Meer informatie over MijnOLVG
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Een CT-scan maakt in 1 keer foto’s van alle kanten van de binnenkant van een lichaamsdeel. Een CT-scan gebeurt met röntgenstralen. Met een CT-scan is het mogelijk om ziektes of afwijkingen op te sporen. De hoeveelheid straling is klein en niet gevaarlijk. Tijdens een zwangerschap maken we liever geen CT-scan.
Tijdens het onderzoek krijgt u jodiumhoudend contrastmiddel via een infuus in een bloedvat. Wij controleren van tevoren uw nierfunctie. Dit gebeurt door bloedonderzoek. Als er extra maatregelen nodig zijn, nemen wij contact met u op.
Bent u allergisch voor jodium? Meld dit dan voor het onderzoek aan uw arts.
Op het moment dat u het contrastmiddel krijgt, kunt u het volgende merken:
Deze bijwerkingen verdwijnen na een paar minuten.
Bent u zwanger of mogelijk zwanger?Neem dan voor het onderzoek contact op met uw arts. Tijdens een zwangerschap doen we liever geen onderzoek met straling. Geeft u borstvoeding?Contrastvloeistof heeft geen invloed op de moedermelk. Na het onderzoek kunt u uw baby gewoon borstvoeding geven. |
Gebruikt u medicijnen om een stijve penis te krijgen? Dan mag u deze medicijnen 24 uur voor de CT-scan niet gebruiken. Deze medicijnen zijn levensgevaarlijk in combinatie met het medicijn nitroglycerine. Tijdens de CT-scan van uw hart krijgt u een infuus met nitroglycerine.
U moet 1 uur en 30 minuten voor het onderzoek volledig nuchter zijn. Dit betekent dat u 1 uur en 30 minuten voor het onderzoek niet mag eten, drinken of roken.
Heeft u een CT-scan voor 13.00 uur? Dan mag u een licht ontbijt nemen zonder melkproducten zoals melk, boter, kaas of koffiemelk.
Een licht ontbijt is bijvoorbeeld:
U mag water uit de kraan drinken of water zonder koolzuur uit een fles.
Vanaf 1 uur en 30 minuten voor het onderzoek mag u niet meer eten, drinken of roken.
Heeft u een CT-scan na 13.00 uur? Dan mag u ontbijten en voor 11.30 uur een lichte lunch nemen zonder melkproducten zoals melk, boter, kaas of koffiemelk.
Een lichte lunch is bijvoorbeeld:
U mag water uit de kraan drinken of water zonder koolzuur uit een fles.
Vanaf 1 uur en 30 minuten voor het onderzoek mag u niet meer eten, drinken of roken.
U meldt zich 1 uur en 30 minuten vóór de CT-scan op de Hartfalen Lounge in OLVG West.
Een verpleegkundige helpt u bij de voorbereiding op de CT-scan:
Een verpleegkundige brengt u na de voorbereiding naar de afdeling Radiologie.
Op de afdeling Radiologie wordt de CT-scan gemaakt.
De zorgverlener die de CT-scan maakt, is een laborant. De laborant plakt speciale plakkers op uw borstkas. Via deze plakkers wordt uw hartslag gecontroleerd tijdens de CT-scan.
De CT-scan van het hart bestaat uit 2 delen:
In totaal duurt het onderzoek ongeveer 20 minuten.
De CT-scan wordt ook gebruikt voor patiënten die spoedeisende hulp nodig hebben.
Om medische redenen krijgen deze patiënten altijd voorrang. Soms is uw CT-scan daarom iets later dan afgesproken. Wij vragen hiervoor uw begrip.
U krijgt de uitslag van de CT-scan van de arts die de CT-scan voor u heeft aangevraagd.
Tijdens of na een onderzoek kunnen klachten ontstaan.
Bij dit onderzoek bestaat een kleine kans op de volgende complicaties:
Heel soms duurt een allergische reactie op jodiumhoudend contrastmiddel langer dan een dag. Als de klachten erger worden of niet over gaan, belt u op werkdagen met de afdeling Radiologie. In het weekend belt u met de huisartsenpost.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Afdeling Radiologie, locatie West, route 15
020 510 88 98 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
radiologie.afdeling@olvg.nl
Hartfalen Lounge, locatie West, route 36
020 510 82 63 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)