home

Slaapapneu : OSAS, Obstructieve Slaapapneu Syndroom

Als u slaapapneu heeft, stopt u tijdens het slapen korte periodes met ademhalen. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld onrustig slapen of moe zijn overdag. Een andere naam voor slaapapneu is het Obstructieve Slaapapneu Syndroom. De afkorting hiervoor is OSAS. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij slaapapneu. Met uw arts bespreekt u welke behandeling het beste bij u past.
Thuisarts logo Onderstaande informatie is afkomstig van Thuisarts.nl

In het kort

 • Bij slaapapneu betekent: niet ademen tijdens de slaap.
 • De adempauzes duren 10 seconden of langer.
 • Overdag bent u moe of slaperig.
 • Heeft u overgewicht? De klachten kunnen verdwijnen als u afvalt.
 • Drink geen alcohol. En slaap niet op uw rug.
 • Een speciaal bitje in de mond, beademing in de nacht of een operatie kan helpen. 

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu betekent 'niet ademen tijdens de slaap’. Iemand met slaapapneu stopt vaak met ademen tijdens de slaap. De adempauzes duren 10 seconden of langer.

Van de 100 mensen heeft waarschijnlijk 1 persoon slaapapneu. Het is niet precies bekend hoe vaak het voorkomt, omdat het niet altijd wordt ontdekt.

Slaapapneu komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Het komt vooral voor bij mensen van 45 tot 65 jaar.

Welke klachten heb ik bij slaapapneu?

Dit gebeurt er als u last heeft van slaapapneu:

 • Tijdens het slapen stopt u vaak met ademen: dit gebeurt meer dan 5 keer per uur.
 • Een adempauze duurt 10 seconden of langer.  
 • U kunt vaker wakker schrikken. U kunt het gevoel hebben dat u stikt.
 • Hierdoor kunt u onrustig slapen.
 • Sommige mensen merken niets en slapen gewoon door.

Door de adempauzes bent u overdag erg slaperig en niet goed uitgerust. U kunt minder goed opletten. Daardoor heeft u meer kans op een ongeluk, bijvoorbeeld op uw werk of in het verkeer.

Slaapapneu kan samengaan met andere problemen:

Hoe ontstaat slaapapneu?

Slaapapneu ontstaat doordat uw keel slap is en daardoor even dicht zit.

Als u slaapt, ontspant u zich helemaal. Bij sommige mensen wordt de keel dan zo slap, dat er geen lucht meer doorheen kan. Of veel minder lucht. Dat gebeurt bij slaapapneu. Daardoor kan er even geen lucht in of uit de longen. De ademhaling stopt dus even. Uw lichaam krijgt dan minder zuurstof. Erna gaat u vanzelf weer ademen. Het kan zijn dat u dan wakker wordt of gewoon blijft slapen.

Bij overgewicht komt dit vaker voor. Ook als u op uw rug slaapt. En door veel alcohol drinken is de kans op adempauzes tijdens de slaap groter.

U hoeft niet bang te zijn dat u helemaal stopt met ademen.

Onderzoek bij slaapapneu

Naar het ziekenhuis

Bij klachten van slaapapneu stuurt de huisarts u door voor verder onderzoek. De huisarts stuurt u hiervoor naar een neuroloog, keel-neus-oorarts of longarts.

Om te kijken of u slaapapneu heeft, krijgt u een slaaponderzoek. Terwijl u slaapt, meet een apparaat hoe vaak en hoe lang uw adem stopt. Dit onderzoek kan thuis of in het ziekenhuis.

Controles door huisarts

Slaapapneu geeft waarschijnlijk een grotere kans op ziekten van hart en bloedvaten. De huisarts controleert daarom uw gewicht, bloeddruk, bloedsuiker, nieren en cholesterol.

Wat kan ik zelf doen bij slaapapneu?

 • Heeft u overgewicht? Uw klachten kunnen minder worden of weggaan als het u lukt af te vallen
  U kunt ook meedoen aan een leefstijlprogramma.
 • Géén alcohol drinken is het beste voor uw gezondheid. Drinkt u toch? Drink dan niet meer dan 1 glas alcohol op een dag. En drink niet iedere dag.
 • Gebruik géén slaapmiddelen. Alcohol, drugs, kalmeringsmiddelen en slaapmiddelen maken u nog slaperiger en minder alert.
 • Houd er rekening mee dat u overdag slaperig en minder alert bent. Vooral in het verkeer en bij het bedienen van zware machines kan dat gevaarlijk zijn. Neem contact op met de bedrijfsarts voor begeleiding in uw werk.
 • Probeer op uw buik of zij te slapen. Niet op uw rug.
  • Als u wilt, kunt u een tennisbal naaien in de achterkant van uw pyjama of slaapshirt, tussen de schouderbladen. Dat helpt om niet op uw rug te gaan liggen.
  • Er zijn ook apparaatjes die u hierbij kunnen helpen. Het apparaatje houdt bij hoe u ligt. Als u op uw rug gaat liggen, trilt het apparaatje. Dat helpt om anders te gaan liggen.

Is er een behandeling voor slaapapneu?

 • Sommige mensen stoppen minder vaak met ademen als ze met een speciaal bitje in de mond slapen.
 • Als dat niet genoeg helpt, kan de arts voorstellen beademing in de nacht te proberen. U draagt dan tijdens uw slaap een masker op uw mond of neus. Een machine naast uw bed blaast via het masker meer lucht in uw luchtwegen. De klachten kunnen hierdoor minder erg worden.
 • Soms is een operatie een oplossing. Dat kan een operatie in uw mond of keel zijn. Of een kaakoperatie. 

De behandelingen hebben voordelen en nadelen. Bespreek met uw arts wat het best bij uw situatie past. Gebruik hiervoor ook de Keuzekaart Slaapapneu.

Leefstijlprogramma

Wat goed kan werken tegen overgewicht is meedoen aan een leefstijlprogramma. Dit kan bij slaapapneu als u een BMI van 25 of hoger heeft.
U leert gezond eten, meer bewegen en uw gedrag veranderen. Daardoor houdt u de gezonde gewoontes vol. Zo valt u op een gezonde manier af. 
U krijgt hulp van een leefstijlcoach, diëtiste, fysiotherapeut of oefentherapeut. Uw huisarts kan u doorsturen.

Meer informatie over slaapapneu

Meer informatie over slaapapneu vindt u:

De informatie over slaapapneu hebben we gemaakt met:

Thuisarts logo Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.

Onderzoek in OLVG

Uw arts onderzoekt of u slaapapneu heeft. Dit onderzoek heet een polysomnografie of een polygrafie. De Afdeling Klinische Neurofysiologie voert het onderzoek uit. Het onderzoek duurt 1 nacht, terwijl u slaapt.
Tijdens dit onderzoek kunt u thuis slapen. Soms is het nodig dat u 1 nacht in het ziekenhuis blijft.

Vaak krijgt u ook een slaapendoscopie om te achterhalen hoe en wanneer uw luchtweg tijdens de slaap dichtvalt. Dit onderzoek gebeurt via de afdeling KNO.

Behandeling in OLVG

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij slaapapneu.
Met uw arts bespreekt u wat voor u de beste behandeling is. Dit hangt af van:

 • het aantal keer dat u per uur stopt met ademen tijdens uw slaap
 • hoe slaperig u overdag bent
 • de bouw van uw lichaam

De mogelijke behandelingen zijn:

 • Continuous positive airway pressure
  De afkorting hiervoor is CPAP. Dit is een masker dat u helpt met ademen als u slaapt. U krijgt het masker via de afdeling Longgeneeskunde.
 • Mandibulair repositie apparaat
  De afkorting hiervoor is MRA. Dit is een soort beugel die u draagt als u slaapt. De beugel zorgt ervoor dat uw onderkaak niet naar achteren zakt als u slaapt. U krijgt de beugel via de Afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie.
 • Positietherapie
  U krijgt een apparaat dat u helpt om niet op uw rug te slapen. U krijgt dit apparaat via het Slaapcentrum.
 • Operatie
  Soms is een operatie mogelijk. Uw arts bespreekt de mogelijkheden met u.

Uw contactpersoon

In OLVG werken artsen van verschillende afdelingen samen om u zo goed mogelijk te helpen bij uw slaapapneu. Ook werkt OLVG samen met het Amsterdam UMC, locatie AMC en het Academisch Tandheelkundig Centrum Amsterdam, ACTA.
Om het voor u zo makkelijk mogelijk te maken, heeft u vanuit het Slaapcentrum in OLVG 1 vaste contactpersoon. Deze contactpersoon bespreekt uw onderzoeken en behandelingen met de verschillende artsen.

Gevolgen van slaapapneu

Autorijden

Als u slaapapneu heeft en klachten heeft van overmatige slaperigheid, is er meer kans dat u tijdens het autorijden in slaap valt. Er zijn speciale regels voor autorijden voor mensen met slaapapneu.
U bespreekt met uw arts of het veilig is voor u om auto te rijden. U kunt meer informatie krijgen via het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen of CBR en de Apneu Vereniging.

Verblijf in het ziekenhuis

Als u slaapapneu heeft, zijn er risico’s tijdens verblijf in een ziekenhuis tijdens slaap en verdovingen. Het is belangrijk dat uw zorgverleners weten dat u slaapapneu heeft.
Meld bij verblijf in het ziekenhuis aan uw arts dat u slaapapneu heeft. Ook als uw verblijf in het ziekenhuis niet met de slaapapneu te maken heeft.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Slaapcentrum, locatie West, route 4
020 510 87 47 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Slaapcentrum van OLVG. Laatst gewijzigd:

Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.