Meer informatie over MijnOLVG
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Psoriasis is een huidziekte. Het maken van nieuwe huidcellen gaat te snel. De nieuwe huidcellen worden daardoor niet goed gemaakt. Ze gaan dood en stapelen zich op. De huid wordt op die plekken hard en er komen schilfers.
U kunt ook ontstekingen in uw gewrichten krijgen. En uw nagels kunnen er anders uit gaan zien.
Psoriasis is niet besmettelijk. Iemand aanraken met psoriasis kan dus geen kwaad.
U kunt het op elke leeftijd krijgen, maar het komt vooral voor bij volwassenen. Van de 1000 mensen hebben er ongeveer 8 psoriasis.
Waardoor psoriasis precies komt is niet bekend. Wat we wel weten:
De plekken kunnen beginnen of erger worden door 1 of meer van deze dingen:
Probeer geen dingen te doen die psoriasis erger kunnen maken:
Schrijf op wanneer u meer en minder klachten heeft. Dan herkent u misschien welke dingen bij u invloed hebben op de psoriasis.
Erover praten kan helpenVeel mensen met psoriasis schamen zich. Ze willen niet dat mensen hun plekken zien. Daardoor gaan ze bijvoorbeeld liever niet meer sporten, zwemmen of naar de kapper.
Misschien bent u ook onzeker, angstig of somber door de psoriasis. Praat erover. Bijvoorbeeld met uw huisarts, de praktijkondersteuner of een psycholoog. Zij kunnen helpen om goed met uw ziekte om te gaan.
Psoriasis is niet te genezen. U kunt de klachten wel minder maken door de plekken elke dag in te smeren.
Vette zalf (zonder medicijnen of parfum)Soms zijn er perioden waarin de jeuk, roodheid of schilfers erger worden. Dan smeert u de plekken ook in met een zalf (of een crème of lotion) met medicijnen:
U heeft hiervoor een recept van de huisarts nodig.
De medicijnen in de zalf hebben tijd nodig voordat ze goed helpen. De plekken worden soms eerst erger.
Zalf met hormonen (corticosteroïden)De meeste mensen starten met een zalf met hormonen. Deze hormonen remmen de ontsteking van de huid. De jeuk wordt ook minder.
Voorbeelden zijn betamethason en clobetasol.
Als u de zalf met hormonen vaak of lang gebruikt kan uw huid dunner worden. Of lichter van kleur. Smeer daarom nooit vaker of langer dan u met uw huisarts heeft afgesproken. Dan krijgt u bijna nooit bijwerkingen.
Gaat u weer stoppen met de zalf met hormonen? Stop dan nooit in 1 keer met smeren. Dan komen de klachten terug. Smeer de zalf op steeds minder dagen van de week. Dit heet afbouwen. Uw huisarts kan u hiervoor een schema geven.
Helpt de zalf met hormonen niet genoeg? Dan krijgt u ook een zalf met vitamine-D-analoog.
Zalf met vitamine-D-analoogIn deze zalf zit een stof die lijkt op vitamine-D. Het maakt de roodheid en schilfers minder.
U smeert het vaak samen met de zalf met hormonen. Dan heeft u minder kans op bijwerkingen.
Voorbeelden zijn calcipotriol en calcitriol.
Er zijn ook zalven met hormonen en vitamine-D-analoog erin.
Gezicht en lichaamsplooienOp het gezicht en in lichaamsplooien is uw huid dunner en gevoeliger. Bijvoorbeeld in de liezen, oksels, bilspleet of onder de borsten. Daarom mag u daar alleen een zalf met weinig hormonen smeren. Soms gebruikt u dit samen met een zalf met vitamine-D-analoog.
Plekken met een dikke laag schilfersPlekken met een dikke laag schilfers smeert u eerst in met een crème met salicylzuur bij huidaandoeningen.
Soms helpt een zalf beter met een speciaal verband erop. Dit heet een hydrocolloïd verband. Uw huisarts bespreekt dat met u als dat nodig is.
Bij psoriasis kan er een laag schilfers tussen de haren op uw hoofd zitten.
Dunne laag schilfersEen shampoo met koolteer kan goed helpen.
U kunt een speciale zalf tussen uw haren smeren. Bijvoorbeeld een zalf met salicylzuur 10% of een zalf met 25% cetiol V. Hiervoor heeft u een recept van de huisarts nodig.
U spreekt met uw huisarts af wanneer u voor controle komt. Dan bespreekt u hoe het gaat.
Psoriasis geneest niet door de behandeling. Wel kunnen de plekken een tijdje wegblijven. Smeren met crèmes of zalven kan uw klachten minder maken.
Het gebeurt heel soms dat de plekken opeens verdwijnen en niet meer terugkomen.
Bij kinderen kan een speciale vorm van psoriasis (psoriasis guttata) wel na 4 tot 6 weken genezen.
Schaamt u zich voor de plekken? Of bent u onzeker, angstig of somber door uw ziekte? Praat erover. Bijvoorbeeld met uw huisarts of de praktijkondersteuner. En lees wat u nog meer kunt doen om goed met uw ziekte om te gaan.
Naar de huidartsSoms is de psoriasis heel erg. U heeft bijvoorbeeld veel of grote plekken. Of de plekken worden niet beter na een behandeling met zalf met medicijnen. Dan kan uw huisarts u doorsturen naar een huidarts (dermatoloog).
Sommige mensen proberen een andere behandeling, zoals een dieet, kruiden of acupunctuur. Die behandelingen zijn nog niet genoeg onderzocht. Het is niet duidelijk of ze veilig zijn en of ze helpen.
Wilt u 1 van deze behandelingen proberen? Bespreek dit met uw arts. Uw arts kan u vertellen of die behandelingen nadelen hebben voor u.
Meer informatie over psoriasis:
We hebben deze tekst gemaakt met de richtlijn voor huisartsen over psoriasis.
Uw huisarts kan u doorverwijzen naar de dermatoloog van OLVG. De dermatoloog bespreekt met u welke behandeling het beste voor u is.
Gebruik als basis een gewone, vette zalf om de huid in te vetten.
De meeste mensen met psoriasis krijgen eerst een behandeling met een speciale zalf.
De dermatoloog vertelt u welke zalf voor u het beste is. Voorbeelden van zalf zijn calcipotriol of hormoonzalf.
U smeert de zalf op de psoriasisplekken. De arts heeft met u besproken hoe u de zalf moet gebruiken.
Als zalf niet goed werkt, kunt u lichttherapie krijgen. Soms krijgt u zalf en lichttherapie tegelijk. Dit heet combinatietherapie.
U kunt meer lezen over lichttherapie op de webpagina: UVB-therapie.
Als u hele erge psoriasis heeft, kunt u systemische therapie krijgen. Omdat systemische therapie erge bijwerkingen kan geven, moet u vaker op controle komen. De arts onderzoekt dan uw huid en uw bloed.
Bij systemische therapie krijgt u medicijnen. Deze medicijnen slikt u door of krijgt u via een injectie of infuus.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Dermatologie, locatie Oost, P1
020 510 86 84 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Dermatologie, locatie West, route 16
020 510 86 84 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.