home

Nierstenen : u kunt hiervoor terecht bij Urologie

Veel mensen hebben last van nierstenen. Gelukkig worden de meeste niersteentjes spontaan geloosd. Het uitdrijven van de stenen is vaak pijnlijk en kan pijnaanvallen (koliekpijn) geven. Een koliekaanval ontstaat wanneer een niersteen vanuit de nier de urineleider inschiet en daar blijft steken. Doordat de steen vastzit in de urineleider, kan de urine niet goed worden afgevoerd. De nier raakt hierdoor steeds verder gevuld met urine. Dit noemt men stuwing (dilatatie) en kan veel pijn geven.

Hoe ontstaat het?

De nieren scheiden afvalstoffen en overtollig vocht uit in de vorm van urine. In de urine kunnen kristallen gevormd worden, die niet goed oplosbaar zijn. De kristallen kunnen zich ophopen en zo een niersteen vormen.

Oorzaak

De oorzaak van nierstenen is complex. Voeding en leefgewoonten hebben invloed op het ontstaan van nierstenen. Daarnaast zijn er (aangeboren) ziekten die de kans op nierstenen vergroten.

Klachten

Nierstenen geven niet altijd klachten. De pijn ontstaat vaak pas wanneer een niersteen vast komt te zitten. Vaak begint het met een vage, weinig opvallende pijn in de onderrug (flanken). Geleidelijk wordt de pijn feller en komt in steeds hevigere aanvallen, meestal aan de zijkant van de buik. De pijn trekt soms door naar de lies, het bovenbeen of de geslachtsorganen. Tijdens een aanval is er meestal extreme behoefte om te bewegen. Andere mogelijke klachten zijn misselijkheid, braken, zweten, bloed in de urine en vaker moeten plassen.

Wat is er aan te doen?

Als u een niersteenaanval heeft, is het belangrijkste dat u medicijnen krijgt om de pijn weg te nemen.

Daarna is vaak een behandeling nodig om ervoor te zorgen dat de steen verwijderd wordt. Soms is het beter om niet gelijk te behandelen, maar eerst te kijken of het lukt om de steen uit te plassen. 

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Urologie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Urologie van OLVG. Laatst gewijzigd: