UVB-therapie : u kunt hiervoor terecht bij Dermatologie

Behandeling met UVB-therapie (lichttherapie) is bedoeld voor patiënten met uiteenlopende huidafwijkingen, waaronder psoriasis of atopisch eczeem. Eén van de vormen van lichttherapie is de behandeling met ultraviolet-B stralen (UVB).

De dermatoloog bepaalt hoeveel behandelingen u nodig heeft, en hoeveel UVB-stralen nodig zijn. Het aantal benodigde behandelingen verschilt per huidziekte en per persoon. Iedereen reageert anders op de behandeling. Soms helpt de behandeling niet.
Wanneer de huidafwijking na een kuur met UVB-therapie verdwijnt, betekent dit meestal niet dat de huid voorgoed genezen is. UVB-therapie bestrijdt symptomen. De oorzaak van de huidziekte wordt hiermee echter niet aangepakt.

Verloop

De behandeling

Tijdens de behandeling staat u in een belichtingscabine. U wordt belicht met korte golf ultraviolet licht (UVB). De belichtingstijd kan variëren van enkele seconden tot vele minuten. De hoeveelheid licht wordt door de huidarts bepaald en vervolgens door de assistent ingesteld.

De belichtingstijd wordt elke behandeling langzaam opgehoogd. De behandeling vindt 2 keer per week plaats. Tussen de opeenvolgende belichtingen zit minimaal 1 rustdag, zodat de huid voldoende de tijd krijgt zich te herstellen. Na de behandeling is een lichte plaatselijke roodheid normaal. Dit verdwijnt meestal 8 uur na de behandeling.

Na de behandeling

Hoewel er bij UVB-therapie bijna geen bijverschijnselen zijn, kan het zijn dat u het gevoel krijgt dat u verbrand bent. Meestal is dit normaal, maar soms moet het belichtingsschema worden aangepast. Laat het dan ook weten aan de assistente als dit het geval is.

Draag na de belichting kleding over de belichte huid en gebruik een goed anti-zonnebrandmiddel. Vergeet vooral de handen en de oren niet. Op de dag van de behandeling mag u zich niet meer onbeschermd blootstellen aan zonlicht, vooral in de zomer niet.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Dermatologie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Dermatologie van OLVG. Laatst gewijzigd: