home

ICSI-behandeling : eicel bevruchten buiten de baarmoeder

Als u niet zwanger bent geworden na een ivf-behandeling of als de zaadcellen minder vruchtbaar zijn, kunt u soms zwanger worden via een ICSI-behandeling. In het laboratorium brengt een embryoloog 1 zaadcel met een kleine naald in een eicel. Daarna plaatst een arts de bevruchte eicel in de baarmoeder.

Over de ICSI-behandeling

Een ICSI-behandeling is een behandeling waarbij de bevruchting in het laboratorium gebeurt. Na de bevruchting plaatst de arts het embryo in de baarmoeder.
ICSI is de afkorting voor intracytoplasmatische sperma-injectie.
Een ICSI-behandeling lijkt veel op een ivf-behandeling. Bij een ivf-behandeling brengt de embryoloog meerdere zaadcellen in de buurt van de eicel. Een embryoloog werkt in een laboratorium. Bij een ICSI-behandeling gebruikt de embryoloog maar 1 zaadcel per eicel.

U kunt om verschillende redenen een ICSI-behandeling krijgen:

  • Er zijn minder dan 1 miljoen bewegende zaadcellen in het sperma.
  • Er zitten afweerstoffen in het sperma. Door de afweerstoffen kunnen de zaadcellen soms niet bij de eileider komen.
  • Er waren weinig of geen embryo’s na een ivf-behandeling.

De kans om zwanger te worden met een ICSI-behandeling hangt af van uw leeftijd. U kunt geen ICSI-behandeling krijgen als u ouder bent dan 43 jaar.
Bij een ICSI-behandeling heeft u ongeveer 20 procent kans om zwanger te worden. De kans om zwanger te worden hangt af van uw leeftijd.
Als u zwanger bent geworden door een ICSI-behandeling, heeft u 8 tot 10 procent kans op een miskraam.

Onderzoek voor de ICSI-behandeling

Om te kijken of u een ICSI-behandeling kunt krijgen, kan de arts voor u een oriënterend fertiliteitsonderzoek aanvragen. Bij dat onderzoek worden uw spermacellen en bloed gecontroleerd. Lees hier meer over op de webpagina: Onderzoek als u niet zwanger wordt.
De uitslag van het bloedonderzoek is na 6 tot 12 weken bekend.

Zo gaat een ICSI-behandeling

Een ICSI-behandeling lijkt veel op een ivf-behandeling. Bij een ICSI-behandeling brengt de embryoloog 1 zaadcel in een eicel met een kleine naald.
De arts zuigt de eicellen uit de eierstokken met een holle naald. Dit heet een punctie. Voor de behandeling zijn zaadcellen nodig. De embryoloog haalt de zaadcellen uit de zaadlozing.
De embryoloog brengt de zaadcel in een eicel met een kleine naald in het laboratorium. Dit is de bevruchting.

Na de behandeling

Een paar dagen na de bevruchting, wanneer het embryo uit ongeveer 8 cellen bestaat, plaatst de arts het embryo in de baarmoeder.
Na ongeveer 2 weken kunt u een zwangerschapstest doen.

Risico’s van ICSI-behandeling

Kiezen voor een ICSI-behandeling kan moeilijk zijn. Er zijn voordelen en nadelen aan een ICSI-behandeling. De arts kan u helpen met het maken van een keuze.

Er is nog veel onzeker over de gevolgen van een ICSI-behandeling. De behandeling kan daarom zwaar zijn voor u en uw partner. Praat erover met elkaar, met uw vrienden en met uw familie. Het kan ook helpen om te praten met andere mensen die een ICSI-behandeling hebben gehad. Lees hier meer over op de webpagina van patiëntenvereniging Freya.

Wanneer moet u ons bellen?

Iedere behandeling heeft risico’s. Bij een ICSI-behandeling bestaat een kleine kans op een infectie.

Bel meteen de polikliniek Fertiliteit als u 1 of meer van deze klachten heeft:

  • meer dan 38,5 graden koorts
  • buikpijn
  • andere afscheiding

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek VEVO, locatie Oost, P1
020 599 34 81 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

Polikliniek Fertiliteit, locatie West, route 22
020 510 86 14 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

Als de polikliniek niet bereikbaar is, belt u met klachten die echt niet kunnen wachten naar de Spoedeisende Hulp via het algemene telefoonnummer van OLVG.

OLVG, locatie Oost
020 599 91 11

OLVG, locatie West
020 510 89 11

Is de situatie levensbedreigend, bel dan 112.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Fertiliteit van OLVG. Laatst gewijzigd: