home

Pericarditis : u kunt hiervoor terecht bij Hartcentrum

Pericarditis is een ontsteking van het hartzakje. Het hartzakje kan door de ontsteking krimpen. Ook kan er te veel vocht in het hartzakje ontstaan. Het hart kan hierdoor niet goed meer pompen.

Hoe ontstaat het?

Pericarditis kan meerdere oorzaken hebben: een virusinfectie, een open hartoperatie, een hartinfarct, een bacteriële infectie of een andere ziekte. Soms blijft de oorzaak onbekend.

Klachten

De ontsteking kan plotseling ontstaan (acute pericarditis), maar ook sluipend (chronische pericarditis). Bij acute pericarditis heeft iemand vaak pijn in de borststreek, last van kortademigheid of benauwdheid. Vaak beginnen de klachten met koorts of een grieperig gevoel. Bij chronische pericarditis zijn de klachten kortademigheid, hoesten, vermoeidheid en vochtophopingen in de buik en benen.

Behandelingen

Voor de behandeling van pericarditis is meestal opname in het ziekenhuis nodig. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. De behandelmogelijkheden zijn: pijnstillers, omstekingsremmende medicijnen, antibiotica (bij een bacteriële infectie), een punctie of operatie om een deel van het pericard te verwijderen.

Onderzoeken

Om pericarditis vast te stellen zal de arts u onderzoeken. Hierbij kan een thoraxfoto (röntgenfoto van de borstkas), elektrocardiografie (ECG) en/of een echocardiografie nodig zijn. Om de definitieve diagnose te stellen wordt soms een hartkatherisatie, een computertomografie (CT) of MRI-scan uitgevoerd.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Hartcentrum. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Hartcentrum van OLVG. Laatst gewijzigd: