Photodynamische therapie : u kunt hiervoor terecht bij Dermatologie

Photodynamische (fotodynamische) therapie (PDT) wordt toegepast bij verschillende huidaandoeningen. Met PDT vernietigen we afwijkende huid(cellen). Eerst wordt de huid ingesmeerd met een speciale zalf, Metvix. Deze zalf bevat methyl-aminolevulinaat, dat actief wordt wanneer het aan licht van een bepaalde golflengte wordt blootgesteld. Door vervolgens de huid te belichten, gaan de afwijkende huidcellen kapot. Binnen enkele weken groeien er weer nieuwe, gezonde huidcellen. Met PDT worden alleen afwijkende huidcellen verwijderd en geen gezonde huid. Het geeft het mooiste resultaat in vergelijking met het wegsnijden van het weefsel.

Bepaalde vormen van huidkanker en voorstadia daarvan kunnen worden behandeld met PDT. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Basaalcelcarcinoom (BCC), met name de oppervlakkige variant
  • Morbus Bowen (MB)
  • Actinische Keratose  (AK)

Verloop

Voor de behandeling

De belichting kan pijnlijk zijn. De lamp is warm en brandt alleen maar op de ingesmeerde plekken. Dit kan een branderig, warm en soms pijnlijk gevoel geven. Wij adviseren u daarom om op de dag van de behandeling bij het ontbijt en 1 uur voor de belichting 2 tabletten paracetamol van 500 mg te nemen. Deze 4 tabletten samen zorgen ervoor dat de concentratie van paracetamol in het bloed tijdens de behandeling optimaal is.

U mag deze behandeling niet ondergaan indien u zwanger bent of borstvoeding geeft.

De behandeling

U ziet eerst de dermatoloog en de polikliniek assistente. Zij bekijken de plek die behandeld gaat worden nogmaals goed. De plek op de huid wordt, nadat de eventuele korstjes zijn verwijderd, afgetekend met een stift. Hierna wordt de plek ingesmeerd met de methyl-aminolevulinaatcrème, waarna het lucht- en lichtdicht afgedekt wordt met plastic en aluminiumfolie. Dit onderdeel is niet pijnlijk.

Tijdens de inwerktijd van de crème verblijft u op de polikliniek Dermatologie. Hier kunt u gebruik maken van een kamer waar wij voor koffie en thee zorgen. Na 3 uur wordt op de polikliniek Dermatologie het plastic, de aluminiumfolie en crème verwijderd en schoongeveegd met water.

De belichting duurt ongeveer 10 minuten. De te behandelen huidafwijking wordt belicht met een intensieve rode lichtbundel. De lamp wordt ingesteld en hangt 5 centimeter boven deze plek. Het intens felle rode licht is niet schadelijk voor de ogen of de omringende huid. Omdat het niet prettig is om lang in het felle licht te kijken, krijgt u een donkere bril op. Deze bril is op de polikliniek aanwezig.

Tijdens de belichting kan de polikliniek assistente ook nog voor de nodige pijnstillende verkoeling (vernevelen met water) zorgen.

Hoe vaak is de behandeling door middel van foto dynamische therapie nodig?
Mensen met diagnose basaalcelcarcinoom en morbus bowen krijgen 2 behandelingen met daartussen een week rust. Mensen met actinische keratose hebben maar 1 behandeling nodig.

Na de behandeling

Na de belichting is de behandelde huid nog tot 24 uur lichtgevoelig. Daarom wordt deze direct na de behandeling afgeplakt met een pleister. Deze pleister moet er 24 uur op blijven zitten.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Dermatologie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Dermatologie van OLVG. Laatst gewijzigd: