Secundaire borstreconstructie met prothese : u kunt hiervoor terecht bij Plastische, reconstructieve, en handchirurgie

Als de borst vanwege borstkanker geamputeerd moet worden, is het mogelijk de borst te reconstrueren. Er zijn verschillende manieren om een borst te reconstrueren. Niet iedere methode is geschikt voor elke patiënt. Welke methode voor u het meest geschikt is, zal de plastisch chirurg met u bespreken. Verder worden uw mogelijkheden vaak besproken in het multidisciplinaire overleg over borstkanker. Bij dit overleg zitten meerdere specialisten die hun deskundigheid bundelen om de beste behandeling voor u uit te zoeken.

Een directe borstreconstructie houdt in dat de borstamputatie en de borstreconstructie tijdens dezelfde operatie plaatsvinden. Dit is niet altijd mogelijk en dan wordt er gekozen voor een uitgestelde of secundaire borstreconstructie. Dit houdt in dat de reconstructie plaatsvindt na de amputatie tijdens een aparte operatie.

De borst kan gereconstrueerd worden met eigen weefsel van de buik of de rug, of met een prothese.

De opties zijn als volgt:

  1. Directe reconstructie met eigen weefsel
  2. Directe reconstructie met prothese
  3. Secundaire reconstructie met eigen weefsel
  4. Secundaire reconstructie met prothese

Deze pagina gaat over de secundaire borstreconstructie met prothese.

Verloop

Voorbereiding

Bij secundaire reconstructie heeft er in het verleden een amputatie van de borst plaatsgevonden bij de oncologisch chirurg (mammachirurg).

Een operatie aan de borsten gebeurt altijd onder algehele verdoving. Verder zal u vrijwel altijd minimaal 1 nacht in het ziekenhuis overnachten. Medicijnen, al dan niet op doktersvoorschrift, kunnen bijwerkingen veroorzaken. Zorg er daarom voor dat u aan uw chirurg vertelt of u medicijnen gebruikt.

Roken

Verder heeft roken een slechte invloed op de wondgenezing en het herstel na de ingreep. Om het risico op problemen te minimaliseren wordt u aangeraden om minstens 6 weken voor de ingreep niet te roken.

De behandeling

Het verloop van de behandeling is als volgt:

  • De plastisch chirurg doet de reconstructie via het litteken van de amputatieoperatie.
  • De plastisch chirurg doet de reconstructie in 2 operaties met een tissue expander en een prothese. Een tissue expander is een ballon die geleidelijk gevuld wordt met vocht. U komt hiervoor 1 tot 2 keer per week op de polikliniek Plastische Chirurgie.
  • Als de huid voldoende is opgerekt, volgt er een rustperiode van 3 maanden. Hierna wordt de tissue expander verwijderd en de prothese geplaatst.
  • Vaak plaatst de plastisch chirurg enkele slangetjes (drains). Deze drains zorgen voor de afvoer van wondvocht en bloed.

Na de behandeling

Na de operatie doet u er goed aan om minimaal 6 weken rustig aan te doen. U mag 6 weken niet tillen of sporten en het wordt u zeer sterk afgeraden te roken tot 6 weken na de operatie.

Tips

Neem iemand mee

Neem iemand mee naar het gesprek over de opties voor borstreconstructie.

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Plastische Chirurgie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Plastische, reconstructieve, en handchirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: