Uw dossier online inzien?
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Een hartritmestoornis is een afwijking van het normale hartritme, ook wel sinusritme genoemd. Bij sinusritme trekt het hart zich samen door een elektrische prikkel. De hartslag is dan regelmatig en klopt tussen de 50-100 keer per minuut. Tijdens inspanning kan dit oplopen tot 120-180 slagen per minuut. Bij een hartritmestoornis is er een afwijking in de vorming van de elektrische prikken of met de geleiding van de prikkel. Het kan zijn dat het hart te snel, te langzaam of onregelmatig samenknijpt.
Er zijn veel verschillende soorten ritmestoornissen, maar de meest voorkomende zijn:
Hartritmestoornissen kunnen verschillende oorzaken hebben. De belangrijkste factoren die de kans op hartritmestoornissen verhogen zijn:
Niet iedereen met een hartritmestoornis heeft hier last van. Klachten die kunnen ontstaan door een hartritmestoornis zijn:
Om het hartritme te onderzoeken is een aantal onderzoeken mogelijk:
Voor hartritmestoornissen zijn verschillende behandelingen mogelijk. Welke behandeling uw arts voorstelt is onder andere afhankelijk van de oorzaak van de hartritmestoornis en de plaats waar deze ontstaat. Mogelijke behandelingen naast een medicatieve behandeling zijn:
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met het Hartcentrum.
De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Hartcentrum van OLVG. Laatst gewijzigd: 25 juli 2017