home

Aortaklepinsufficiëntie en -stenose : u kunt hiervoor terecht bij Hartcentrum

De aortaklep is 1 van de 4 kleppen in het hart. De aortaklep bevindt zich tussen de linker hartkamer (linker ventrikel) en de lichaamsslagader (aorta). De aortaklep kent twee belangrijke gebreken.

In de eerste plaats kan de aortaklep lekken. In dat geval sluit de klep niet goed, waardoor een deel van het bloed terugstroomt in de linkerkamer van het hart. Het hart zal om voldoende bloed vooruit te pompen nu harder moeten werken dan normaal. Ook zal het hart door dit teruggestroomde bloed onder druk komen te staan (volumebelasting) en op den duur dikker worden. Uiteindelijk kan dit leiden tot hartfalen. De medische term voor een lekkende aortaklep is een Aortaklepinsufficiëntie.

In de tweede plaats kan de aortaklep vernauwd zijn. Bij deze aandoening gaat de aortaklep niet helemaal open. Hierdoor kan het bloed niet goed uit het hart naar de lichaamsslagader (aorta) stromen. Om het bloed langs de vernauwde klep te pompen moet het hart harder werken dan normaal. Ook bij deze aandoening wordt de hartspier hierdoor op den duur dikker en stijver. De pompkracht neemt af. Net als bij een aorta insufficiëntie kan dit uiteindelijk leiden tot hartfalen en hartritmestoornissen.

Hoe ontstaat het?

Hartklepaandoeningen ontstaan in de meeste gevallen door:

  • Aangeboren hartklepafwijkingen
  • Een ziekte: door ontsteking en/of infectie aan de aortaklep
  • Ouderdom: door ouderdom zullen de hartkleppen verkalken waardoor de soepelheid verdwijnt en ze hard en stug worden. Bij sommige mensen begint deze verkalking al eerder en gaat dit proces sneller dan bij anderen. Risicofactoren voor versnelde verkalking van de aortaklep zijn hoge bloeddruk, suikerziekte, overgewicht, een ongezonde leefstijl (roken, onvoldoende lichaamsbeweging, ongezonde voeding) en een hoog cholesterol.

Klachten

Afhankelijk van de ernst en aard van de aortaklepaandoening ontstaan klachten. De eerste symptomen zijn kortademigheid, vooral ’s nachts en bij het liggen. Daarnaast komt drukkende pijn op de borst (angina pectoris) voor. De klachten nemen toe bij inspanning en verminderen in rust.

Onderzoeken

Voor het stellen van de diagnose zal de cardioloog u vragen stellen over uw klachten en lichamelijk onderzoek doen. De volgende onderzoeken kunnen noodzakelijk zijn:

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Hartcentrum. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Hartcentrum van OLVG. Laatst gewijzigd: