Meer informatie over MijnOLVG
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Er zijn verschillende soorten cytostatica, elk met elk een eigen werking. Sommige van deze medicijnen beïnvloeden de kankercel op het moment dat deze zich deelt. Andere cytostatica doen dit op een eerder tijdstip. De medicijnen hebben als overeenkomst dat zij ingrijpen op het groeiproces van kankercellen.
Chemotherapie kan bestaan uit één of meerdere cytostatica. Nadat de cytostatica zijn toegediend, volgt steeds een rustperiode die uit enkele dagen of weken kan bestaan. Zo’n periode van toediening en rust noemen we een kuur. Meestal bestaat de behandeling uit meerdere kuren.
Een behandeling met chemotherapie kan om verschillende redenen gegeven worden.
Niet alle soorten kanker zijn gevoelig voor cytostatica. Sommige kankercellen reageren na verloop van tijd niet meer op de cytostatica, terwijl de medicijnen eerder nog wel een groeiremmende reactie hadden. De kankercellen worden dan resistent.
Cytostatica hebben niet alleen invloed op kankercellen, maar ook op bepaalde gezonde cellen. Zij tasten vooral snelgroeiende cellen aan. Daarom kunnen ze bij de patiënt onbedoelde bijwerkingen veroorzaken. Gelukkig herstellen de gezonde cellen zich meestal vrij snel, waarna de bijwerkingen verdwijnen.
Mogelijke bijwerkingen zijn:
Welke bijwerkingen wel of niet kunnen optreden is afhankelijk van de cytostatica die gegeven wordt. Voor start van de behandeling wordt specifieke informatie meegeven over de betreffende behandeling.
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Dan kunt u contact opnemen met de afdeling waar u onder behandeling bent.