home

Sperma invriezen : bij risico op verminderde vruchtbaarheid

Sommige medische behandelingen zorgen ervoor dat een man minder vruchtbaar wordt. Bijvoorbeeld chemotherapie of radiotherapie. Als u zo’n behandeling nodig heeft, kunt u uw sperma laten invriezen. Het sperma blijft dan bewaard in het ziekenhuis voor als u op een later moment een kind wilt.

Over sperma invriezen

 • Sperma invriezen heeft alleen zin als de kwaliteit van het sperma voldoende is. Als u sperma inlevert, onderzoeken we direct de kwaliteit.
 • Alleen een specialist van OLVG kan u doorverwijzen om uw sperma te laten invriezen. Meestal is deze specialist een gynaecoloog, fertiliteitsarts, uroloog of internist. Wij gaan niet in op privé-verzoeken. Als u een sterilisatie krijgt, vriezen we geen sperma in.

Zo bereidt u zich voor

Altijd een afspraak

Voor het inleveren van uw sperma moet u een afspraak maken. Het kan ook zijn dat uw arts dat al voor u heeft gedaan. Bel het Fertiliteitslaboratorium voor het maken van een afspraak of om na te vragen of uw arts al een afspraak voor u heeft gemaakt.

Seks

De kwaliteit van het sperma is het beste als u niet te kort geleden, maar ook niet te lang geleden een zaadlozing heeft gehad.

 • Het is het beste om 7 dagen voor het invriezen een zaadlozing te hebben.
 • In de 2 dagen voor het invriezen is het beter om geen zaadlozing meer te hebben.

Soms komt het besluit om sperma in te vriezen plotseling. 2 tot 7 dagen geen zaadlozing is dan misschien niet mogelijk. Als dit bij u zo is, vertel dit dan op het Fertiliteitslaboratorium.

Zo gaat uw afspraak

Gesprek

U heeft eerst een gesprek met een medewerker van het Fertiliteitslaboratorium. De medewerker van het Fertiliteitslaboratorium legt uit wat u moet doen. U kunt zelf vragen stellen.

Sperma opvangen

 • U krijgt een potje om uw sperma in op te vangen. U mag geen ander potje gebruiken.
 • U gaat naar een kamer om uw sperma op te vangen.
 • Sperma verkrijgt u door masturbatie: zelfbevrediging met de hand. Andere methoden zijn niet geschikt voor dit onderzoek.
 • U mag geen condoom gebruiken.
 • Vang het sperma direct op in het potje. Zorg dat al uw sperma in het potje terechtkomt. Als u sperma morst, kan dat gevolgen hebben voor de uitslag van het onderzoek.
 • Doe zo snel mogelijk het deksel op het potje.

Invriezen

 • De kwaliteit van het sperma wordt meteen onderzocht. U wacht op de uitslag.
 • De medewerker van het Fertiliteitslaboratorium vertelt u direct of wij uw sperma kunnen invriezen.
 • Als de medewerker van het Fertiliteitslaboratorium uw sperma gaat invriezen, maakt hij het sperma eerst dunner.
 • Het verdunde sperma gaat in dunne buisjes. Op de buisjes zit een sticker met een code.
 • De buisjes gaan in een vriezer van 190 graden Celsius onder 0.

Overeenkomst ondertekenen

Als u uw sperma laat invriezen, moet u een overeenkomst ondertekenen. Dit heet een overeenkomst van bewaargeving. In deze overeenkomst zijn alle voorwaarden voor het bewaren van sperma geregeld.
U moet altijd toestemming geven als er iets met uw sperma moet gebeuren, bijvoorbeeld gebruiken bij een vrouw of vernietigen.
In een bijlage kunt u vastleggen voor welke vrouw uw sperma bestemd is, als u dat wilt. U kunt de bijlage laten aanpassen. De overeenkomst is dan nog steeds geldig.

Kosten

Invriezen en bewaren van sperma kost geld. OLVG rekent de bedragen van de Nederlandse Zorgautoriteit. De bedragen kunnen elk jaar veranderen. Het Fertiliteitlaboratorium kan u er meer over vertellen.

 • U betaalt 1 keer een bedrag voor het invriezen. Als uw sperma wordt ingevroren om medische redenen, vergoedt uw zorgverzekering de kosten meestal. Controleer de polis van uw zorgverzekering of neem contact op met uw zorgverzekeraar.
 • U betaalt elk jaar een bedrag voor het bewaren. Als uw sperma wordt ingevroren om medische redenen, vergoedt uw zorgverzekering de kosten meestal. Controleer de polis van uw zorgverzekering of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Zorg dat OLVG altijd uw juiste adresgegevens heeft voor als we de rekening naar uw huis moeten sturen.

Onderzoek kwaliteit

1 werkdag na het invriezen van uw sperma, ontdooien we 1 buisje met sperma om de kwaliteit te onderzoeken. Uit het onderzoek blijkt wat er met het sperma kan gebeuren. De kwaliteit van het sperma is na het invriezen altijd iets lager dan voor het invriezen. Uw arts bespreekt met u de uitslag van het onderzoek. U kunt ook het Fertiliteitslaboratorium bellen om te vragen naar de kwaliteit van het sperma.

Niet langer bewaren

Is bewaren van uw ingevroren sperma niet langer nodig? Laat dit dan weten bij het Fertiliteitslaboratorium. U kunt ons bellen en om een standaardformulier vragen. U hoeft dan alleen de datum en uw handtekening in te vullen. Het formulier kunt u vervolgens terugsturen. U krijgt een brief als uw sperma vernietigd is.

Overlijden

Als u overlijdt, vernietigt het Fertiliteitslaboratorium uw sperma.
Als u in de overeenkomst heeft gezet dat een specifieke vrouw uw sperma ook na uw overlijden mag gebruiken, bewaart het Fertiliteitslaboratorium uw sperma.
Als de vrouw aangeeft het sperma niet meer te willen gebruiken, vernietigt het Fertiliteitslaboratorium uw sperma. Als de vrouw 43 is, vernietigt het Fertiliteitslaboratorium uw sperma ook.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Fertiliteitslaboratorium, locatie Oost, A1
020 599 31 16 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Bloedafname van OLVG. Laatst gewijzigd: