home

Psoriasis : rode, harde plekken en schilfers op de huid

Psoriasis is een huidziekte. Bij psoriasis krijgt u rode, harde plekken op de huid. U krijgt ook schilfers op de huid. Psoriasis is niet te genezen. U kunt wel een behandeling krijgen om minder last te hebben van de psoriasis.
Thuisarts logo Onderstaande informatie is afkomstig van Thuisarts.nl

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een ziekte van je huid. Je huid maakt te snel nieuwe cellen. Daardoor zijn de cellen niet goed. Ze gaan dood en blijven in je huid zitten. Zo krijg je dikke plekken met schilfers.

Ook kun je ontstekingen in of rond je gewrichten krijgen. En je nagels kunnen er anders uitzien.

Je kunt psoriasis op elke leeftijd krijgen. Maar vooral volwassenen krijgen de ziekte. Ongeveer 8 van de 1000 mensen heeft psoriasis.

Psoriasis is niet besmettelijk. Je kunt de ziekte niet van een ander krijgen. Of aan een ander geven. Het is veilig om iemand met psoriasis aan te raken.

Waardoor komt psoriasis?

Het is niet duidelijk waardoor psoriasis komt. Dit weten we wel:

 • Er is een ontsteking die je huid sneller hard maakt.
 • Psoriasis is niet besmettelijk.
 • De ziekte komt vaker voor bij mensen die roken. Of regelmatig alcohol drinken. Er is geen goed onderzoek gedaan om te weten of de psoriasis beter wordt als mensen stoppen met roken en alcohol drinken.

Psoriasis kan erfelijk zijn:

 • Van de 100 mensen die 1 ouder met psoriasis hebben, krijgen 10 mensen zelf ook psoriasis.
 • Van de 100 mensen die 2 ouders met psoriasis hebben, krijgen 50 mensen zelf ook psoriasis.

De plekken kunnen beginnen of erger worden door 1 of meer van deze dingen:

 • kapotte huid, zoals een wond
 • stress
 • een ontsteking in je lichaam
 • sommige medicijnen
  Bijvoorbeeld lithium, medicijnen tegen hoge bloeddruk, pillen tegen malaria en pijnstillers zoals ibuprofen en diclofenac.
 • licht van de zon
  Soms maakt het licht van de zon de plekken erger. Maar meestal is het licht juist goed voor de plekken.

Behandeling van psoriasis

De ziekte gaat nooit helemaal over. Wel kun je je klachten minder maken door de plekken in te smeren. Dit doe je elke dag.

Je begint met een vette crème of vette zalf. Hier zitten geen medicijnen of parfum in. 

Heb je ook schilfers tussen de haren op je hoofd? Dan kun je een shampoo met koolteer op de huid van je hoofd gebruiken.

Heb je meer jeuk, rode plekken en schilfers? Dan kun je ook medicijnen op je huid smeren. Bijvoorbeeld een zalf, crème, gel, lotion of schuim met medicijnen. Hiervoor heb je een recept van je huisarts nodig.

Lees meer over de behandeling bij de huisarts bij smeren bij psoriasis.

Hoe gaat het verder met psoriasis?

Psoriasis geneest niet door een behandeling. Het is belangrijk dat je met psoriasis leert leven. Dit is goed om te weten:

 • De plekken kunnen een tijdje wegblijven.
 • Het gebeurt heel soms dat de plekken opeens verdwijnen en niet meer terugkomen.
 • Smeren met crèmes of zalven maakt vaak je klachten minder.
 • Psoriasis met kleine ronde vlekken kan na ongeveer 5 weken genezen. Vooral kinderen en jongeren hebben deze soort psoriasis.
Erover praten

Schaam je je voor je plekken? Of ben je onzeker, angstig of somber door je ziekte? Praat erover. Bijvoorbeeld met je huisarts, de praktijkondersteuner of een psycholoog. Lees ook wat je nog meer kunt doen om goed met je ziekte om te gaan.

Naar de huid-therapeut

Je huisarts kan je doorsturen naar een huid-therapeut. Die legt veel uit over je ziekte. En helpt om goed met je huid om te gaan.

Naar de huid-arts

Je huisarts kan je doorsturen naar een huid-arts. Bijvoorbeeld als je veel of grote plekken hebt. Of de plekken worden niet beter na een behandeling met zalf met medicijnen.

Naar de arts die veel weet over ontstekingen in gewrichten

Sommige mensen hebben ook een ontsteking in of rond hun gewrichten. Dan kan de huisarts je doorsturen naar een arts die veel weet van ontstekingen in gewrichten. Deze arts is een reumatoloog.

Een ontsteking zit vaak in je vingers, tenen of knieën. Je gewricht wordt dan dik en vaak warm. Ook doet het pijn. Heb je een lichte huid, dan zie je ook dat je huid bij het gewricht rood wordt. Soms heb je ook ontstekingen in de rug of het bekken.

Andere behandelingen

Sommige mensen proberen een andere behandeling. Zoals kruiden, acupunctuur of een dieet. Er is nog niet genoeg onderzoek gedaan om te weten of deze behandelingen veilig zijn. En of ze helpen. Wil je 1 van deze behandelingen proberen? Bespreek dit met je huisarts.

Meer informatie over psoriasis

Thuisarts logo Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.

Behandeling in OLVG

Uw huisarts kan u doorverwijzen naar de dermatoloog van OLVG. De dermatoloog bespreekt met u welke behandeling het beste voor u is.

Zalf

Gebruik als basis een gewone, vette zalf om de huid in te vetten.
De meeste mensen met psoriasis krijgen eerst een behandeling met een speciale zalf.
De dermatoloog vertelt u welke zalf voor u het beste is. Voorbeelden van zalf zijn calcipotriol of hormoonzalf.
U smeert de zalf op de psoriasisplekken. De arts heeft met u besproken hoe u de zalf moet gebruiken.

Lichttherapie

Als zalf niet goed werkt, kunt u lichttherapie krijgen. Soms krijgt u zalf en lichttherapie tegelijk. Dit heet combinatietherapie.
U kunt meer lezen over lichttherapie op de webpagina: UVB-therapie.

Systemische therapie

Als u hele erge psoriasis heeft, kunt u systemische therapie krijgen. Omdat systemische therapie erge bijwerkingen kan geven, moet u vaker op controle komen. De arts onderzoekt dan uw huid en uw bloed.
Bij systemische therapie krijgt u medicijnen. Deze medicijnen slikt u door of krijgt u via een injectie of infuus.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Dermatologie, locatie Oost, P1
020 510 86 84 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

Polikliniek Dermatologie, locatie West, route 16
020 510 86 84 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Dermatologie van OLVG. Laatst gewijzigd:

Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.