home

Een video-afspraak bij OLVG : persoonlijk contact met uw arts vanuit huis

Icoon videoafspraken

Bij verschillende afdelingen in OLVG is het mogelijk om een medische afspraak via videobellen te doen. Dit noemen wij een video-afspraak.

Bij een video-afspraak kunt u uw zorgverlener zien en met hem of haar praten via het beeldscherm van uw computer, laptop, tablet of smartphone. U hoeft dus niet naar OLVG te komen.  Naast video-afspraken blijven ook telefonische afspraken en afspraken in OLVG mogelijk. Per keer wordt gekeken welk type afspraak het meest geschikt is.

Een veilige en volwaardige afspraak

Een video-afspraak vervangt een telefonische afspraak of een afspraak in OLVG en is daarmee een volwaardige afspraak. OLVG declareert deze afspraak bij de zorgverzekeraar, net als bij een afspraak waarbij u wel naar het ziekenhuis komt.

Een video-afspraak is geschikt voor afspraken waarbij geen lichamelijk onderzoek of behandeling in het ziekenhuis nodig is. Voorbeelden daarvan zijn controle-afspraken of afspraken om de uitslag van een onderzoek te bespreken.

Een video-afspraak is net zo veilig en vertrouwelijk als een afspraak in OLVG. Wij gaan voorzichtig met uw gegevens om. De video-afspraak wordt niet opgenomen of opgeslagen en vindt plaats via een beveiligde verbinding.

De video-afspraak start vanuit MijnOLVG, het patiëntenportaal van OLVG. Om gebruik te maken van video-afspraken, heeft u dus een MijnOLVG-account nodig. Op uw tablet of smartphone kunt u gebruikmaken van de MijnOLVG-app. Heeft nog geen MijnOLVG-account? Kijk op www.olvg.nl/mijnolvg voor meer informatie.

 

Voordelen van een video-afspraak

  • U hoeft niet naar OLVG te komen voor uw afspraak. Dit scheelt u tijd en reis- en parkeerkosten.
  • Het gesprek vindt plaats in uw eigen, vertrouwde omgeving.
  • Er kunnen gemakkelijk meer mensen bij de afspraak aanwezig zijn. Bijvoorbeeld uw partner, kind of mantelzorger. Dit is ook mogelijk als zij op een andere locatie zijn dan uzelf.

Als u graag een video-afspraak wilt, bespreek dit dan gerust met uw zorgverlener. Op dit moment is een video-afspraak nog niet op alle afdelingen mogelijk. Soms zijn er ook medische redenen om een ‘gewone’ afspraak in het ziekenhuis te maken.

 

Wat heeft u nodig voor een video-afspraak?

  1. Een account in MijnOLVG, het patiëntenportaal van OLVG.
  2. Een computer of laptop met een webcam óf een tablet of smartphone waarop u de app MijnOLVG-app heeft geïnstalleerd.
  3. Een goede internetverbinding.

 

 

Tips voor uw video-afspraak

  • Zorg ervoor dat u in een rustige, afgesloten ruimte zit. Het is belangrijk dat het stil is in de ruimte, zodat uw zorgverlener u goed kan verstaan.
  • Gebruik een koptelefoon of oortjes met microfoon.
  • Zorg ervoor dat uw laptop, tablet of smartphone is opgeladen.
  • Voor uw video-afspraak heeft u een goede internetverbinding nodig. Zorg ervoor dat uw medebewoners tijdens uw video-afspraak zo weinig mogelijk gebruikmaken van het internet in huis.

Algemene tips om het gesprek met uw arts voor te bereiden vindt u op www.olvg.nl/goedvoorbereid

 

Uw video-afspraak annuleren of verzetten

Het kan voorkomen dat u uw video-afspraak door omstandigheden niet door kan gaan. U kunt uw video-afspraak zelf annuleren via MijnOLVG. Het verzetten van uw video-afspraak is niet mogelijk via MijnOLVG. Annuleer hiervoor eerst uw video-afspraak, en geef in het opmerkingenveld duidelijk aan dat u uw video-afspraak wilt verzetten. De polikliniekmedewerker plant vervolgens een nieuwe video-afspraak voor u in.

Hulp bij een video-afspraak

Voor meer informatie over MijnOLVG kunt u de veelgestelde vragen bekijken.

Staat uw vraag er niet bij of heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met ons Patienten Servicepunt.

De Openbare Bibliotheek Amsterdam biedt hulp bij digitaal. Wilt u meer weten over uw computer of lukt het niet helemaal om te videobellen? U kunt in de OBA gratis naar een inloop. U kunt oefenen in de bibliotheek en er zijn cursussen. Meer informatie staat op de website van de OBA.

Meer over digitale zorg thuis is ook te vinden op de site Thuis kan het ook