Fertiliteit : u bent bij ons in goede handen

Foto van een onderzoeker die met de microscoop aan het werk is Foto van een onderzoeker die met de microscoop aan het werk is

Fertiliteit of VEVO (Voortplantings Endocrinologie en Vruchtbaarheids Onderzoek) richt zich op paren, bij wie het gedurende tenminste 1 jaar niet gelukt is om (opnieuw) zwanger te worden.

Let op: In verband met COVID-19 is het volledige fertiliteitsonderzoek nog niet mogelijk

Helaas is het op dit moment niet mogelijk  volledig onderzoek naar fertiliteit te doen. Met de fertiliteitsbehandelingen maken we in geringe mate een zeer beperkte start.  Wij zullen u hierover benaderen en verzoeken u vriendelijk niet zelf met ons te bellen. Wij realiseren ons dat dit erg vervelend voor u kan zijn, maar hopen op uw begrip. Wij doen er alles aan binnen de mogelijkheden die worden gesteld, en hopen u spoedig te kunnen berichten.

HSG-onderzoek wel al mogelijk. U kunt hiervoor contact met ons opnemen.

Wij adviseren u ook deze patiëntenfolder goed door te lezen.

Belangrijk: kom alleen naar uw afspraak (dus zonder partner). Uitzonderingen:

  • u spreekt slecht Nederlands en neemt iemand mee om te vertalen
  • u bent zwanger; de partner mag mee naar de afspraken

Fertiliteitsonderzoek

Kinderwens is een belangrijk en emotioneel hoofdstuk in het leven. Als de zwangerschap op zich laat wachten of de menstruatie is niet regelmatig bieden wij onderzoek naar de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap, en zo mogelijk behandeling om de kans op zwangerschap te vergroten. Wij onderzoeken zowel de man als de vrouw.

Afhankelijk van de gevonden oorzaak kunnen wij  behandelingen als: Ovulatie-inductie (opwekken van de eisprong), IUI (inbrengen van bewerkt sperma in de baarmoeder), IVF(reageerbuisbevruchting) en ICSI (reageerbuisbevruchting waarbij de zaadcel in de eicel wordt gebracht) geven.

Een behandeling is overigens lang niet altijd nodig. Veel paren worden gelukkig alsnog op de natuurlijke manier zwanger.

Voor onderzoek en/of behandeling bij de polikliniek Fertiliteit hebben u en uw partner beiden een verwijzing nodig van de huisarts. Dit heeft ook gevolgen voor uw beider eigen risico. U krijgt beiden een factuur via de verzekering.

De wettelijke leeftijdsgrens van de vrouw voor onderzoek en behandeling is 43 jaar. Leeftijd zelf is geen indicatie voor behandeling en na het 40e jaar niet altijd zinvol. Uw arts kan u daarover, eventueel na aanvullend onderzoek, meer over vertellen.

Alleenstaande vrouwen en lesbische paren kunnen vanwege steeds ingewikkelder wordende regelgeving helaas niet in OLVG worden behandeld. Wij adviseren u om zich te laten verwijzen naar Amsterdam UMC, locatie AMC.

Dagbehandelingen en Poliklinieken

Waar heeft u een afspraak? Klik op de Dagbehandelingen en Poliklinieken voor locatie, route & contact.

Feiten & cijfers

2.416
nieuwe patiënten per jaar

Ervaringsverhaal

Fertiliteitsarts Paul Flierman : ik zie blijdschap en teleurstelling

Op mijn spreekuur zie ik mensen uit allerlei landen en lagen van de bevolking. Wat ze gemeen hebben: een kinderwens. De kans om in het eerste jaar zwanger te raken is over het algemeen vrij groot. Als dit na een tijd niet is gelukt, groeit vaak de frustratie en zoeken mensen hulp.

Lees verder