Een video-afspraak bij OLVG : persoonlijk contact met uw arts vanuit huis

Icoon videoafspraken

Bij verschillende afdelingen in OLVG is het mogelijk om een medische afspraak via videobellen te doen. Dit noemen wij een video-afspraak.

Bij een video-afspraak kunt u uw zorgverlener zien en met hem of haar praten via het beeldscherm van uw computer, laptop, tablet of smartphone. U hoeft dus niet naar OLVG te komen.  Naast video-afspraken blijven ook telefonische afspraken en afspraken in OLVG mogelijk. Per keer wordt gekeken welk type afspraak het meest geschikt is.

Een veilige en volwaardige afspraak

Een video-afspraak vervangt een telefonische afspraak of een afspraak in OLVG en is daarmee een volwaardige afspraak. OLVG declareert deze afspraak bij de zorgverzekeraar, net als bij een afspraak waarbij u wel naar het ziekenhuis komt.

Een video-afspraak is geschikt voor afspraken waarbij geen lichamelijk onderzoek of behandeling in het ziekenhuis nodig is. Voorbeelden daarvan zijn controle-afspraken of afspraken om de uitslag van een onderzoek te bespreken.

Een video-afspraak is net zo veilig en vertrouwelijk als een afspraak in OLVG. Wij gaan voorzichtig met uw gegevens om. De video-afspraak wordt niet opgenomen of opgeslagen en vindt plaats via een beveiligde verbinding.

De video-afspraak start vanuit MijnOLVG, het patiëntenportaal van OLVG. Om gebruik te maken van video-afspraken, heeft u dus een MijnOLVG-account nodig. Op uw tablet of smartphone kunt u gebruikmaken van de MijnOLVG-app. Heeft nog geen MijnOLVG-account? Kijk op www.olvg.nl/mijnolvg voor meer informatie.

 

Voordelen van een video-afspraak

  • U hoeft niet naar OLVG te komen voor uw afspraak. Dit scheelt u tijd en reis- en parkeerkosten.
  • Het gesprek vindt plaats in uw eigen, vertrouwde omgeving.
  • Er kunnen gemakkelijk meer mensen bij de afspraak aanwezig zijn. Bijvoorbeeld uw partner, kind of mantelzorger. Dit is ook mogelijk als zij op een andere locatie zijn dan uzelf.

Als u graag een video-afspraak wilt, bespreek dit dan gerust met uw zorgverlener. Op dit moment is een video-afspraak nog niet op alle afdelingen mogelijk. Soms zijn er ook medische redenen om een ‘gewone’ afspraak in het ziekenhuis te maken.

 

Wat heeft u nodig voor een video-afspraak?

  1. Een account in MijnOLVG, het patiëntenportaal van OLVG.
  2. Een computer of laptop met een webcam óf een tablet of smartphone waarop u de app MijnOLVG-app heeft geïnstalleerd.
  3. Een goede internetverbinding.

 

 

Tips voor uw video-afspraak

  • Zorg ervoor dat u in een rustige, afgesloten ruimte zit. Het is belangrijk dat het stil is in de ruimte, zodat uw zorgverlener u goed kan verstaan.
  • Gebruik een koptelefoon of oortjes met microfoon.
  • Zorg ervoor dat uw laptop, tablet of smartphone is opgeladen.
  • Voor uw video-afspraak heeft u een goede internetverbinding nodig. Zorg ervoor dat uw medebewoners tijdens uw video-afspraak zo weinig mogelijk gebruikmaken van het internet in huis.

Algemene tips om het gesprek met uw arts voor te bereiden vindt u op www.olvg.nl/goedvoorbereid

 

Uw video-afspraak annuleren of verzetten

Het kan voorkomen dat u uw video-afspraak door omstandigheden niet door kan gaan. U kunt uw video-afspraak zelf annuleren via MijnOLVG. Het verzetten van uw video-afspraak is niet mogelijk via MijnOLVG. Annuleer hiervoor eerst uw video-afspraak, en geef in het opmerkingenveld duidelijk aan dat u uw video-afspraak wilt verzetten. De polikliniekmedewerker plant vervolgens een nieuwe video-afspraak voor u in.