Atopisch eczeem : u kunt hiervoor terecht bij Dermatologie

Eczeem is een ziekte van de huid die bij veel mensen voorkomt. Atopisch eczeem is een aangeboren vorm van eczeem. Het wordt ook wel constitutioneel eczeem genoemd. Atopisch eczeem is een sterk jeukende ontsteking van de huid. De eerste verschijnselen beginnen meestal in de eerste levensjaren en verdwijnen dan weer tegen de puberteit of zelfs eerder. Atopisch eczeem kan zich echter ook voortzetten tot na de puberteit of pas na de puberteit beginnen. Het komt veel voor. Het is niet besmettelijk.

Hoe ontstaat het?

Atopisch eczeem heeft u vanaf de geboorte: de oorzaak komt van ‘binnenuit’. Het is een ziekte waarvoor een aangeboren aanleg bestaat. Ongeveer 70% van de patiënten heeft familieleden met eczeem, astma of hooikoorts. Door allerlei omstandigheden kan eczeem verergeren, bijvoorbeeld door water, fel zonlicht, koud weer en droge, warme lucht. Dit heeft allemaal een uitdrogend effect op de huid waardoor schilfering ontstaat. De natuurlijke beschermingsfunctie van de huid vermindert en de irritatie neemt toe.

Behandelingen

  • Zalf: U smeert speciale zalf op de eczeemplekken. De arts vertelt u welke zalf voor u het beste is. Voorbeelden zijn hormoonzalf, hormoonvrije zalven en als basisverzorging een gewone vette zalf.
  • Lichttherapie: Hierbij wordt gebruik gemaakt van ultraviolet-B-stralen (UVB). U kunt deze behandeling volgen in ons behandelcentrum.
  • Medicijnen: Dit wordt ook systemische therapie genoemd. U slikt hierbij geneesmiddelen als tabletten of capsules. Tot de systemische therapieën behoren onder andere Ciclosporine, Mycofenolaat,  Mofetil en Methotrexaat.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Dermatologie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Dermatologie van OLVG. Laatst gewijzigd: