home

Elektrische cardioversie : u kunt hiervoor terecht bij Hartcentrum

Bij een hartritmestoornis is de hartslag onregelmatig en/of te snel. Het hart functioneert dan minder goed. Met een elektrische cardioversie (ECV) proberen we het ritme van het hart te herstellen door een elektrische schok.

Een ECV is een veilige manier om het normale hartritme (sinusritme) te herstellen bij patiënten met een hartritmestoornis. Met een defibrillator geeft de arts een elektrische schok aan het hart, om deze als het ware opnieuw op te starten of te ‘resetten’.

Het verloop van de behandeling kan voor OLVG, locatie Oost en OLVG, locatie West verschillen. Kijk voor meer informatie over de ECV in de folder van de betreffende locatie.

Verloop

text-basics

Voorbereiding

Om eventueel bloedstolsel te voorkomen, worden er in het algemeen voor een ECV 4 tot 6 weken bloedverdunnende medicijnen gegeven. Hierop zijn soms uitzonderingen mogelijk.

  • Voor een ECV moet iemand nuchter zijn. Nuchter zijn betekent dat er een aantal uren voor de operatie niets meer is gegeten, gedronken of geroken. In de folder vindt u meer informatie hierover.
  • Als u in behandeling bent bij de trombosedienst, geef dan door wanneer de ECV plaatsvindt.
  • Als u diabetesmedicatie gebruikt, krijgt u advies om uw medicatie aan te passen.

Belangrijk

Op de ochtend van de geplande ECV bepalen wij bij gebruik van vitamine K-antagonisten (acenocoumarol of fenprocoumon) of het bloed voldoende is verdund. Als dit niet zo is, stellen we de behandeling uit. Bij de nieuwe antistollingsmiddelen is dat niet nodig/mogelijk. Wel dient u deze medicijnen daadwerkelijk genomen te hebben!

De behandeling

De behandeling duurt ongeveer 15 minuten.

  • Eerst wordt er een slaapmiddel gegeven. Met het slaapmiddel duurt het ongeveer 10 minuten om in slaap te komen.
  • Tijdens de slaap worden er één of meerdere elektrische schokken gegeven. Daar merkt de persoon niets van.

Na de behandeling

Als de controles in orde zijn, mag iemand met een begeleider naar huis. Er vindt een vervolgafspraak voor over 4 tot 6 weken plaats op de polikliniek. Als het nodig is, wordt er een recept meegegeven. Ook geven wij een brief mee voor de huisarts en het laatste ECG.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Hartcentrum.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Hartcentrum van OLVG. Laatst gewijzigd: