Aandoeningen & behandelingen

Slaapapneu u kunt hiervoor terecht bij Longgeneeskunde

Slaapapneu of het obstructief slaapapneusyndroom, afgekort OSAS, komt veel voor in de Westerse wereld. OSAS is een slaapstoornis waarbij mensen tijdens hun slaap korte perioden van ademstilstand hebben. OSAS komt vooral voor bij mensen met overgewicht. Ruim een half miljoen Nederlanders lijdt aan een meer of minder ernstige vorm van obstructief slaapapneusyndroom.

Klachten

Vaak herkent de partner slaapapneu eerder dan de patiënt zelf. Klachten die kunnen wijzen op het obstructief slaapapneusyndroom zijn:

  • Snurken en/of onrustig slapen
  • Onregelmatig ademen of ophouden met ademen gedurende de nacht
  • Niet uitgerust wakker worden
  • Abnormale slaperigheid overdag
  • Concentratiestoornissen
  • Slaan of schoppen met benen tijdens de slaap
  • Angstige dromen

Onderzoeken

Heeft u klachten die op slaapapneu wijzen? U kunt met uw huisarts bespreken of verder onderzoek nodig is. Uw huisarts kan u verwijzen naar OLVG voor een zogenoemd slaaponderzoek. Hierbij werken de longarts, neuroloog en KNO-arts samen.

Het slaaponderzoek vindt plaats in een speciaal daarvoor ingerichte kamer. Hier worden tijdens uw slaap uw belangrijkste lichaamsfuncties gemeten. Na aankomst op de afdeling, om ongeveer 21.00 uur, wordt u op de apparatuur aangesloten. Terwijl u rustig ligt te slapen, wordt het onderzoek uitgevoerd. De volgende ochtend na het ontbijt wordt longfunctieonderzoek verricht en daarna kunt u weer naar huis.

Behandelingen

Leefstijlverandering

Bij lichte vormen van OSAS kan een verandering in leefstijl voldoende zijn om de klachten te stoppen. Bijvoorbeeld gewichtsvermindering, geen alcohol meer drinken voor het slapen gaan of stoppen met het slikken van slaappillen.

MRA

MRA (mandibulair repositie-apparaat) wordt ook wel (anti) snurkbeugel genoemd. De MRA is een soort gebitsprothese die speciaal voor u op maat wordt gemaakt. De prothese voorkomt dat uw kaak en tong naar achteren zakken tijdens het slapen, waardoor de luchtwegen open worden gehouden.

Positieve drukbeademing

Bij ernstiger vormen van OSAS wordt vaak gekozen worden voor positieve drukbeademing. Een licht positieve luchtdruk toegediend met een luchtpompje via een kapje op uw neus en/of mond voorkomt het samenvallen van de luchtwegen tijdens de slaap. De meest gebruikte variant is CPAP (continuous positive airway pressure). Hierbij is de luchtdruk zowel tijdens de inademing als tijdens de uitademing (continu) even hoog.

Operatie

Bij een klein deel van de OSAS-patiënten kan de KNO-arts de klachten meteen operatie verhelpen. Zo'n operatie is bij lang niet alle patiënten succesvol, de KNO-arts zal dus goed kijken de patiënt hiervoor in aanmerking komt.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Longgeneeskunde.