home

Slaappositietrainer : SPT bij positie-afhankelijke slaapapneu

Bij slaapapneu stopt u tijdens het slapen soms kort met ademhalen. Als dit vaker gebeurt wanneer u op uw rug ligt, heet dit positie-afhankelijke slaapapneu of POSAS. U kunt dan een SPT krijgen. Een SPT geeft een signaal als u op uw rug slaapt. Als u op uw zij of op uw buik slaapt, heeft u minder last van ademstops.

Over de SPT

Om te leren op uw zij of buik te slapen, krijgt u een klein apparaatje dat u met een band om de borst draagt als u slaapt. Dit is een slaappositietrainer. De afkorting is SPT.
De SPT meet tijdens uw slaap of u op uw rug, buik of op uw zij ligt. Als u op uw rug ligt, gaat de SPT zacht trillen. Het trillen is voor u een signaal om op uw zij of buik te gaan liggen.
Veel mensen met slaapapneu hebben meer ademstops als zij op hun rug slapen. Met hulp van de SPT leert u op uw zij of op uw buik te slapen. Hierdoor heeft u minder last van ademstops tijdens het slapen.
U krijgt de SPT van een medewerker van Vivisol. Vivisol is leverancier van medische hulpmiddelen en verantwoordelijk voor installatie en onderhoud hiervan.

Zo gaat de behandeling

  • Uw arts in OLVG bespreekt met u de mogelijkheid van een behandeling met de SPT.
  • Een medewerker van Vivisol komt naar OLVG om u uitleg te geven over de SPT.
  • U krijgt de SPT mee naar huis.
  • Elke keer als u gaat slapen, plaatst u de SPT met de band om uw borst.
  • De SPT meet wanneer u op uw rug ligt. Als u op uw rug ligt, geeft het apparaat een kleine trilling. Hierdoor gaat u op uw zij liggen.
  • Als u wilt, kunt u de gegevens van de zelf op uw computer zetten. U kunt dan zien hoe vaak en wanneer u op uw rug ligt.
  • Uw natuurlijke slaapgedrag blijft hetzelfde.

Zo gaat het verder

Na 1 maand heeft u een afspraak met een medewerker van Vivisol.
De medeweker van Vivisol en uw arts in OLVG kunnen de gegevens van uw SPT bekijken. De arts controleert hoe het gaat met uw slaapapneu.  

Aandoeningen

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Slaapcentrum, locatie West, route 4
020 510 87 47 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

Vivisol
webshop@vivisol.nl
013 523 10 20

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Slaapcentrum van OLVG. Laatst gewijzigd: