home

Longembolie : u kunt hiervoor terecht bij Longgeneeskunde

We spreken van een longembolie, als er een bloedprop (stolsel) is vastgelopen in een of meer bloedvaten (slagaders) van de long. Sommige mensen merken hier heel weinig van, andere mensen juist heel veel.

Hoe ontstaat het?

Bij sommige patiënten met een longembolie is niet duidelijk wat de oorzaak is. Meestal ontstaat een longembolie op dezelfde manier als een trombosebeen: er ontstaat dan een stolsel in de bloedvaten in de benen (trombosebeen) of het bekken. Vanuit het been wordt het stolsel met het bloed meegevoerd naar de longen. Hier belemmert het vervolgens de bloeddoorstroming. Een longembolie ontstaat vaak na een operatie of een botbreuk. Ook kunnen stolsels makkelijk in de benen (of op andere plaatsen in het lichaam) ontstaan als bloed te langzaam stroomt. Bijvoorbeeld na langdurige bedrust of een lange vliegreis. Soms ontstaat een longembolie doordat het bloed uit zichzelf snel stolt. Dit kan komen door een aangeboren afwijking in het stollingssysteem, maar ook door bijvoorbeeld zwangerschap en kraambed.

Klachten

  • kortademigheid
  • pijn op de borst
  • hoesten (soms komt er een beetje bloed mee).
  • klachten die minder vaak voorkomen zijn koorts en hartkloppingen.

Behandelingen

Behandeling kan thuis of in het ziekenhuis plaatsvinden. Bijna alle mensen die een longembolie hebben, herstellen weer volledig. In 1 tot 4% van de gevallen geneest een patiënt niet of niet helemaal, doordat zijn lichaam de bloedstolsels niet goed zelf kan opruimen. Als deze stolsels na langere tijd meerdere bloedvaten afsluiten, kan dit tot klachten leiden. Het bloed kan immers minder goed door de longen wegstromen. Deze aandoening heet chronische trombo-embolische pulmonale hypertensie (CTEPH).

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Longgeneeskunde.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Longgeneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: