Meer informatie over MijnOLVG
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Met het patiëntenportaal MijnOLVG kunt u in een beveiligde digitale omgeving uw persoonlijke medische dossier inzien. Om MijnOLVG te gebruiken heeft u een BSN, mobiel telefoonnummer en/of e-mailadres nodig.
Naar MijnOLVGIn MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
De behandeling van baarmoederkanker bestaat uit verschillende stappen. U krijgt tijdens uw behandeling met verschillende behandelaars en afdelingen te maken. Dit behandeltraject noemen wij een zorgpad. Onderaan deze pagina kunt u het behandeltraject per stap bekijken.
Baarmoederkanker is een kwaadaardige aandoening van het slijmvlies van de baarmoederholte. Kanker van de baarmoeder of endometriumkanker komt vooral voor bij vrouwen na de overgang. Elk jaar ontstaat de ziekte bij ongeveer 1900 vrouwen in Nederland.
Er is een relatie tussen de oestrogeenspiegel en het ontstaan van baarmoederkanker. Hierdoor komt baarmoederkanker vaker voor bij vrouwen die geen kinderen hebben gekregen, of bij vrouwen die laat in de overgang zijn.
Baarmoederkanker kan meerdere klachten of symptomen opleveren. Baarmoederkanker is een kankersoort die meestal snel ontdekt kan worden. De klachten hoeven niet allemaal tegelijk voor te komen. Herkent u één of meerdere van onderstaande symptomen? Dan kunt u na overleg met uw huisarts een verwijzing vragen naar OLVG.
De behandeling is vrijwel altijd een operatie waarbij de baarmoeder en eierstokken worden verwijderd. Soms is ook bestraling nodig. De kans op genezing is afhankelijk van het stadium waarin de ziekte wordt ontdekt.
U kunt voor een afspraak worden verwezen naar de polikliniek:
Er zijn verschillende onderzoeken die plaats kunnen vinden om de diagnose baarmoederkanker vast te stellen. Naast een inwendig onderzoek, inclusief gynaecologisch onderzoek en rectaal toucher (onderzoek van de anus en endeldarm) en lichamelijk onderzoek, waarbij de klieren worden onderzocht, kunnen de volgende onderzoeken plaatsvinden:
Als de uitslagen van onderzoek bekend zijn, bespreekt een multidisciplinair team van artsen en deskundigen van Oncologisch Centrum Amsterdam wat de beste behandeling is in uw situatie.
Mensen met baarmoederhalskanker worden door een team van specialisten behandeld. Dit team bestaat uit een gynaecoloog, internist-oncoloog, radioloog, patholoog, nucleair geneeskundigen, gespecialiseerd verpleegkundigen en ondersteunende disciplines. Wij werken intensief samen met specialisten uit BovenIJ ziekenhuis, het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis, AMC en VUMC.
In het multidisciplinair overleg bespreekt het team de uitslagen van de onderzoeken die verricht zijn. Aan de hand hiervan wordt een behandeladvies geformuleerd. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de uitslagen van de onderzoeken, maar ook naar persoonlijke factoren die specifiek voor u van toepassing zijn. Dit kan bijvoorbeeld gaan over bijvoorbeeld uw algehele conditie, maar ook over eventuele persoonlijke voorkeuren omtrent een bepaalde behandeling.
Het behandeladvies wordt met u besproken.
Om kanker te kunnen bestrijden willen we er alles over weten. Artsen en onderzoekers hebben daarom zoveel mogelijk gegevens nodig over patiënten met kanker. De gegevens van alle patiënten met kanker in Nederland worden verzameld. Meer informatie
Vrouwen met baarmoederkanker worden meestal in OLVG behandeld. Soms gebeurt de behandeling in samenwerking met het Centrum Gynaecologische Oncologie Amsterdam (CGOA). Een deel van de behandeling kan dan in het AMC, VUmc of AVL plaatsvinden.
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij baarmoederkanker zoals een operatie. Bij een operatie worden meestal de baarmoeder, eierstokken, eileiders en lymfeklieren in de bekken verwijderd. Hoe ingrijpend de operatie zal worden uitgevoerd, hangt af van het stadium van de ziekte. De overige meest toegepaste behandelingen bij baarmoederkanker zijn: bestraling, chemotherapie en hormoontherapie. Vaak is een combinatie van deze behandelingen nodig.
Welke behandeling voor de patiënt het beste is, is afhankelijk van het soort kankercellen, de mate van kwaadaardigheid van deze cellen en van het stadium van baarmoederkanker. Bij de keuze van een behandeling speelt ook mee wat de patiënt zelf wil en aankan.
Als de behandeling is afgerond volgt het traject van nazorg. U krijgt regelmatig een afspraak bij uw specialist of casemanager. Doel is het verloop van uw ziekte en mogelijke klachten te vervolgen.
Afhankelijk van uw behandeling worden onderzoeken gedaan. In de nazorg is ook aandacht voor het dagelijks functioneren, werkhervatting, revalidatie en psychosociale problematiek. Lees meer over nazorg en controle bij baarmoederkanker
Inloophuizen
Centra voor revalidatie na kanker
Patiënten met kanker moeten tijdens hun behandeling op veel verschillende afdelingen binnen het ziekenhuis zijn voor onderzoeken en afspraken. Om u hierbij te helpen, heeft u gedurende het gehele behandeltraject een casemanager.
Voor patiënten met baarmoederkanker is de gespecialiseerd verpleegkundige of verpleegkundig specialist de casemanager
U kunt bij uw casemanager terecht met vragen.
Het multidisciplinaire behandelteam bestaat uit onderstaande specialisten. Voor een deel van de behandeling verwijzen we u door naar Centrum voor Gynaecologische Oncologie Amsterdam. Dit is een samenwerkingsverband van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, AMC en VUMC voor de behandeling van gynaecologische kanker.
De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Oncologische Zorg van OLVG. Laatst gewijzigd: 22 maart 2021