home

Hartkatheterisatie : u kunt hiervoor terecht bij Hartcentrum

Met een hartkatheterisatie is het mogelijk om de kransslagaderen, de aorta (grote lichaamsslagader) en de verschillende hartholten te onderzoeken. Wat wordt onderzocht is afhankelijk van de vraag van de cardioloog. Onderzoek naar de kransslagaderen heet een Coronair Angiogram (CAG).

Een hartkatheterisatie is nodig als de oorzaak van uw hartklachten onduidelijk is of als behandeling met medicijnen onvoldoende helpt. Het onderzoek geeft veel belangrijke informatie over de werking van uw hart. De cardioloog kan met deze informatie bepalen welke behandeling nodig is.

Verloop

Voorbereiding

Als u voor een dagbehandeling komt, bereidt u zich thuis voor op het onder­zoek. U kunt hiervoor de checklist (3.3) in de folder gebruiken. Bent u al opge­nomen in ons ziekenhuis? Dan bereiden we u op de afdeling voor op het onderzoek.

Het onderzoek

  • De cardioloog schuift een dun, soepel slangetje (katheter) via de slagader in uw pols, lies of elleboog naar het hart. Op een beeldscherm is de precieze plek van de katheter te zien.
  • Doordat de cardioloog contrastvloeistof door de katheters spuit zijn de aders en uw hart zichtbaar op een beeldscherm.
  • U wordt voor de katheterisatie voor één dag opgenomen op de Dagbehandeling van de afdeling Cardiologie. Het kan zijn dat u langer dan een dag moet blijven. Bijvoorbeeld omdat u nog een behandeling nodig heeft.

Na het onderzoek

Na de katheterisatie moet u nog enkele uren in het ziekenhuis blijven voor controle.
Uw cardioloog of verpleegkundig specialist bespreekt na het onderzoek de voorlopige uitslag met u. Meestal moet de cardioloog de filmopnames nog verder bestuderen voor hij een definitieve uitslag kan geven. Kijk voor meer informatie over de nazorg bij een hartcatherisatie in de folder ‘Nazorg via de lies’ of bij ‘Nazorg via de pols’.

Tips

Neem mee

Geldig legitimatiebewijs, verzekeringspasje, verwijsbrief.

Overzicht medicatie

Gebruikt u medicijnen? Neem dan uw actueel medicatieoverzicht mee (gratis via de apotheek).

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met het Hartcentrum. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Hartcentrum van OLVG. Laatst gewijzigd: