Home

POP-expertisecentrum psychiatrische hulp rondom uw zwangerschap 

De POP-poli adviseert zwangere vrouwen met een (voorgeschiedenis van) een psychiatrische ziekte over (medicamenteuze) behandelingsmogelijkheden gedurende de zwangerschap en postpartum. Om dit advies zo passend mogelijk te maken voor iedere individuele patiënt en het toekomstige kind, vormen wij een multidisciplinair team bestaande uit een Psychiater, Obstetricus (gynaecoloog) en een Pediater (kinderarts): POP. Elke specialist informeert de patiënt vanuit zijn eigen invalshoek, waarbij zowel de risico’s van een onbehandelde psychiatrische ziekte als de voordelen en risico’s van een (medicamenteuze) behandeling worden gewogen en toegelicht. 
Bekijk de video

Poliklinieken

Waar heeft u een afspraak? Klik op de poliklinieken voor locatie, route & contact.

Ervaringsverhaal

15 november 2019

Psychiatrische advisering rondom de zwangerschapdat je met zorg omringd bent, geeft vertrouwen

Liefdevol kijkt Nurdan naar haar slapende dochter in de wandelwagen. De bijna tien weken oude Soma ziet er gezond en tevreden uit. Net als Nurdan zelf. ‘Door de OLVG POP-poli voelden mijn man en ik ons veilig.’

Lees verder

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als ik stop met antidepressiva tijdens mijn zwangerschap?

Acuut stoppen van medicatie is doorgaans niet verstandig. Antidepressiva moeten langzaam worden afgebouwd om vervelende verschijnselen die gepaard kunnen gaan met een te snelle afbouw, zoals slapelooshied en agitatie, te voorkomen. Bij een zwangere vrouw of kraamvrouw geeft het stoppen met medicatie een verhoogde kans op hernieuwde of een toename van psychiatrische klachten. Als u tijdelijk wil stoppen met het gebruik van antidepressiva is het daarom belangrijk dit eerst met uw huisarts, psychiater en/of gynaecoloog te bespreken.

Mag ik borstvoeding geven als ik antidepressiva slik?

Ja, dat mag. Wel hebben bepaalde middelen dan de voorkeur. Zo wordt fluoxetine (Prozac) in hoge doseringen afgeraden omdat dit medicijn in een hogere  dosering overgaat in de borstvoeding. Ook heeft dit middel een langere halfwaardetijd (tijd die het middel nodig heeft om af te breken) dan de andere middelen. Dit kan ertoe leiden dat het middel zich ophoopt in het lichaam van de baby. Het is daarom belangrijk om in goed overleg met de behandelend arts af te stemmen welke antidepressiva in uw situatie het beste is als u borstvoeding wil geven.