home

Scintigrafie longen : onderzoek doorbloeding en ventilatie longen

Een scintigrafie van de longen brengt de doorbloeding en ventilatie van uw longen in beeld. De arts kan zo onderzoeken of er een longembolie is. Ook kan de arts onderzoeken hoe de functie van uw longweefsel is. Voor het onderzoek krijgt u een kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof toegediend. Dit gebeurt met een injectie in een ader van uw arm. De radioactieve vloeistof veroorzaakt geen schade aan uw gezondheid of omgeving. U plast de radioactieve vloeistof gewoon weer uit. Het onderzoek duurt 30 tot 45 minuten.

Over een scintigrafie van de longen

Een longscintigrafie bestaat uit 2 delen: een longperfusie-scintigrafie en een longventilatie-scintigrafie.
U kunt 1 van de onderzoeken krijgen of allebei.

 • De longperfusie-scintigrafie controleert de doorbloeding van uw longen. Doorbloeding heet ook wel perfusie. We kijken of er een verstopping is in de longslagader: een longembolie. Een longperfusie-scintigrafie heet ook wel doorbloedings-scintigrafie.
 • De longventilatie-scintigrafie berekent de functie van het longweefsel. Dit doen we bijvoorbeeld voor een operatie. Een longventilatie-scintigrafie heet ook wel luchtverdelings-scintigrafie.

Bij een scintigrafie gebruiken we een gammacamera.

Gammacamera

 • Een gammacamera is een scanner.
 • De gammacamera scant de radioactieve straling in het lichaam en zet deze om in beelden.
 • De gammacamera maakt van dichtbij foto’s maar raakt uw lichaam niet aan.
 • Voor de kwaliteit van het beeld is het belangrijk dat u zo stil mogelijk ligt. Probeer niet te bewegen als de foto wordt gemaakt. 

Zo bereidt u zich voor

Bent u zwanger of mogelijk zwanger?

Neem dan voor het onderzoek contact op met uw arts. Tijdens een zwangerschap doen we liever geen onderzoek met straling.

Geeft u borstvoeding?

Via de borstvoeding krijgt uw baby een kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof binnen. Wij adviseren u om de borstvoeding tot 24 uur na het onderzoek af te kolven en weg te gooien.

Eten en drinken

 • U mag gewoon eten en drinken voor het onderzoek. Extra voorbereiding thuis is niet nodig.

Kleding

 • Draag kleding die u makkelijk uit en aan kunt trekken.
 • Draag geen kleding met metaal, zoals metalen ritsen, knopen of sieraden. Metaal houdt de straling tegen. De foto kan mislukken als u kleding met metaal draagt.

Zorg dat u 15 minuten voor het onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde bent.

Bij dit onderzoek gebruiken we een radioactieve stof. Daarom mag u geen zwangere vrouw of een kind jonger dan 10 jaar meenemen naar dit onderzoek.

We bellen u voor het onderzoek en bespreken de voorbereiding met u.

Zo gaat het onderzoek

Longperfusie-scintigrafie

 • U krijgt met een injectie in een ader in uw arm een kleine hoeveelheid radioactieve stof toegediend.
 • Tijdens de toediening moet u korte tijd helemaal platliggen en een paar keer diep inademen en uitademen. Dit is nodig om de stof goed over de longen te verdelen.
 • Daarna maken we vanuit 6 verschillende richtingen foto's van uw longen.

Longventilatie-scintigrafie

 • Bij dit onderzoek maken we dezelfde foto's als bij de longperfusie-scintigrafie.
 • Tijdens het maken van de foto’s ademt u een mengsel van lucht en een kleine hoeveelheid radioactief gas in. Dit gas heet krypton.
 • Het inademen gaat soms via een kapje over neus en mond. Soms gaat het via een mondstukje, waarbij uw neus even wordt afgesloten met een knijpertje.

Als u beide onderzoeken krijgt, doen we eerst de longperfusie-scintigrafie en meteen daarna de longventilatie-scintigrafie.

Het onderzoek duurt in totaal 30 tot 45 minuten.

Naar huis

Als u zich goed voelt, mag u na uw onderzoek meteen naar huis. U kunt zelf autorijden, fietsen of reizen met het openbaar vervoer.  

Adviezen voor thuis

 • Drink meer dan normaal. Zo plast u de radioactieve vloeistof sneller uit.
 • Was uw handen nadat u naar de wc bent geweest.

Zo gaat het verder

De uitslag van het onderzoek is niet meteen bekend. De arts die het onderzoek heeft aangevraagd, bespreekt de uitslag met u.

Aandoeningen

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Afdeling Nucleaire Geneeskunde, locatie West, route 12
020 510 88 77 (op werkdagen van 08.15 tot 16.45 uur)
nucleairegeneeskunde@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Radiologie en Nucleaire geneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: