Meer informatie over MijnOLVG
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
CTEPH staat voor chronische trombo-embolische pulmonale hypertensie. Het is een levensbedreigende vorm van pulmonale hypertensie, die gelukkig vaak met een operatie goed behandeld kan worden. Het is belangrijk om de ziekte zo vroeg mogelijk te herkennen. Een operatie heeft dan meer kans op genezing.
De longartsen in het OLVG zijn gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van CTEPH. Hierbij werken ze samen met artsen in het AMC en het VUmc (CTEPH-team Amsterdam).
Pulmonale hypertensie kent vele oorzaken en kan ook ontstaan als gevolg van een longembolie. Bij een longembolie is er een bloedprop (stolsel) vastgelopen in een of meer bloedvaten (slagaders) van de long. Bijna alle mensen die een longembolie hebben, herstellen weer volledig. 1 tot 4% van de patiënten geneest niet of niet helemaal, doordat het lichaam de bloedstolsels niet goed zelf op kan ruimen. Als deze stolsels na langere tijd meerdere vaten afsluiten, kan dit tot klachten leiden. Het bloed kan dan minder goed door de longen wegstromen. Hierdoor stijgt de bloeddruk in de longslagaders. Dan ontstaat de CTEPH.
Klachten die kunnen wijzen op pulmonale hypertensie en CTEPH: geleidelijk toenemende klachten van
Zeker als de klachten ontstaan na een doorgemaakte longembolie moet aan de diagnose CTEPH worden gedacht.
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Longgeneeskunde.