeld gaan over bijvoorbeeld uw algehele conditie, maar ook over eventuele persoonlijke voorkeuren omtrent een bepaalde behandeling.
Het behandeladvies wordt met u besproken.
Als je net de diagnose kanker hebt gekregen, staat je leven op zijn kop. Je eerste reactie is dat je zo snel mogelijk wilt genezen. Je wilt daarom graag meteen starten met een behandeling.
Er is echter geen enkele reden om niet goed de tijd te nemen en te zorgen dat je weloverwogen al dan niet een traject in gaat. Een gesprek met de eigen huisarts waarbij de voorgestelde behandelopties worden doorgesproken kan hierbij een hulpmiddel zijn.
Wij adviseren u een afspraak te maken met uw huisarts nadat de specialist met u besproken heeft voor welke behandeling u in aanmerking komt. Uw huisarts wordt ingelicht over de voorgestelde behandeling van uw ziekte. De vervolgafspraken in het ziekenhuis worden na het gesprek tussen de specialist en u al wel ingepland, daarom is het belangrijk dat u op zo spoedig mogelijk uw huisarts gesproken heeft.
Om kanker te kunnen bestrijden willen we er alles over weten. Artsen en onderzoekers hebben daarom zoveel mogelijk gegevens nodig over patiënten met kanker. De gegevens van alle patiënten met kanker in Nederland worden verzameld. Meer informatie
Er zijn verschillende soorten behandelingen voor darmkanker. Bij dikkedarmkanker is een operatie de meest toegepaste behandeling. Vaak is een combinatie van behandelmethoden nodig. Afhankelijk van het soort darmkanker en het stadium van de kanker stelt het multidisciplinair team een persoonlijk behandelplan op.
De behandeling kan bestaan uit:
Als de behandeling is afgerond volgt het traject van nazorg. Gedurende 5 jaar krijgt u regelmatig u een afspraak bij uw specialist of casemanager. Doel is het verloop van uw ziekte en mogelijke klachten te vervolgen.
Het verloop van uw ziekte en mogelijk klachten wordt in kaart gebracht middels onderzoek van het bloed, longfoto en echo lever. Ook is er aandacht voor het dagelijks functioneren, werkhervatting, revalidatie en psychosociale problematiek. Lees meer:
nazorg en controle bij dikkedarmkanker
nazorg en controle bij endeldarmkanker
Onze casemanagers coördineren uw zorg en werken nauw samen met de artsen die u behandelen. Ook met uw vragen kunt u bij uw casemanager terecht.
Heeft u nog geen casemanager of heeft uw vragen over uw behandeling? Dan kunt u contact met ons opnemen. Wij zijn van ma t-m vrij van 9.00 - 17.00 uur telefonisch bereikbaar via 020 599 22 61. U kunt ons ook een e-mail sturen.
Het multidisciplinaire behandelteam bestaat uit onderstaande specialisten. Voor een deel van de behandeling verwijzen we u naar het AMC.